VIŠE OD IGRAČKE: Aston Martin DB5 na baterije za 50.000 evra!?

Modeli automobila odavno su prestali da budu pristupačne „igračke“, sada vredne i do par stotina evra, međutim, oni veći, „na baterije“ koji mogu da se voze, prevazilaze čak i najluđa očekivanja!

Svakako da se Aston Martin brend vezuje sa prestižom, glamurom i bogatom klijentelom. A upravo ona, željna da svom „podmlatku“ pokloni idealnu igračku, gotovo da ne žali novac (mukom stečen!?).

Tako je kompanija The Little Car, nakon replike Bugatti Type 35 Baby II, koji je svega ¼ manji od originala, sada predstavila i Aston Martin DB5 Junior, takođe u ¾ razmeri, koji, da ne znate da je u pitanju umanjeni model „na baterije“, zakleli biste se da je original!

Velika pažnja posvećena je svim detaljima kako bi „igračka“ bila što vernija originalu, počevši od izgleda pa do srebrne boje, a za pogon ovog modela od 270 kg mase, odabrane su baterije kapaciteta 1,8 kWh, koje obezbeđuju snagu elektromotoru od oko 5 kW (7 KS), a ni maksimalna brzina nije za potceniti.

Kompanija je ponudila i DB5 Vantage Junior verziju, koja ima dve baterije od 1,8 kWh, pruža snagu od 10 kW (oko 13,5 KS), poseduje čak i „šper“ diferencijal, a omogućava autonomiju od oko 60 kilometara! Tu su i tri režima rada – Novice, Exper i Race dok DB5 Vantage poseduje i Vantage mod.

Svaki od modova limitira maksimalnu brzinu – na 20, odnosno 50 km/h, dok Race pruža maksimum od oko 65 kilometara na čas! Kako se navodi, ove „igračke“ imaju i tzv. sigurnosni prekidač koji je u slučaju opasnosti moguće aktivirati i sa udaljenosti od 30 metara.

Naravno, sada stižemo i do najinteresantnijeg dela, a to je cena. Ona za DB5 Junior startuje od gotovo 40.000 evra, dok za DB5 Vantage treba izdvojiti preko 50.000 evra! Biće proizvedeno svega 1059 primeraka, baš kao i u slučaju „originala“, a prednost imaju vlasnici „pravog“ Aston Martin DB5.

Đorđe Pavićević/TopSpeed