CITROEN STONOGA: Da li ste ikada videli ovakvu „Ajkulu“!? (VIDEO)

Citroen PLR je sve, samo ne običan automobil, kojeg je francuski proizvođač pneumatika Michelin '70-ih godina pripremio specijalno radi ispitivanja pneumatika

Liči na Citroen DS, ili popularnu „Ajkulu“, na kojoj je, zapravo baziran, ali je znatno veći od nje, a uz to, poseduje čak pet osovina, odnosno 10 točkova, kao i jedan veliki, kamionski koji se nalazi unutar tovarnog prostora!

Popularno nazvan „stonoga“, Citroen DS Break PLR je 1972. francuski proizvođač pneumatika Michelin napravo specijalno u cilju ispitivanja i razvoja pneumatika, a u saradnji sa Citroenovim inženjerima.

Kako bi se ovakav „megalodon“, težak preko 10000 kilograma pokrenuo, angažovana su čak dva 5,7-litarska V8 GM-ova motora, i to iz Chevrolet Corvette C3, smešteni pozadi, koji su obezbedili oko 700 konjskih snaga ukupno.

Ono što je najzanimljivije od svega jeste da je samo jedan motor pokretao zadnje tri osovine, inače poreklom iz Peugeota 504, dok je drugi V8 agregat iskorišćen za pokretanje „skrivenog“ kamionskog točka unutar vozila!

Précurseur, Michelin conçoit dès 1972 le Mille Pattes pour effectuer des tests de pneus poids-lourds.

Maksimalna brzina ovog neobičnog vozila iznosila je 170 km/h, a najčešće se koristio na trkačkoj stazi Clermont-Ferrand, gde je Michelin testirao pneumatike.

Đorđe Pavićević/TopSpeed