TRI DECENIJE ČEKANJA: Ford Falcon XA GT prodat za 300.000 dolara! (VIDEO)

Još jedan od tzv. barn-find automobila, koji je pune 32 godine proveo čekajući da bude ponovo registrovan, pronašao je novog vlasnika!

Možda ne toliko raznovrsna kao američka “muscle car” scena, i australijska automobilska industrija imala je šta da ponudi tokom ’70-ih godina, a neki od modela danas su izuzetno tražena roba.

Naročito je popularan Fordov model Falcon, koji se dodatno proslavio „ulogom“ u kultnoj seriji filmova „Mad Max“ („Pobesneli Maks“), gde je Falcon XB Coupe maestralno odigrao ulogu V8 Interceptora.

Ovaj put, nije u pitanju baš toliko egzotičan primerak, ali je ipak njegov blizak „rođak“ – Falcon XA GT iz 1973. godine, čiji je prvi i jedini vlasnik do sada, još davne 1988. godine „parkirao“ automobil u garažu/ambar, budući da je osiguranje za ovaj model bilo preskupo kako bi se vozio u redovnom saobraćaju.

Ne želeći da ga ikome proda, vlasnik je preminuo prošle godine, u decembru, a automobil je stigao na Gray's Online aukciju, gde je ubrzo prodat, i to za 300.909 australijskih dolara, što otprilike izađe oko 181.000 evra!

Da ovo ipak nije tek tako „naduvana“ cena potkrepljuje i činjenica da je ovo jedan od samo tri Falcon XA GT proizveden u narandžastoj tzv. McRobertson's Old Gold boji, a uz to opremljen i prilično retkim Regular Production Option (RPO) 83 paketom.

Ovaj paket opreme visokih performansi, prvobitno je bio namenjen za Falcon GT Phase IV, ali je nakon otkazivanja tog projekta, završio kao “opcija” za ovaj model, i to svega na oko 260 vozila (120 kupea i 139 limuzina).

Ispod “haube” nalazi se snažni V8 motor zapremine 351 kubni inč, odnosno 5,8 litara koji oslobađa oko 300 konjskih snaga, a od samo tri proizvedena narandžasta Falcon XA GT, jedini je “uparen” sa 4-stepenim manuelnim menjačem!

Nažalost, kao što se i sa fotografija i video zapisa može primetiti, automobil je u prilično zapuštenom stanju koje će zahtevati poprilično ulaganje, kao i trud i vreme da bi se vratio ne samo u vozno stanje, već i u primerak koji opravdava toliko visoku cenu postignutu na aukciji.

"The Chicken Coupe" is probably the best known GT Falcon in Australia. This one owner RPO 83 Coupe was parked up in 1988 and its owner refused to sell it. Many tried to buy it and none succeeded. Now is your chance.The big question is, restore it or keep it as is?https://www.graysonline.com/lot/0003-50006052/classic-cars/1973-ford-falcon-xa-gt-hard-top-rpo-83-manual-coupe1973 Ford Falcon XA GT Hard Top RPO 83 Manual CoupeNo. of Seats: 5Build Date: 1973-08Compliance Date: 1973-08VIN: JG66NG17138No. of Cylinders: 8Engine Capacity: 5.8Transmission: ManualIndicated Odometer Reading: 46386Odometer Measurement: kilometreNo. of Plates: 0Exterior Colour: OrangeInterior Colour: White LeatherCredit to Survivor Car for the images used in the thumbnail.

Đorđe Pavićević/TopSpeed