PRVI NA SVETU: Audi S5 sa Teslinim električnim pogonom! (VIDEO)

Čak iako ispod “haube” imaju snažni V8 motor, nekim ljudima treba pravi izazov, kao što je “swap” elektromotora i baterija od Tesla Model S u ovaj Audi S5! Rezultat je zaista impresivan!

Audi je, uvidevši mogućnosti elektro-pogona, još pre par godina počeo da proizvodi e-tron modele, međutim, njihova povisoka cena je glavna prepreka na putu do šireg kruga kupaca.

No, ukoliko nađete neki “polovni” primerak, kao što je ovaj Audi S5, pa još pronađete i neki “otpisani” električni automobil, kao što je Tesla Model S, i to još P85D, eto mogućnosti da spojite lepo s korisnim i od S5-ice napravite e-tron!

U motorski prostor, umesto snažnog 4,2-litarskog V8 FSI motora, vlasnik ovog Audija ubacio je elektromotor iz Tesle, koji u kombinaciji sa baterijama koje se nalaze u prtljažnom prostoru i delu putničkog (zadnja klupa), oslobađa, u proseku, 416 konjskih snaga i 610 Nm obrtnog momenta.

Ono što je važno, jeste da je zadržan quattro pogon na sva četiri točka, koji obezbeđuje maksimalnu trakciju za velik obrtni moment, dostupan praktično odmah. Uz to, tu je i selektor rada pogona sa tri tastera (Drive, Neutral, Reverse), kao i prekidač za uključivanje/isključivanje servo-asistencije upravljača.

A, ako se pitate ko je sve ovo sproveo u delo, dakle, ko je mehaničar/električar koji stoji iza ovog projekta, u pitanju je izvesni Rus Sergej, vlasnik Edge Motors Inc. iz Nju Džerzija, koji je specijalizovan za servisiranje evropskih premijum modela, pre svega, Audija.

Sam swapped the drivetrain from a P85D Tesla into an Audi S5, while keeping the Quattro drive train.  This is a pretty incredible feat.  Check out our interview where he covers a lot of the details and challenges of swapping the Tesla EV motor and batteries into his Audi.  Links Talked about in this videoSam's Business https://www.polykup.com/Edge Motors (New Jersey)http://www.edgemotors.com/Rich Rebuilds Videohttps://www.youtube.com/watch?v=IOYY_AlRWQA----------------------------------------------------Shop for VW and Audi Parts Here http://shopdap.comCheck out our VW/Audi Shop located in Cornelius NChttps://www.daprepair.com/More info on DAP Reward Credithttps://shopdap.com/store/rewardpoints/index/policy/

Đorđe Pavićević/TopSpeed