FRANCUSKI DRAGULJ: Na prodaju Citroen BX 4TC

Proizveden u svega 62 primerka kao homologacioni model tadašnje Grupe B reli šampionata, jedan od ovih izuzetno retkih automobila uskoro stiže na aukciju!

Sredinom '80-ih, u reli šampionatu nastala je prava „ludnica“, a Grupa B je okupila neke od najneobičnijih, ali i najbrutalnijih „mašina“ koje su samo spolja ličile na svoje ulične „rođake“.

Jedan od njih je i Citroen BX 4TC, proizveden u svega 62 primerka, od kojih se, prema BX 4TC International registru, procenjuje da je tek 40 još uvek u životu.

Ovaj konkretan primerak je završen 15. januara 1986. godine, i to kao drugi BX 4TC ikada napravljen. Odmah je poslat danskom dileru Citroena u Kopenhagenu, gde je bio sve do 2002. godine, kada je prodat izvesnom Christianu Nordlundu, koji ga je „mazio i pazio“, sve do 2015. kada je prodat sadašnjem vlasniku.

Do sada je prešao manje od 16.000 kilometara, a pokreće ga 2,1-litarski uzdužno postavljeni turbo benzinac koji zvanično oslobađa 200 konjskih snaga, a snaga se isporučuje na sva četiri točka preko 5-stepene manuelne transmisije, „pozajmljene“ od Citroena SM.

Nažalost, Citroen BX 4TC se baš i nije pokazao nešto na relijima, budući da mu je najbolji rezultat bilo šesto mesto na Reliju Švedske 1986. godine. No, i pored toga, cena ovog primerka očekuje se da će dostići između 80.000 i 110.000 dolara.

Đorđe Pavićević/TopSpeed