VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI: Upoznajte Artz Golf I 928 (VIDEO)

Na prvi pogled, izgleda kao standardni VW Golf I... Dok pored njega ne postavite serijski Golf “kec” i tek onda shvatite da ovde nešto, ipak, nije u redu!

Priča o “običnim”, popularnim automobilima koji su dobili znatno snažnije pogonske jedinice, ima napretek. Naročito su popularni Golfovi, te je tako već čuven postao Golf 16Vampir sa 1150 “konja”, a ništa manje ni njegov “rođak” Golf II koji se mogao pohvaliti snagom od preko 1200 KS!

No, to su ipak ekstremi, specijalno pravljeni za drag trke, koji gotovo da nemaju šta da traže u redovnom saobraćaju. Međutim, ovaj Golf, iza kojeg stoji Gunter Artz, vlasnik jednog Volkswagenovog dilerstva u Hanoveru, jedna je sasvim druga priča, koja potiče još iz 1978. godine!

Naime, Gunter, za razliku od većine, koji su krenuli “turbo putem”, u ovaj Golf ubacio zapravo 4,5-litarski V8 motor, direktno iz Porschea 928. Zapravo, kako sam kaže, oko šasije i pogonskog sklopa 928-ice, napravili su Golfovu karoseriju, koja je, zbog samih dimenzija, morala da se “rastegne”.

Da bi V8 motor te zapremine stao ispod “haube”, neophodan je dovoljno velik motorski prostor, koji je znatno širi nego li kod “običnog” Golfa, te je jasno onda zbog čega je Golf 928 za oko 23 cm širi u odnosu na serijski primerak. Zapravo, jedino su “krila” i vrata od Golfa, dok je sve ostalo moralo ručno da se pravi.

Enterijer je u većini preuzet iz 928-ice, što će reći udobna kožna sedišta, volan, instrumentacija i armaturna tabla. Tu su još i “luksuzni” detalji, naročito za to vreme, kao što su električni prozori, električni “šiber”, kao i klima-uređaj.

Naravno, najinteresantnija stvar krije se “ispod lima”, a to je već pomenuti Porscheov 4,5-litarski V8 motor, koji oslobađa 240 konjskih snaga, što je dovoljno da Golf do 100 km/h stigne za 7,6 sekundi, uz maksimalnu brzinu od čak 230 km/h. Snaga se preko 5-stepenog manuelnog menjača prenosi na zadnje točkove.

Zapravo, to su bile originalne specifikacije motora koji je korišćen, da bi kasnije, Artz u Golf ubacio unapređeni Porscheov motor iz 928S, od 4,7 litara zapremine koji je standardno oslobađao 300 konjskih snaga i 385 Nm obrtnog momenta.

Cena ovog “projekta” 1980. godine iznosila je oko 150.000 nemačkih maraka (neki izvori navode i 180.000 DM!), a niko tačno ne zna koliko je primeraka Artz napravio, pored svog, naravno. Bilo je porudžbina od poznatih trkača, a između ostalih, jedan kupac je bio i Louis Krages, poznat pod pseudonimom John Winter, koji je 1985. godine pobedio na Le Mansu, vozeći za Joest Racing tim Porsche 956.

Episode 56 of Unsung Heroes, a series on HSG featuring some of the obscure cars from both the concept and mass production world which simply do not get the recognition which they deserve...In this episode we take a look at a Golf which could seem normal until further inspection...#HSG #UnsungHeroes #ArtzGolf #Artz #GolfGTi #VWGolfGTi #VW #Vokswagen #HSGAutomotive #CarReview #ForgottenCars #ObscureCars #Top10 #ConceptCars #Porsche928 #PorscheB32 #EngineSwap #EngineSwaps #CustomCars #GolfGTiTuning #SleeperCars__Check out my GT SPORT liveries HERE :https://www.gran-turismo.com/gb/gtsport/user/profile/1165377/gallery/allJOIN THE HSG PIT CREW!! - https://www.patreon.com/hammerstudiosgamingDISCORD SERVER :https://discord.gg/sBtgKY2HSG SHIRTS!! : http://www.teepublic.com/stores/hsgFACEBOOK : facebook.com/hammerstudiosofficialTWITTER : @CORRUPTED_DISCINSTAGRAM : Hammer_Studios_GamingPSN : CORRUPTED_DISCXBL : CORRUPTED DISC__SPECIAL THANKS TO MY PATREON SPONSORS :- Ricky Pluskota - Nismonath5 - Ryan Maverick - Andrew Bossie - Maciel - Jacob Harper - Richel Seintje - John Hall - Steve Kirman - The Disciple - RaceHardRaceClean - The Disciple -

Upravo njegov Golf 928 završio je na kraju izvesnog Arno Alberta, koji ima nekoliko ekskluzivnih automobila u svojoj kolekciji, a do Golfa je došao 1999. godine za svega 30.000 DM. No, automobil je bio u lošem stanju, motor nije radio, karoserija je bila za restauraciju, itd.

Nakon dve godine “vraćanja u život”, u čemu je učestvovala i Porsche Weissach fabrika, sređujući u potpunosti pogonski sklop, ovaj Golf 928 je sada “kao nov”, a Arno ga rado vozi u redovnom saobraćaju.

Đorđe Pavićević/TopSpeed