PRAVI RARITET: Pogledajte Yugo prodajno uputstvo za američke prodavce! (VIDEO)

U Americi je prodaja automobila, zbog ogromne konkurencije, oduvek bila „nauka“ te se tome pristupalo krajnje ozbiljno. Čak je i naš Yugo imao svojevrsno video uputstvo za prodavce kako bi lakše ubedili potencijalne kupce u kupovinu ovog Zastavinog „bisera“

Iako će se mnogim, mlađim generacijama ovo učiniti kao lekcija iz praistorije, oni nešto stariji svakako se dobro, a uglavnom sa setom sećaju '80-ih godina, famoznog „Jugića“ i velikog eksportnog „biznisa“ Zastave na američkom tržištu.

Posredstvom američkog biznismena Malcolma Bricklina, koji je tokom '70-ih „pogurao“ i FIAT X1/9 i 124 Sport Spider, Yugo je pronašao put do čak 141.651 američkog kupca, za nepunih sedam godina prodaje, uključujući i „krizne“ 1991. i 1992. kada se SFRJ raspala, a kooperativna proizvodnja prestala.

YUGO Sales Training Video!  Remember these Yugoslavian Automobiles?!   There's over 60,000 of them still rolling around in Serbia!

Iako prodat u priličnom broju, Yugo je kasnije prilično „ocrnjen“ od strane američkih kritičara, i to kao jedan od najgorih automobila u istoriji, međutim, interesantno je videti prilično retko video uputstvo (trening) za prodavce Yuga u Americi iz 1988. koje nas vraća u neka srećnija vremena.

Đorđe Pavićević/TopSpeed