MA, DA LI JE MOGUĆE: Ford F-150 Raptor od 600.000 dolara!?

Jedan od najimpresivnijih full-size pikapa globalno svakako je Ford F-150 Raptor... Međutim, šta to može da se unapredi kod njega da on sada košta preko pola miliona dolara!?

Amerika je, slobodno se može reći, „domovina“ pikap vozila, koja su tokom decenija, evoluirala u nešto daleko više od pukog praktičnog „teretnjaka“, namenjenog farmerima.

U full-size klasi, borba je zaista bespoštedna, naročito kada su u pitanju vodeći američki proizvođači pikapova, kao što su Ford, Chevrolet i Dodge (Ram). Ipak, Fordov F-150 Raptor je praktično jedini model koji je znatno prevazišao svoju praktičnu namenu.

No, čak i tako, očigledno da neki smatraju da nije dovoljno ekstreman, te da itekako ima prostora za „upgrade“! Tako je kompanija Jimco Racing kreirala model pod nazivom Spitfire Luxury Pre-Runner, koji je praktično na korak od takmičarskog kamioneta.

Umesto Fordovog V6 EcoBoost turbo motora, tu je sada Chevroletov V8 agregat od 415 kubnih inča (6,8 litara), „uparen“ sa 4-stepenom Turbo 400 automatskom transmisijom. Rezultat toga jeste impresivnih 650 konjskih snaga, što je za čak 200 „konja“ više u odnosu na serijski Raptor.

I to nije sve, jer je temeljno prepravljeno i oslanjanje, te tako ovaj model poseduje tzv. lift-kit od 3 inča, i to sa tzv. coiloverima, odnosno podesivim setom opruga i amortizera. Uz to, znatno je povećan i hod oslanjanja – na 26 inča napred i čak 32 inča pozadi, dok se za kontakt sa podlogom brinu BFGoodrich KR3 pneumatici prečnika čak 40 inča (naplaci su 17“), koji, nažalost, nisu homologovani za redovni saobraćaj.

Enterijer je negde ne pola puta između trkačke mašine i luksuzne krstarice, opremljen prilično spartanskom instrument tablom sa MoTec instrumentacijom i Momo trkačkim volanom, ali su zato sportska Impact HS1 sedišta obložena braon kožom, a poseduju trkačke sigurnosne pojaseve „u četiri tačke“.

Naravno, uz ovakav pikap ide i pregrš dodatne opreme u vidu LED svetlosnog bara kojeg je „potpisala“ firma Baja Designs. Tu je i LEADNAV off-road GPS navigacioni sistem, dok se Kenwood pobrinuo za komunikacioni sistem sa interkomom.

A sve gore pomenuto, računajući i novi Ford F-150 Raptor, kao osnovu za ovakvu prepravku, ponosnog vlasnika koštaće više od 600.000 dolara, verovali ili ne! Da li zaista toliko i vredi, teško je reći, ali da je ovo stvarno „specijalac“, to se ne može poreći.

Đorđe Pavićević/TopSpeed