UPOREDNI TEST Mercedes-Benz S400d 4MATIC vs BMW 730d xDrive: Brzina i dostojanstvo

Oni nisu samo velike, dosadne limuzine, koje isključivo služe za lagana krstarenja i zadovoljenje velikog ega vlasnika. Dva nemačka luksuzna modela na test-stazi pokazala su se okretnijim i živahnijim od mnogih manjih modela kojima je sportska vožnja imperativ

Prošle godine Mercedes je predstavio sedmo izdanje svog top-modela, S-klase, a mnogi smatraju da je to vodeća nemačka luksuzna limuzina. Zato se decenijama suočava sa čitavim nizom konkurenata, a pretendenata na mesto najboljeg uvek ima mnogo.

Ovoga puta pažnju smo usmerili na tradicionalnog rivala iz Minhena, BMW-ovu Seriju 7. Nedavno je temeljno modernizovana, toliko da se može govoriti i o novom izdanju. Sada ima zaista velike “nozdrve”, odnosno “bubrege” koji su toliko porasli da nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

S-klasa poseduje najsavremeniju tehnologiju i najsvežiji stil, mada još uvek nismo sigurni da li zaista izgleda bolje od svog prethodnika. Oba automobila su opremljena modernim i snažnim dizelašima pogonom na svim točkovima.

Najčešće ovakvi automobili provedu prilično suvoparan i nimalo uzbudljiv životni vek velikih službenih limuzina namenjenih za prevoz izvršnih direktora značajnih fi rmi ili za iznajmljivanje prilikom venčanja i sličnih događaja.

Takva praksa nas dovodi do apsurdnih situacija u kojima se veliki prestižni automobili, umesto da pokreću višak strasti, najčešće doživljavaju kao obični upotrebni predmeti, koji se uvek i u svakoj prilici prepuštaju rukama odmerenog, iskusnog i razboritog šofera.

Bila bi velika šteta posmatrati ih na taj način, jer su oni nešto nesvakidašnje, mnogo više od klasičnog predmeta, oni su zaista svemoćne limuzine. Zato u „boksu” centra NAVAK vlada vrela i neuobičajena atmosfera.

Svako ima svog favorita, pa se sa nestrpljenjem iščekuje izlazak na stazu i početak svojevrsnog dvoboja, zapravo potrage za odgovorom šta sve mogu u ovom, drugačijem ambijentu, kao i gde su razlike u dva nemačka poimanja vrhunske limuzine.

Kako su se ova dva nemačka „diva“ pokazala u različitim disciplinama, počevši od agilnosti, preko udobnosti pa do vozne dinamike, možete pročitati u najnovijem broju TopSpeed magazina, koji se nalazi u prodaji širom Srbije.

TopSpeed Team