VOZILI SMO: Novi Range Rover Evoque (VIDEO)

28/03/2019. TopSpeed Team

Druga generacija kompaktnog sportskog terenca ovih dana ima svoju evropsku premijeru pod kupolama Salona automobila u Beogradu, a mi smo ovaj novitet testirali u Grčkoj

Nakon sedam berićetnih godina i blizu 800.000 primeraka, Range Rover Evoque otvara drugo poglavlje uspešne priče. Novi model je evropskoj javnosti premijerno predstavljen na 54. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu, a u isto vreme specijalizovani predstavnici medija dobili su priliku da isprobaju njegove mogućnosti u Grčkoj.

Novi Range Rover Evoque postavljen je na inovativnu PTA (Premium Transverse Arhitecture) platformu koja je omogućila veću čvrstinu uz uštedu na masi. Dužina je ostala ista (4,37 metara) a „protezanje“ međusosovinskog razmaka za 20 mm donelo je više prostora za putnike. Povećan je i prtljažnik i to za 11 odsto, na ukupno 591 litar.

Udobnosti dopinose pažljivo oblikovana sedišta, prednja mogu biti elektropodesiva u čak 16 pravaca, dok kvalitet vazduha osigurava jonizator. U kokpitu je očekivano digitalizacija preuzela primat. Touch Pro Duo sistem krasi brži i napredniji softver, a umesto klasičnih instrumenata stiže digitalni ekran, naravno i centralni „tač skrin“ kao i još jedan ekran osetljiv na dodir, koji je nešto više postavljen.

Naši domaćini u Grčkoj su za vožnje pripremili dve pogonske verzije – 2.0 dizel od 240 KS i 2.0 benzinac od 250 KS, oba sa Mild Hybrid tehnologijom sa starterom-generatorom od 48 V te 9-stepenim automatskim menjačem i sofisticiranim AWD pogonom.

Mi smo isprobali oba modela, a itinerer nas je od Atine odveo na Peloponez i kombinovao je tri vrste puteva – auto-put, regionalne drumove i off-road. Očigledno je namera Land Rovera bila da apostrofira kako Range Rover Evoque nije samo luksuzni urbani SUV, već univerzalni model sa kojim može da se krene na put, ali i da se siđe sa asfalta.

To potvrđuje i činjenica da je ovo prvi automobil koji koristi tzv. ClearSight Ground View tehnologiju sa sistemom kamera koje na gornjem centralnom displeju projektuju sliku svega što se nalazi ispod vozila i neposredno ispred prednjeg dela. Takođe se ističe i ClearSight Rear View Mirror sa prikazom zadnje kamere u unutrašnjem retrovizoru. Sve to olakšava vožnju i manevrisanje kako na uskom prostoru u urbanim sredinama, tako i pri terenskoj vožnji van grada, ali i prilikom prevoza gabaritnih stvari.

Kako se novi Range Rover Evoque pokazao u vožnji na asfaltu, ali i na off-roadu, saznaćete u narednom, aprilskom izdanju TopSpeed magazina u kojem ćemo objaviti kompletan test.