TRKA DO OBLAKA: Acura “zveri” na Pikes Peak Hillclimb 2019 (VIDEO)

Na ovogodišnjem Pikes Peak International Hillclimb, Acura će nastupiti sa čak pet svojih modela, od popularnih SUV-a MDX i RDX, preko supersportskih NSX, pa do trkačkog TLX GT

Kraj juna se bliži, a sa njim i tradicionalna „Trka do oblaka“, odnosno Pikes Peak International Hillclimb, koji se svake godine, već par decenija unazad, održava u američkoj saveznoj državi Kolorado.

Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovaće i Acura - premijum brend Honde, koji specijalno za ovu priliku angažovao pet automobila. U pitanju su MDX Sport Hybrid, RDX A-Spec, dva NSX modela kao i trkački TLX GT koje će voziti Hondini (Acurini) inženjeri, kao i profesionalni vozač Peter Cunningham.

MDX je dobio 3,7-litarki benzinac, potpomognut sa čak tri elektromotora, koji u kombinaciji oslobađaju preko 400 konjskih snaga, dok se snaga na točkove prenosi putem 7-stepenog menjača sa dvostrukim kvačilom.

Drugi SUV kojeg je Acura spremila jeste RDX A-Spec koji je dobio veći turbo punjač, novi interkuler, kao i električni mehanički kompresor, zahvaljujući kojima automobil sada raspolaže sa 350 konjkih snaga.

Kada je reč o NSX modelima, jedan je praktično serijski primerak „obogaćen“ sigurnosnim kavezom i pratećom bezbednosnom opremom, dok je drugi dobio velike aerodinamičke dodatke kako bi bio što „zalepljeniji“ za asfalt na putu do vrha.

Na kraju, tu je i trkački TLX GT za čijim upravljačem će biti profesionalni vozač Peter Cunningham, koji je prošle godine postavio novi rekord u tzv. Open kategoriji, a domogao se čak i pobedničkog postolja u ukupnom poretku, pored mnogo ekstremnijih mašina. TLX GT pokreće J35 V6 twin-turbo motor koji je centralno postavljen, oslobađa oko 550 konjskih snaga, a snaga se prenosi na sva četiri točka.

Acura will campaign the largest collection of competitive entries in the brand’s history in the 97th running of the Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb on June 30. Acura is distinct from its competition in taking on the “Race to the Clouds” with hand-built, homegrown cars crewed exclusively by in-house engineers.

Đorđe Pavićević/TopSpeed