ŽIVA ISTINA: Da li znate da postoji i Audi RS8!?

Pored brojnih RS modela u Audijevoj gami, specijalno mesto zauzima i jedan RS8, napravljen pre pet godina, ali koji nikada nije ušao u serijsku proizvodnju!

Proslavljajući 25 godina svojih RS modela, Audi je u Neckarsulmu organizovao interesantnu izložbu svojih modela, među kojima se, potpuno neočekivano, našao i jedan RS8, za kojeg se do sada nije znalo ni da postoji!

Ovaj RS8 je zapravo prototip, baziran na četvrtoj generaciji modela S8, a konstruisan je 2013. godine. Baš kao i S8, pokretao ga je 4,0-litarski V8 twin-turbo, za kojeg tvrde da je umesto 520, raspolagao sa preko 600 “konja”.

Detalji o ovom automobilu su i dalje nepoznanica, osim onoga što se može videti na fotografijama, napravljenim na pomenutoj izložbi u Neckarsulmu. Iza velikih točkova, “obuvenih” u sportske Pirelli pneumatike “kriju” se velike narandžaste kočione čeljusti koje “grizu” keramičke diskove.

Enterijer izgleda u skladu sa većinom S/RS modela iz tog perioda, sa zasečenim volanom, presvučenim alkantarom, dok ostatkom kabine dominiraju ugljenična vlakna i kvalitetna tamno-siva koža, protkana narandžastim koncem.

Đorđe Pavićević/TopSpeed