CRNI VITEZ: Range Rover Sport 5.0 Autobiography by Kahn Design

Britanska kompanija Kahn, poznata po preradama, pre svega, Land Roverovih modela, ovaj put predstavlja luksuzni Range Rover Sport 5.0 u prestižnom Autobiography izdanju

Ljubiteljima Land Roverovih vozila, uključujući i Range Rover brend, britansku kompaniju Kahn ne treba posebno predstavljati, budući da iza nje stoje brojne kreacije i prerade, što terenskih, što luksuznih modela pomenutih marki.

Ovaj put, u pitanju je „Project Kahn“, tj. luksuzni Range Rover Sport 5.0 Supercharged, i to u prestižnom Autobiography izdanju, koji je već sam po sebi dovoljno upadljiv i ekskluzivan. No, u kompaniji Kahn smatrali su da i dalje ima sasvim dovoljno prostora za „unapređenja“.

Vozilom dominira Santorini Black crna kombinacija, a Range Rover Sport je dobio kompletno nov bodykit, u šta spadaju novi „branici“, prednji spliter, pragovi, difuzor vazduha pozadi, krovni spojler, kao i „četvorocevni“ izduvnici pozadi, trapeznog poprečnog preseka.

Tu su i veliki Type 52 kovani aluminijumski naplaci od čak 23 inča, sa pet dvostrukih „viljuški“, „obuveni“ u Continental CrossContact pneumatike, dimenzija 305/30 R23.

Za pogon je zadužen 5,0-litarski benzinski V8 motor, koji uz pomoć mehaničkog kompresora oslobađa 525 konjskih snaga koji preko 8-stepenog automatskog menjača, snagu isporučuje na sva četiri točka.

Jedan ovakav model, proizveden 2018. godine, sa oko 15.000 pređenih kilometara, upravo je na prodaju, a kompanija Kahn za njega traži 78.999 funti, odnosno oko 87.000 evra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed