OD PAUKČIĆA DO TARANTULE: FIAT 124 Sport Spider sa Ferrarijevim V8 motorom! (VIDEO)

Stari FIAT 124 mnogima je ostao u sećanju kao jedan od najskladnijih roadstera tog vremena, kojem je jedino možda nedostajao još snažniji motor... Recimo, V8 iz Ferrarija!?

Oni nešto stariji sigurno se sećaju FIAT-a 124 (ne mislimo na ovaj novi model!), ali ne limuzine, od koje je nastala čuvena Lada “Žiguli”, čak ne ni kupea, koji je bio izuetno retka i atraktivna pojava na putevima, već kompaktnog roadstera 124 Sport Spider, koji je naročito popularan bio u Abarth izdanju.

U izvornom obliku, krajem ’60-ih, pokretao ga je 1,4-litarski motor od 90 “konja”, što je za to vreme bilo sasvim solidno, naročito imajući u vidu masu od jedvna nešto više od 1000 kg, da bi se snaga u Abarth Rally verziji povećala na 128 KS iz 1,8-litarskog atmosferskog agregata.

Za američko tržište, tokom ’80-ih, postojala je čak i turbo verzija 2,0-litarskog motora, ali sa na baš impresivnih 122 KS, a Volumex varijanta sa mehaničkim kompresorom, sredinom ’80-ih raspolagala je sa do tada najviše snage – 135 “konja”.

The family project, a Ferrari F136 Powered Fiat 124 Spider, AKA: Tarantola!

Ipak, nekima, poput Johnny Fargas-Diaza, ni to nije bilo dovoljno, te su se odlučili na “transplantaciju”! Iz 124 Sport Spider je izvađen, pazite sad, 2,3-litarski turbo benzinac koji je, ko zna kad, “swapovan” u vozilo, a umesto njega, stigao je 4,2-litarski F136U motor, tzv. Ferrari-Maserati agregat, sa početka 2000-ih, koji je nekada pokretao Maserati Quattroporte.

Please take a look thru our progress as we Mockup the F136 into the engine bay of our Fiat 124 Spider to see how much we need to cut, hammer and fabricate! Enjoy and if you like it please subscribe and smash that like button!

Uz njega, biće ubačena i 6-stepena T-56 manuelna transmisija, a kako Johnny Fargas-Diaz navodi, očekivanja su da se iz F136U, kada se sredi i dobije tzv. “trubice” (ITB), izvuče oko 500 konjskih snaga. Primera radi, u Quattroporte je oslobađao serijskih 400 “konja”.

Moramo priznati da je ovo jedan od najneobičnijih i najneočekivanijih “swapova” koje smo do sada videli kojim je 124 Spider (“pauk”) transformisan u pravu “Tarantulu” (Tarantulo), kako ga Johnny Fargas-Diaz zove.

Đorđe Pavićević/TopSpeed