NESTALI U AKCIJI: Pronađeno 11 “izgubljenih” BMW Serije 5 iz 1994. godine!

04/01/2019. Đorđe Pavićević/TopSpeed

U Bugarskoj je nedavno “pronađeno” skladište gde se nalazilo čak 11 neregistrovanih modela BMW Serije 5, kupljeni 1994. godine, navodno za rent-a-car potrebe!

Oni koji detaljnije prate tržište oldtajmera, s vremena na vreme nailaze na vesti, najčešće iz Amerike, kako je određeni model automobila pronađen “zaboravljen” u nekom skladištu, ambaru ili slično... Takva vozila najčešće ostaju kao deo imovine iza preminulih vlasnika, mada se nađe poneki automobil koji je učestvovao u kriminalnom delu pa je namerno napušten.

Ovaj put, priča stiže iz “komšiluka”, tačnije iz Bugarske, gde je nedavno otkrivena čitava flota BMW Serije 5 (verzije 520i i 525i), njih 11, proizvedenih 1994. godine (generacija E34), od čega je 10 limuzina i jedan karavan. Svi primerci su “novi”, tj. neregistrovani, a prema informacijama “Centra za borbu s rđom”, BMW diler je tokom prvih par godina, čak i redovno menjao tečnosti kako bi vozila bila u koliko-toliko optimalnom stanju, iako se nisu vozila.

Namena ovih automobila, kupljenih pre 24 godine, za sada je i dalje nejasna... Dok se zvanično priča o tome da su kupljeni od strane jedne rent-a-car firme i trebali da budu prva takva vozila u Bugarskoj, postoje i glasine da su nabavljeni za neke “sumnjivije poslove”, a i dalje nije poznato da li je prvobitna nabavka bila veća od pronađenih 11 vozila.

Kako se navodi, vozila će najverovatnije biti prodata na aukciji, s tim da će oko registracije biti popriličnih problema. Naime, imajući u vidu da ovo nisu “polovna” vozila, nije ih moguće registrovati u Bugarskoj jer neispunjavaju odgovarajuće emisione norme, te će vlasnici morati prvo da ih registruju u Nemačkoj kao “youngtimere”, a zatim re-importuju u Bugarsku!

Đorđe Pavićević/TopSpeed