RUSKA DOVITLJIVOST: Peti točak za paralelno parkiranje! (VIDEO)

U eri sve sofisticiranijih elektronskih sistema koji sami “parkiraju” automobil, i dalje postoje “pronalazači” koji nude interesantna mehanička rešenja, kao što je ovo

Iako ideja o tzv. petom točku koji bi se koristio za paralelno parkiranje nije novost, budući da još od ’30-ih godina postoje patentni na ovu temu, ova “tehnologija” nikada zapravo nije zaživela, iako je bilo zaista interesantnih i dobrih rešenja.

Evo jednog primera iz Rusije, gde je ekipa iz Garage 54 iskoristila stari FIAT Uno da demonstrira svoju “napravu”, koja se aktivira mehanički, a povezana je i sa “žmigavcima”, putem kojih se upravlja kada je peti točak, namenjen paralelnom pakriranju, spušten.

Our instagram https://www.instagram.com/garage__54/For business inquiries: garage54@adberys.comFifth wheel for parking – can we make this work?

Usput, ako se pitate zašto ovaj Uno ima isečena zadnja vrata, kao da su u pitanju blatobrani za još jedan set točkova, to je baš zbog toga, jer je ovaj ruski tim svojevremeno konstruisao i sistem sa čak 8 točkova, s tim da su pogonski i dalje samo prednji točkovi.

Our instagram https://www.instagram.com/garage__54/8 wheeled Fiat by Garage 54

Uostalom, najbolje da sami pogledate kako sve ovo funkcioniše u praksi!

Đorđe Pavićević/TopSpeed