ZLATA VREDAN: Prvi Shelby GT350R prodat za skoro 4 miliona dolara!

Na nedavno održanoj Mecum aukciji, prodat je prvi primerak Shelby GT350R, baziran na Ford Mustangu prve generacije, i to za fantastičnih 3,85 miliona dolara!

Da stariji automobili sve više dobijaju na vrednosti, potvrđuju i aukcije na kojima čak i vozila iz '60-ih i '70-ih dostižu milionske iznose, a ne samo egzotični primerci iz '20-ih i '30-ih godina.

Najbolji primer za to jeste i Ford Mustang, odnosno Shelby GT350R, i to prvi primerak, takoreći prototip, oznake 5R002, koji je na nedavno održanoj Mecum aukciji dostigao cenu od fantastičnih 3,85 miliona dolara!

Ono što je interesantno je da je u razvoju ovog vozila, za upravljačem upravo ovog primerka, bio i Ken Miles, vozač Forda tokom '60-ih godina i jedan od glavnih junaka u epskoj borbi Forda i Ferrarija na Le Mansu.

Automobil kojeg pokreće 4,7-litarski V8 motor, „uparen“ sa 4-stepenom manuelnom transmisijom, kompletno je fabrički restauriran 2014. godine, kada je prikazan na Amelia Island Councours d'Elegance manifestaciji.

Sa postignutim iznosom od gotovo četiri miliona dolara, Shelby GT350R je ujedno postao i zvanično najskuplji Mustang ikada prodat na nekoj aukciji, budući da je rekorder pre njega bio Shelby GT500 Super Snake, sa 2,2 miliona dolara.

Đorđe Pavićević/TopSpeed