LEGENDA NA PRODAJU: Stara Zastava 620 po ceni od 20.000 evra!

Ono nešto stariji je se možda sećaju i sa naših puteva, dok je oni mlađi možda bolje znaju iz kultne serije „Kamiondžije“. Jedan kamiončić Zastava 620B u fabričkom stanju, košta kao novi kompaktni krosover!

Kažu da se u oglasima za prodaju može naći gotovo sve šta možete da zamislite, samo je potrebno imati dovoljno vremena i znati gde tražiti.

Ovaj put, u oglasima smo pronašli vozilo koje je manje popularno od BMW 740i E38, ali možda čak i egzotičnije budući da je proizvedeno davne 1963. godine, a kako prodavac tvrdi, nalazi se u gotovo fabričkom stanju.

Ako spadate u nešto mlađu populaciju, možda će vam biti teže da odmah prepoznate o kojem je vozilu reč, dok će se oni nešto stariji, možda čak rado „vratiti kroz vreme“ i prisetiti kada su ovi kamiončići u velikom broju „trčali“ našim putevima.

Reč je o Zastavi 620B (kako prodavac tvrdi), koja je tokom '60-ih godina proizvođena po licenci FIAT-a, a bazirana na FIAT-u 615, koji se proizvodio i u Kragujevcu. Osnovna razlika jeste u nosivosti, budući da 615 ima deklarisanu nosivost od 1500 kg, dok 620 može da ponese dve tone.

No, ono što pomalo zbunjuje u ovom oglasu jeste činjenica da piše 620B, što je zapravo bila oznaka za tzv. duplu kabinu („putarac“), a postojale su i verzije 615-ice kao kombi i autobus.

Detaljnih tehničkih podataka za vozilo koje se prodaje nema, osim da ga pokreće 1,9-litarski motor (pretpostavljamo FIAT 305 dizel), koji oslobađa 61 konjsku snagu, kao i da nosivost iznosi 2065 kilograma.

Takođe, teško da je stanje baš „fabričko“, kako tvrdi prodavac, imajući u vidu veliki ZASTAVA natpis na grilu, kojeg 620 sigurno nije imao u to vreme, a pitanje je i koliko je sam gril originalan.

Kako bilo, egzotično vozilo svakako jeste, budući da je istinski oldtajmer iz jedne daleko srećnije epohe, ali da li baš zaista vredi traženih 20.000 evra, teško je reći. No, možda nekima vredi čak i više...

Đorđe Pavićević/TopSpeed