NOVI REKORDER U BRZINI: Jeep Grand Cherokee Trackhawk na Bajkalskom jezeru (VIDEO)

04/05/2019. Đorđe Pavićević/TopSpeed

Najsnažniji serijski SUV na svetu, Jeep Grand Cherokee Trackhawk nedavno je na zaleđenom Bajkalskom jezeru postigao novi brzinski rekord za SUV u vožnji po ledu

Na tradicionalnom skupu Speed Days of the Baikal Ice Motor Sports Festival, koji se jednom godišnje održava u Rusiji, pokraj najdubljeg jezera na svetu – Bajkalskog, Jeep Grand Cherokee Trackhawk postavio je novi brzinski rekord za SUV po ledu.

Prema potvrđenim rezultatima, prosečna brzina na razdaljini od jednog kilometra iznosila je 257 km/h, dok je maksimalna brzina koju je GPS zabeležio „dohvatila“ 280 kilometara na čas! Drugi deo rekorda jeste ostvarena brzina pri startu iz mesta, koja je premašila 100 km/h.

Kao što je to i običaj, automobil je vožen u oba smera, odnosno iz dva pokušaja, nakon čega se računala prosečna brzina ostvarena u oba prolaza. Imajući u vidu uslove, odnosno izuzetno klizavu podlogu zaleđenog jezera, bilo je potrebno čak 12 kilometara „piste“ da bi Trackhawk postigao brzinu iz tzv. rolling starta, a još više prostora da bi se automobil od preko dve tone bezbedno zaustavio.