JEDAN OD 51: Prodat izuzetno redak NSX Zanardi Edition! (VIDEO)

Honda NSX, odnosno Acura, budući da se pod tim brendom prodavao na severnoameričkom tržištu, imao je i jednu veoma retku Zanardi ediciju koja je ovih dana upravo našla novog vlasnika

Prvi Hondin supersportski automobil, model NSX, predstavljen je sada već davnih '90-ih, a pored ultimativne Type R verzije koja je bila dostupna isključivo u Japanu, severnoameričko tržište je dobilo i nekoliko posebnih edicija, od kojih je naročito interesantna ona Zanardi.

Kao što već možete pretpostaviti, reč je o limitiranoj seriji od 51 primerka, posvećenoj italijanskom trkaču Alessandru Alex Zanardiju, koji je svojevremeno nastupao i u F1, ali je najveći uspeh, a nažalost i težak udes nakon kojeg je ostao bez nogu, ostvario u američkom CART šampionatu.

Honda je krajem '90-ih proizvela 51 primerak Zanardi edicije (jedan za Zanardija, jedan kao press automobil i 49 za prodaju), sve u Formula Red crvenoj boji sa Onyx tamnim enterijerom i klasičnim, a ne tzv. targa krovom, u cilju što veće krutosti cele karoserije.

Uz vozilo su se isporučivali i BBS naplaci, i to 16-inčni napred dok su pozadi dolazili od 17 inča. U paketu se podrazumevao i lakši zadnji spojler, lakši akumulator, kao i jednodelno zadnje stakla, što je za posledicu imalo da je Zanardi Edition bio oko 70 kilograma lakši od standardnog NSX prve generacije.

E, pa upravo jedan ovakav „biser“ je ovih dana našao svog novog vlasnika, a budući da je automobil iz 1999. godine, to znači da ga umesto C30A motora, pokreće snažniji 3,2-litarski atmosferski C32B V6 VTEC motor od 294 KS.

U enterijeru se nalazi i pločica sa potpisom Zanardija, na kojoj piše da je ovo 43. po redu automobil iz edicije. Na odometru stoji 57.541 milja (oko 92.603 km). Vozilo nikada nije bilo oštećeno, a do sada je imalo ukupno tri vlasnika.

Cena na aukciji dostigla je 135.000 američkih dolara, što je, čak uzimajući u obzir i ekskluzivnost pomenute edicije, poprilična cena za ovaj automobil i današnje uslove, budući da je 1999. godine upravo ovaj primerak kupljen za 84.000 dolara (+745 dolara za prevoz do lokacije kupca).

More info at Rapley Classic Cars' website here: http://rapleyclassiccars.com/ .This is not only a beautiful NSX, but arguably one of the cleanest around. I had the pleasure to meet up with Daniel Rapley, owner of Rapley Classic Cars, to shoot this 1/51 Zanardi Edition NSX. Enjoy the sights and sounds of this hell of an automobile.Follow me @tnisc on just about everything.

Đorđe Pavićević/TopSpeed