DA LI SE ISPLATI: Originalni Audi Quattro za 10.000 evra!? (VIDEO)

Audijev legendarni model Quattro, poznat još i kao Ur-Quattro, proslavio se, pre svega, na relijima prvom polovinom '80-ih, a serijski primerci u dobrom stanju danas uveliko premašuju 50.000 evra

Malo koji automobil je toliko uticao na sudbinu auto-sporta, u ovom slučaju relija, kao što je to bio slučaj sa Audi Quattro, koji je prvi u praksi dokazao da su 4x4 pogon i turbo benzinac dobitna kombinacija, naročito na rastresitim podlogama, poput makadama ili snega.

Danas originalne reli verzije iz prve polovine '80-ih, bilo da je reč o Grupi 4 ili famoznoj Grupi B, uveliko premašuju cifre od pola miliona evra, dok serijski primerci Ur-Quattro modela, koji se proizvodio tokom '80-ih godina, u dobrom stanju, prelaze iznos od 50.000 evra.

Još su traženiji tzv. Sport Quattro modeli, kojih je proizvedeno svega oko 200 komada, i to baš za potrebe homologacije za Grupu B. Očuvani primerci danas se kreću od 400.000 do 500.000 evra, verovali ili ne!

Ovaj put, naišli smo na Ur-Quattro iz 1985. godine, u atraktivnoj Tornado Red crvenoj boji, koji će se uskoro naći na aukciji, gde se procenjuje da će dostići između 9.000 i 11.000 evra! Pitate se, kako je to moguće!? Pa, prvo, automobil je sa desnim volanom, za britansko tržište, a kao što se sa fotografija može videti, nije baš u „top“ izdanju.

Zapravo, kako se navodi, automobil je bio uskladišten poslednjih četvrt veka, a kod trenutnog vlasnika nalazi se od 1993. godine. Automobil je prešao oko 286.000 kilometara, pokreće ga 2,2-litarski petocilindarski turbo benzinac „uparen“ sa manuelnim menjačem.

No, najveći izazov za budućeg vlasnika biće „osvežavanje“ enterijera, koji je baš zapušten, a ništa manje posla neće biti ni oko podvozja, koje se čini kao da je zahvatila korozija. U svakom slučaju, pravi automobil za projekat restauracije, koji svakako neće biti ni lak, ni brz.

Naročito što je Audi Quattro ipak nešto posebno i bitan deo automobilske istorije, te bi prava šteta bila da ostane u ovakvom stanju ili da, još gore, završi na otpadu ili „raščerupan“ za delove.

https://www.classiccarauctions.co.uk/events/2020-auctions/cca-september-live-online-auction-2020/cca-september-live-online-auction-2020/cars/1985-audi-quattro-ur-turbo-10v

Đorđe Pavićević/TopSpeed