TEST Volkswagen T-Cross 1.0 TSI: Veliko u malom (VIDEO)

21/05/2019. Zoran Živkov/TopSpeed

„T familija” Volkswagena bogatija je za još jednog člana, a to je T-Cross - model pred kojim je zadatak da dokaže da nije samo Polo koji je porastao, pre svega, u visinu i tako postao SUV, već da je on pravi urbani, dinamični, krosover

Kako je život pun paradoksa... U želji da budu uspešni u proizvodnji malih vozila, proizvođači ih zapravo prave sve većim! I tako malo, zapravo, postaje sve veće i veće u svakom pogledu, osim, recimo, po zapremini motora. Grupacija Volkswagen odavno već prati ovaj trend, kao i globalnu popularnost SUV kategorije, pa je tako nastala čitava porodica „T“ modela sa znakom VW-a, mada iste platforme dele i druge marke iz kuće. Setimo se samo - u početku beše Touareg, pa Tiguan, pa T-Roc, a sada je stigao T-Cross.

A šta je T-Cross? E, pa to je krosover koji je ponikao na platformi modela Polo, a na kojoj su već „podignuti“ i SEAT Arona i Škoda Kamiq. Njegov prethodnik prikazan je još u proleće 2016. na Salonu automobila u Ženevi kao VW T-Cross Breeze Concept, naravno, na MQB platformi. U suštini, T-Cross je urbani krosover i najmanji SUV u ponudi Volkswagena, odnosno Polo koji je porastao. Dug je 4.235 mm, širok 1.977 i visok 1.584, što zapravo znači da je 54 milimetra duži i 138 širi od njega. Preciznije, vozač T-Crossa sedi za 100 mm više nego vozač Poloa ili još preciznije, vozač i suvozač se nalaze na 597 mm od tla, a putnici pozadi na 652 mm.

A, kako izgleda? E, tu su mišljenja različita... Po nekima se ovaj krosover malo razlikuje od ostatka familije, pogotovo onog dela „T“, dok po drugima, ta velika maska hladnjaka sa dugim horizontalnim linijama i integrisanim svetlosnim grupama, potom naglašena hauba i istureni, „mišićavi“ bokovi, te po prvi put kod ovako malog vozila iz Volfsburga, u crno integrisane zadnje svetlosne grupe koje naglašavaju širinu, dovoljan razlog jasnog distanciranja.

U suštini, sve je to OK, mada utisak kvari ona crna plastika, na donjem delu koja bi eventualno mogla da štiti vozilo prilikom off-road vožnje i nečega za šta realno T-Cross nije namenjen, budući da nema 4x4 pogon. Ti detalji ovde deluju onako... Zbunjujuće?! Mada, mogu se razumeti kao dizajnerski pokušaj da se „razbije“ monotonija lima.

Bilo kako bilo, ulaskom kroz jedna od četvora velikih vrata, vozač i putnici zaista imaju utisak prostranosti iako međuosovinsko rastojanje iznosi tek 2.551 mm. Sama kabina ovog krosovera deuje mnogo veća nego kod nekih rivala, a mesta za glave, ramena, laktove, noge i kolena ima sasvim dovoljno, i napred, i pozadi.

Otvaranjem „petih vrata“ može se doći do spoznaje da je i prtljažnik veći nego kod modela Polo, i to za nekih 10%, tako da njegova zapremina iznosi između 385 i 455 litara. To zapravo znači da je kompletnu zadnju klupu moguće pomerati napred – nazad za 140 mm, što daje dodatnu praktičnost. I naslone sedišta je moguće preklopiti, pa se dobija prostor od čitavih 1.281 litre!

Spomenuta razlika u visini sedišta između vozača i suvozača u odnosu na drugi red, te pozicija kao u bioskopu, omogućava veoma dobar pregled situacije. Ipak, osoba za upravljačem će biti najzadovoljnija. Instrumenti, u našem slučaju analogni, jer nam je na promociji na Palma de Majorci dopala verzija 1.0 TSI u nešto skromnijem paketu opreme, su pregledni. Kod modela sa digitalnom instrument tablom, situacija je još bolja, jer vozač dosta toga može da prilagodi ličnim afinitetima.

Međutim, već pri prvom kontaktu sa plastikom u enterijeru, očigledno da je Volkswagen upravo ovde odlučio da napravi uštedu. Pojedini delovi, pogotovo na vratima i kod naslona za laktove, pa i na samoj armaturnoj tabli, gde se nalazi imitacija karbona, zvuče previše „tok-tok“. To znači da ako dolazite iz Golfa, ovo će vas iznenaditi!

Utisak, donekle, mogu da poprave verzije sa višim paketima opreme, kod kojih je unutrašnjost višebojna, pa samim ti i kompletan kokpit, baš kao i presvlake, inače, sasvim udobinih, sedišta. Tamo ta plastika izgleda bolje, ali i deluje prilično tvrdo i grubo, te ne zvuči kao kod SUV-a čija početna cena će recimo kod nas biti nešto manja od cene T-Roca, to će se detaljnije znati tokom leta kada zvanično počne prodaja.

Izuzimajući ovo, sve drugo je sasvim dobro. Ekran osetljiv na dodir, dijagonale 8 inča, kao i kompletna grafika infotejment sistema izgledaju baš kako treba, a upotreba je sasvim jednostavna. Raspored ostalih komandi je logičan, tako da nije potreban neki duži peroid privikavanja na novo okurženje. Dizajnerski, sve je tu veoma dopadljivo i simpatično, a što je još važnije i praktično!

Što se tiče motora, VW kao se nalazi u „krstaškom ratu“ protiv samog sebe i za sada nudi samo benzinske motore i to one kojima, bar po mišljenju autora ovog teksta, „nedostaje“ jedan cilindar! Naime, u ponudi su trocilindarski turbo-agregati zapremine 999 kubika. Uz pomoć TSI tehnogije izvučeno je 95, tj. 115 KS. Za prvu verziju predviđen je samo manuelni petostepeni menjač, a drugu je moguće dobiti i sa njim, ali još i sa šestostepenom, te eventualno i sa sedmostepenom automatskom DSG transmisijom.

Uskoro se očekuje i zvanično pojavljivanje još snažnije benzinske verzije TSI od 1,5 litara radne zapremine sa 150 KS, kao i dizela, tj. 1.6 TDI motora sa 95 konjskih snaga, i to obe sa DSG menjačima. Na promociji u Španiji smo ih već isprobali i VW T-Cross sa njima ima veoma dobru voznu dinamiku. Naravno, ide ovaj krosover i sa trocilindarskim jednolitarskim motorom od 95 KS, ali ukoliko su u njemu tri osobe i nešto prtljaga, to se već oseti i po pitanju performansi, kao i ekonomičnosti.

Maksimalna snaga je dostupna pri 5.500 o/min i potrebno je dosta rada menjačem, a onda potrošnja sigurno ne može biti deklarisanih 4,9 litara na 100 kilometara. Uz to, maksimalni obrtni moment je 175 Nm i on je dostupan između 2.000 i 3.500 obrtaja u minuti, tako da je jasno šta treba činiti da bi se do „stotke“ ubrzalo za 11,5 sekundi! I na kraju, maksimalna brzina je 180 km/h. To za mali SUV, sa ovako malim motorom, može biti prihvatljivo, samo je pitanje kome je sve ovo i koliko dinamično?!

Već kod 20 KS snažnije verzije, situacija po pitanju dinamike je bolja, a komfor vožnje je unapređen, s obzirom na šestostepeni menjač. Inače, pozicija za upravljačem je korektna, a osećaj kontrole nad vozilom je konstatno prisutan. U dugim, brzim krivinama, zbog visine karoserije, treba računati na njeno naginjanje, ali to nije ništa dramatično, iako nekoga može da obeshrabri. T-Cross je, zapravo, mnogo stabilniji i upravljiviji u krivnama nego što bi to u prvi mah pomislili i što će većina njegovih vlasnika ikada isprobati! Oslanjanje je nešto tvrđe, mada ne u toj meri da bi se odrazilo na komfor.

I na kraju, da li je ovo samo Polo koji je porastao u visinu? Odgovor je - ne! Volkswagen je odigrao pošteno i kupcima ponudio zaista novi auotmobil, tj. krosover koji nije „prerušeni Polo“, već je otišao korak dalje. Pored dosta prostora, T-Cross je dovoljno praktičan da o njegovoj kupovini vredi razmisliti. U poređenju sa konkurencijom, pozicija mu nije loša. Jedino što cena, pogotovo kod nas, može biti diskutabilna. Mada, realno, na našem tržištu, u zemlji sa ovako razorenom ekonomijom i ovolikim stepenom siromaštva, nijedna cena nije dovoljno niska za nivo našeg standarda!

A to je prava šteta, jer Volkswagen T-Cross je veliki u malom i SUV koji u svom segmentu nudi zaista dosta toga i mogao bi biti prihvaćen i popularan ako ne kao Golf, onda barem kao Polo.

Zoran Živkov/TopSpeed