UPOREDNI TEST Porsche Panamera 4 E-Hybrid vs Mercedes-AMG CLS 53: Dva puta do istog cilja (VIDEO)

18/03/2019. Uroš Dedić/TopSpeed

Protagonisti ovog uporednog testa Porsche Panamera 4 E-Hybrid sa 462 KS i Mercedes-AMG CLS 53 sa 435 KS demonstriraju slične, a opet različite pristupe i imaju zadatak da, pored atraktivne pojave i luksuznog enterijera, pod „istu kapu“ smeste sportska vozna svojstva i ekonomičnost

U poslednje vreme može se čuti dosta negodovanja zbog sve agresivnijeg nametanja hibridne tehnologije i električnog pogona, koje dolazi kao posledica pooštravanja propisa o zaštiti životne sredine. Proizvođači su zakonskom regulativom naprosto prisiljeni da se dovijaju na različite načine kako bi ostali u igri. Takva konstalacija na posebne „muke“ stavlja sportske modele, jer postoji deo publike koji naginje tradicionalnim vrednostima i nikako ne želi da se pomiri sa činjenicom da dolaze neka nova vremena...

Zapravo, već su došla, ali sa sobom donose i savremene tehnologije koje omogućavaju da se spoji ono što je do skoro bilo nezamilsivo – vrhunske performanse i ekonimičnost. E sad, u kojoj meri je baš tako, odgovor smo potražili kroz uporedni test dva sportska modela koji različitim putevima idu ka istom cilju. Sa jedne strane je Porsche Panamera 4 E-Hybrid sa 462 KS i plug-in hibridnom tehnologijom, sa druge AMG CLS 53, prvi hibridni model iz Afalterbaha sa tzv. „mild“ hibridnim rešenjem, bez klasičnog elektromotora. No, o svemu tome nešto kasnije...

Za početak, red je da se osvrnemo na strukturu i tržišno pozicioniranje ova dva automobila. Oba su na neki način unela revoluciju u portfolio brendova – Panamera kao prvi Porscheov hečbek sa petora vrata i četiri sedišta, CLS kao prvi kupe sa četvora vrata čijim stopama su potom krenuli Audi sa A7 Sportbackom i BMW sa Serijom 6 Gran Coupe.

Treba reći i da je isto tako „trokraka zvezda“ nedavno krenula u poteru za komšijama iz Štutgarta sa jednim drugim modelom koji nosi naziv AMG GT 4 Door i daleko više se po obliku i ekskluzivnosti poklapa sa Panamerom nego AMG CLS. Ipak, ako se malo šire sagledaju stvari, testirani automobili iskazuju bliskost ne samo spoljašnjim dimenzijama već i gran turizmo formulom koja predstavlja sinonim za luksuzne, tzv. GT sportske automobile pogodne za duga putovanja. A oba takmaca sa ovog uporednog testa to svakako jesu!

Čim otvorite vrata, naprosto ćete „namirisati“ miris kvaliteta, baš kao što ćete prepoznati sportski temperament kada ih izdaleka ugledate. Niske siluete, sportski detalji u vidu četvorostrukih izduvnih završetaka, veliki aluminijumski točkovi, moderna LED svetla, agresivni odbojnici, šta bi još čovek mogao da poželi!? E sad, iako su po dužini, visini i međuosvinskom razmaku bliski, oblici im se utoliko razlikuju što je Panamera koncipirana kao veliki „hečbek“, izuzetne širine, sa petim vratima nazad, dok se CLS drži trozapreminskog oblika sa kratkim i spuštenim, ali ipak izdvojenim „repom“.

Upravo zbog impresivne širine i prepoznatljivog Poršeovog lica, ovaj model ostavlja ekskluzivniji utisak od Mercedesa koji u ponudi svakako ima i običan CLS, a ako ga opremite opcionim AMG paketom dobićete vizuelno sličan automobil daleko skromnijih dinamičkih mogućnosti nego što je slučaj kod testirane verzije koja raspolaže sa 435 konjskih snaga, 30-ak manje od rivala.

E sad, posebno inetersantno u čitavoj priči oko ova dva automobila je što ne odstupaju previše jedan od drugog u pogledu snage, ali se ona dobija kroz dva različita pristupa. Panamera 4 E-Hybrid kombinuje benzinski V6 biturbo motor kapaciteta 2,9 litara, koji oslobađa 326 KS, sa elektromotorom od 136 KS i 400 Nm. Vozaču je na raspolaganju ukupno 462 KS i bezmalo 700 Nm u opsegu od 1.100 do 4.500 obrtaja u minutu, a snaga se preko osmostepenog PDK menjača prenosi na sva četiri točka.

Nasuprot tome, Mercedes-AMG CLS 53 pod haubom krije 3,0-litarski redni šestocilindarski motor od 3 litara koji pomoću turbo-punjača i električnog kompresora oslobađa 435 KS i 520 Nm pri 1.800–5.800 o/min, a preko devetostepenog AMG Speedshift menjača pogon takođe dobijaju sva četiri točka.

Kako je za ovako koncipirane automobile od važnosti ne samo koliko daleko dobacuju na polju performansi i vozne dinamike, već i ekonomičnost, mi smo ih testirali u različitim uslovima, po gradu, na otvorenom putu, po krivinama i na auto-putu. Odmah moramo da kažemo da plug-in hibrid koncepcija daje najviše upravo u gradskoj vožnji jer omogućava vožnju u električnom režimu.

Panamera 4 E-Hybrid pored poznatih Porscheovih režima „sport“, „sport plus“ i „individual“ nudi dodatna dva - „hibrid“ i „e-power“. Sve se podešava preko kružnog tastera na upravljčau, kao i kod ostalih Porschea. Ukoliko odaberete hibridni mod automobil će češće prebacivati iz električnog u kombinovani režim, dok u „e-power“ modu radi isključivo elektromotor sve dok ne stisnete papučicu gasa toliko jako da će sistem prepoznati da u pokretačku ulogu treba da se „umeša“ i V6 agregat. Dakle, sa lakom nogom na gasu hibridna „panamera“ sa vazdušnim oslanjanjem udobno i tiho plovi, naročito kada je kontrola amortizera u komfornom modu.

I tako, na struju u realnim uslovima u Beogradu može da prevali 30–35 kilometara pre nego što se baterije isprazne, mada fabrika deklariše autonomiju od 50 kilometara. Naravno, baterije se dopunjuju prilikom kočenja sakupljanjem kinetičke energije i njenim pretvaranjem u električnu, kao i preko utičnice. Za to je potrebno nešto manje od šest sati ukoliko koristite klasični punjač i mrežu od 230 V odnosno 10 ampera. Ukoliko pak priključite jači punjač od 7,2 kW na mrežu snage 32 ampera, gotovo ćete prepoloviti vreme punjenja.

Za razliku od Porschea, CLS 53 nema tu mogućnost da vozi isključivo na struju, ali zato poseduje starter alternator od 48 V koji koristi električnu energiju i daje 22 KS uz 250 Nm, te omogućava „koasting“ kada se prilikom krstarenja isključuje SUS motor dok svi ostali agregati i napajanja koriste „struju“. Jasno je kao dan da ekonomičnost ova dva modela ne može uopšte da se poredi u gradskoj vožnji, jer dok „panamera“ može bez kapi goriva, „trokraka zvezda“ pije minimum 12 litara u gradu u eko modu. Inače, pored pomenutog, dostupni su „komfort“, „sport“, „sport plus“ i individual gde se zasebno podešavaju parametri rada motora, menjača, upravljanja, amortizera, ESP sistema, slično kao i kod Panamere.

Prema očekivanjima, na otvorenom drumu je razlika daleko manja u potrošnji, u kombinovanom režimu magistralnog puta i auto-puta, Porše je u proseku trošio 7,7 litara, a Mercedes-AMG 9,2 litara, što su svakako fanstastični rezultati ako se ima u vidu kolikom snagom raspolažu ovi veliki, luskuzni i brzi automobili. Naravno, da biste ostvarili ove vrednosti ni ne pomišljajte da prizivate svu tu snagu...

Osim, štedljivosti, u normalnoj vožnji oba rivala iskazuju zavidan nivo komfora. Kako su opremljeni vazdušnim vešanjem i elektronskom kontrolom amortizera, sa odličnim sportskim a opet komfornim sedištima, uzornom zvučnom izolacijom i mnoštvom „haj-tek gedžeta“, uključujući digitalnu instrumentizaciju te velike centralne ekrane osetljive na dodir, i jedan i drugi automobil pružaju širok spektar uživanja.

Kvalitet materijala i nivo završne obrade su na najvišem nivou, prostora za putnike ima i više nego što je potrebno, naročito napred, s tim da Mercedes pozadi ima tri sedišta, a Porše samo dva, ali se zato u njega pozadi lakše ulazi i izlazi zbog šireg otvaranja vrata i većeg otvora. No, kada se smestite, čak i pozadi uživanje neće izostati, mada je, mora se priznati, daleko lepše provoditi vreme napred, posebno na vozačkim pozicijama.

U AMG-u su nam se posebno dopala aktivna sedišta, ne samo što dozvljavaju da skrojite bočnu potporu po meri, već nude i dinamički mod. Drugim rečima, kada skrećete naglo ulevo, kako vam leđa ne bi krenula u kontra stranu u deliću sekunde će se desna „kadica“ napumpati. Ovo fenomenalno rešenje je ponudila još prva generacija CLS-a... Kada smo se dotakli teme sedišta, treba napomenuti da su „sicevi“ u „panameri“ nešto tvrđi i nisu toliko sportski profilisani, ali i takvi garantuju udobnost na nivou koji se traži od GT automobila.

Međutim, od njih se isto tako zahteva ubedljiva vozna dinamika. A nju Panamera 4 E-Hybrid i CLS 53 najbolje iskazuju kada se „prešaltaju“ u „sport plus“ režim. Tada ogibljenje postaje krući, odziv na gas britak, upravljanje čvršće i preciznije, a zvuk motora koji dolazi iz izduvnih cevi se nadaleko čuje. Prilikom ubrzanja iz mesta do brzine 100 km/h, uprkos činenici da je teža za 260 kilograma, Panamera zahvaljujući Launch Control funkciji, ali i boljoj početnoj reakciji na gas stiže tek za 0,1 sekundu sporije.

U maksimalnoj brzini, što nismo proveravali, Porše je, ipak, brži jer dostiže 278 km/h, za razliku od AMG-a koji ima elektronski ograničen „špic“ na 250 km/h, osim ukoliko nije opremljen AMG vozačkim paketom koji pomera limit na 270 km/h. No, kod ovih „sportista“ je zapravo fascinantno koliko ažurno prihvataju gas prilikom međuubrzanja, kod Porschea tu pomaže elektromotor, kod AMG-a dve stvari – EQ boost iz startera alternatora, kao i električni kompresor.

Što se tiče upravljanja, odziv na komandu upravljača je za nijansu brži kod Panamere mada i Mercedes poslušno i odsečno skreće, čak i lakše jer kod uskih sporih krivina do izražaja dolazi (pre)velika masa Porschea. Mada baterije i elektromotor koji su smešteni u pod automobila spuštaju težište i daju na stabilnosti i trakciji, Porsche na kočenju gubi dragoceno vreme jer mu je potrebno više da obori brzinu na nivo potreban da se uđe u krivinu.

Nekako je utisak da zbog težine Panamere ispašta agilnosti, pa se Mercedes čini okretnijim, mada „zvezda“ lakše gubi trakciju što može biti opasno ukoliko niste dovoljno iskusni a isključite ESP uređaj. Naravno, kod oba modela se rad ESP uređaja može postaviti u sportski režim, a kontrole stabilnosti se mogu i isključiti, s tim da se kontrola trakcije ne isključuje u potpunosti.

Kako i jedan i drugi većim delom prenose snagu na zadnje točkove, zanošenje je moguće, a naravno najviše zabave pružaju kada su im „elektronske stege“ deaktivirane i menjači postavljeni u manuelni režim, a na vozaču je da preko leptira iza upravljača „gađa“ adekvatne stepene prenosa i da pažljivo dozira gas kako bi zadržao željenu putanju. Pored pogona na sva četiri točka, doprinos voznoj dinamici naročito u smislu upravljivosti i stabilnosti daju sistemi upravljanja na sva četiri točka kojim su opremljeni ovi modeli. Uz to, Porše nosi i aktivni zadnji stabilizator koji se izvlači pri 100 km/h i daje dodatni potisak na zadnju osovinu...

Kako bi se stekla kompletna slika o ovom tandemu GT automobila, potrebno je osvrnuti se i na cene. I tu se možda krije i najveća razlika među njima, jer Mercedes-AMG kreće od 79.800 evra, dok Panamera 4 E-Hybrid ima početnu cenu 113.000 evra. Otprilike je identična distanca i kada se uporede testirani modeli sa dosta dodatne opreme...

Porše sa dvobojnim kožnim enterijerom (4.400 evra), specijalnom metalik bojom (4.000), LED glavnim svetlima (2.070), panoramskim krovom (2.170), aluminijumskim felnama od 21 inč (4.750), komfort sedištima sa masažom i ventilacijom (4.000) Bose muzičkim sistemom, itd. „izlazi“ na 147.950 evra.

Mercedes-AMG sa paketom multikonturalnih sedišta (2.586 evra), memorijskim paketom (1.353), Comand online sistemom povezanosti (1923), keyless go komfornim ulaskom i pokretanjem vozila (1.605), Driving assistance paket plus (2.667), multibim LED svetlima (1.802), akustik-komfort paketom (1.459), alu felnama od 20 inča (1.459), zavšava otprilike na 112.120 evra. Dakle, tamo gde počinje njegov rival...

Ipak, mora se napomenuti da Porsche u ovaj dvoboj unosi više prestiža i savremenih tehnologija. Nevezano od AMG verzije, Mercedes CLS je svakako manje ekskluzivan automobil od bilo koje Panamere, stoga su u Štutgartu i ponudili drugi model kojim žele da pariraju Poršeovoj sportskoj krstarici, a to je AMG GT 4 door koji košta daleko više od CLS-a.

Uroš Dedić/TopSpeed

Saznajte samo u novogodišnjem broju magazina Top Speed!

Porsche Panamera 4 E-Hybrid

Karoserija hečbek, 5 vrata, 4 sedišta; d x š x v 5.049 x 1.937 x 1.423 mm, međ. rast. 2.950, masa 2.250 kg, prtljažnik 450 l
Motor benzin, V6, bi-turbo, 2.894 ccm, 326 KS; Elektromotor 136 KS, 400 Nm; Ukupna snaga 462 KS, 700 Nm pri 1.100–4.500 o/min;
Transmisija automatska, PDK osam stepeni prenosa pogon na sve točkove
Kočnice napred ventilisani diskovi nazad ventilisani diskovi
Oslanjanje adaptivno vazdušno napred dvostruka ramena, nazad multilink
Pneumatici 275/35 ZR 21 napred; 315/30 ZR 21
Performanse 0–100 km/h za 4,6 s; 278 km/h, 2,5 l/100 km, 56g CO2/km
Cena od 113.000 evra

Ocene
▲ Potrošnja, trakcija, kvalitet materijala, imidž
▼ Velika masa, cena

Utisak
Porsche Panamera 4 E-Hybrid je mnogo dobila na polju ekonomičnosti, ali se masa u vožnji dosta oseća

Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+

Karoserija kupe, 4 vrata, 5 sedišta; d x š x v 5.001 x 1.890 x 1.422 mm, međ. rast. 2.939, masa 1.980 kg, prtljažnik 500 l
Motor benzin, R6, turbo,el. kompresor; 2.999 ccm; 435 KS pri 6.100 o/min; 520 Nm pri, 1.800–5.800 o/min starter alternator 22 KS, 250 Nm
Transmisija automatska, AMG Speedshift 9 TCT; pogon na sve točkove
Kočnice napred ventilisani diskovi, nazad ventilisani diskovi
Oslanjanje adaptivno vazdušno; napred četvorostruka veza, nazad petostruka veza
Pneumatici 245/35 R20
Performanse 0–100 km/h za 4,5 s; maks. brzina 250 km/h; 8,7 l/100 km, 200g CO2/km
Cena od: 79.800 evra

Ocene
▲ Prednja sedišta, elastičan motor, zadnja klupa za tri osobe
▼ Ekskluzivnost

Utisak
Mercedes-AMG CLS 53 kao prvi „mild“ hibrid iz Afalterbaha u potpunosti opravdava sportske atribute, ali ipak, ne može da parira daleko skupljem rivalu u pogledu ekskluzivnosti i efikasnosti