TEST Toyota RAV4 2.5 VVT-i HSD: Otkrovenje

13/05/2019. Uroš Dedić/TopSpeed

Zaboravite sve što ste dosad znali o Toyotinom bestseleru RAV4, najprodavanijem SUV modelu na svetu, jer je nova generacija „do koske“ izmenila izgled, karakter i doživljaj vožnje. U sve to smo se uverili testirajući model sa hibridnim pogonom i 218 KS

Godinama, pa i decenijama unazad, Toyotu je pratila reputacija kvalitetnog proizvođača koji u prvi plan stavlja praktičnost, pouzdanost i brigu o kupcima, ne mareći previše za vizuelni nastup, niti za voznu dinamiku. Međutim, nedavnim dolaskom novog, mladog predsednika na čelo korporacije, sve počinje da se okreće naglavačke.

Aikido Tojoda je doneo odluku - nema više dosadnih automobila! Da je njegova poruka itekako ozbiljno shvaćena „posvedočio“ nam je novi RAV4, čiju smo petu generaciju upoznali na međunarodnoj dinamičnoj prezentaciji u Barseloni. I mada je slika o svim tim promenama kod najvećeg svetskog proizvođača postepeno počela da se „kristališe“ već samim saznanjem o lansiranju sportske Supre, kao i predstavljanjem nove Corolle, koja deluje izuzetno atraktivno i dinamično, ono što nam je servirao RAV4 u Španiji predstavlja pravo malo otkrovenje.

Kada stvari ne idu kako treba, prirodno je stremiti promenama, međutim ovde to nije slučaj. RAV4 je kompaktni SUV sa tiražom od 9 miliona, od toga je sakupio dva miliona kupaca u Evropi, pa se može reći da je sve samo nije neuspešan. On važi za rodonačelnika danas jednog od najpopularnijih segmenata, a da su u Toyoti bili istinski vizionari na ovom projektu, svedoči to što se pojavio još davne 1994. godine kada je na scenu izašao u svojstvu veoma upotrebljivog, rekreativnog vozila sa pogonom na svim točkovima.

Međutim, prvih godina sve je bilo lakše i nije bilo konkurencije, a sada imamo sasvim drugačiju konstalaciju gde rivali vrebaju na svakom koraku. Ako tome dodamo i činjenicu da su se umnogome promenile navike i potrebe klijentele koju privlači ovakva vrsta vozila, onda postaje jasno zbog čega je novi RAV4 vesnik korenitih promena.

Pred nama je, dakle, model koji sa prethodnikom ima malo toga zajedničkog i to je najpre apostrofirano potpuno novim dizajnom koji ujedno ne pokazuje preveliku povezanost sa korporativnim okvirima. Preobražaj je sličan onom kada bi, recimo, stidljiva i nenametljiva pripadnica lepšeg pola odbacila staromodnu garderobu i aksetski pristup i sve to zamenila vrhunskom šminkom, doteranom frizurom i seksi „autfitom“. Ukoliko bi RAV4 kojim slučajem ostao bez logotipa i oznaka, malo ko bi u ovom trenutku pogodio model.

U Toyoti naglašavaju da im je cilj bio iznedriti automobil koji će ostaviti utisak robusnog te dinamičnog SUV-a sa svim modernim obeležjima. Izgled „Japanca“ karakterišu poligonalni (mnogougani) oštri motivi, koji dominiraju sa svih strana, a prisutni su i kod LED svetala napred i tankih svetlosne grupa pozadi koje duboko prelaze na bokove.

Sa dužinom od ravno 4,60 metara, novitet je kraći za 5 mm od prethodnika ali je skraćivanjem prepusta (5 mm napred; 30 mm nazad) dobio za 30 milimetara duži međusosvinski razmak (2.690 mm). Pritom, širi je za 10 mm i isto toliko niži spram prethodnog modela. Ovakve proporcije, uz proširen trag točkova, ali i povećan klirens, omogućila je nova Toyota New Global Architecture tzv. GA-K platforma.

Ona donosi mnoštvo standardizovanih elemenata što je sa jedne strane pojednostavilo čitav proces razvoja, a sa druge je dizajnerima dalo veću slobodu u kreiranju novog izgleda spolja i unutra. I to je zapravo obrazac iz kog je sve nastalo - od spoljašnjeg izgleda, preko prostranog enterijera, do voznih svojstava.

Ulazak u enterijer otkriva potpuno novi ambijent. Kabina je prostrana, kako napred tako i pozadi, a u visokom paketu opreme dominiraju kvalitetni materijali. Ergonomija je značajno unapređena - sedi se za 15 mm bliže „patosu“, digitalna instrument tabla je niže postavljena. Upravljač odlično „leži“ u rukama i bolje se usaglašava sa položajem vozača budući da nudi fleksibilnije podešavanje po visini te dubini...

I to nije sve, preglednost unapred je poboljšana za dva stepena promenom položaja sedenja i implementacijom tanjih prednjih stubova i „spuštanjem“ spoljašnjih ogledala. Unutrašnje je priča za sebe. Opciono može biti povezano sa kamerom i radi u tri režima, kao klasičan retrovizor, hromatski zatamnjen ili kao displej koji očitava sliku i tako daje jasnu preglednost unazad čak i kada je pogled vozača zaklonjen ukoliko, recimo, u prtljažniku prevozi stvari većih gabarita.

Inače, prtljažnik je za 65 mm dublji nego ranije, zahvata 580 litara do nalsona zadnjih sedišta i može se otvarati električnim putem pritiskom na dugme ili pokretom noge odnosno aktiviranjem senzora u zadnjem braniku što je svrsishodno kada su vam obe ruke okupirane stvarima koje treba ubaciti u „gepek“.

Sa druge strane testiranog automobila, napred, skriven je novi 2,5 litarski benzinski agregat koji u sadejstvu sa elektromotorom (88 kW/202 NM) oslobađa ukupno 218 KS i prenosi snagu na prednje točkove putem tzv. Direct Shift CVT menjača sa kontinuiranom transmisijom i šest stepeni prenosa. Pored ove, u ponudi je i verzija su AWD pogonom na sva četiri točka koja ima dodatni elektromotor na zadnjoj osovini te rasplaže sa 222 KS, baznu konfiguraciju predstavlja dvolitarski benzinac od 175 KS sa šestpstepenim ručnim ili opcionim CVT menjačem.

Ovo je četvrta generacija Tojotinog hibridnog sistema koja koristi samopunjivu nikl metal-hidrid bateriju kapaciteta 5,5 A/h, za 11 odsto lakšu od prethodne. Cilj konstruktora bio je maksimalno efikasna pokretačka jedinica koja, opet, neće ostaviti performanse u zapećku. Sa dvostrukim ubrzgavanjem (direkno u cilindre i usisnu granu), visokim stepenom kompresije 14,0:1, te sofisticiranim sistemom upravljanja ventilima gde elektronika kontroliše rad usisnih, a hidraulika izduvnih ventila, prosečna potrošnja je spuštena na 4,4 litra prema fabričkim podacima. Mi nismo „jurili“ dostizanje deklarisanih vrednosti po putevima u okolini Barselone, ali smo zato mahom uživali u svim režimima vožnje, a na raspolganju je ukupno tri - Normal, Eco i Sport.

Sa 218 KS u režimu sport, RAV4 2.5 VVT-i HSD, kako glasi pun naziv testirane verzije, pokazuje iznenađujući nivo živahnosti. Ubrzanje do stotke za 8,4 sekunde (8,1 kod AWD verzije) je nešto sa čim se nismo susretali kod Toyotinih SUV modela. A još manje smo navikli da se jedan njihov automobil tako lako i dinamično vozi. Tajna je u novoj platformi koja je omogućila gotovo idealan raspored mase po osovinama (51% napred, 49% pozadi), ali i u odnosu na levu i desnu stranu vozila. Neutralan balans u kombinaciji sa niskim težištem znatno umanjuje naginjanje. Ono je naravno prisutno, uostalom, RAV4 ne pretenduje da bude kao Lamborghini Urus ili Porsche Cayenne, ali naginjanje nije neprijatno niti dovodi do naglašenog podupravljanja.

U skladu sa čitavim receptom dolazi i direktno upravljanje, a veća preciznost i bolji odziv na upravljač postignuto je premeštanjem elektromotora za servo asistenciju sa letve volana bliže kružnom zupčaniku koji se u žargonu naziva „puž“. Ako se svemu tome doda podatak da je čvrstina šasije podignuta za 54 odsto, postaje jasno zbog čega se RAV4 ponaša tako agilno na krivudavom putu. Jedinu, uslovno rečeno, slabu tačku predstavlja menjač jer kao i svaki drugi CVT i ovaj Direct Shift ne daje neki zavidan nivo povezanosti vozača i automobila uprkos tome što omogućava ručno biranje stepeni prenosa.

U vožnji po auto-putu, RAV4 plovi mirno i tiho, a zahvaljujući pomenutom učvršćivanju šasije nije bilo neohopdno dodavati „čvrstinu“ amortizerima, tako da osim što je tiha, vožnja je i prijatno udobna – napred ali i pozadi gde se nagib naslona takođe može podešavati. Mesta ima i više nego dovoljno za četvoro putnika, a tu je i dosta pregrada za sitnice.

Posebnu pažnju privlači kaseta između vozača i suvozača sa duplim dnom na sredini, pa tako ukoliko je napunite otpacima od ambalaže tokom putovanja možete samo da je okrenete i da bez pražnjenja koristite drugu polovinu za odlaganje predmeta. Originalno, nema šta... Jedino što nam se nije toliko dopalo u kabini jesu dizajnerska rešenja pojedinih detalja, a očigledno da Japanci i dalje ne pridaju toliki značaj estetici unutra.

Bilo kako bilo, u Toyoti ne kriju velika očekivanja od ovog modela, japanci računaju na prodaju od preko 100.000 jedinica širom sveta u toku prve godine. Procena je da će u Evropi gotovo 90 odsto kupaca odabrati hibrid, od toga dve trećine biće sa AWD pogonom. U Srbiji, nažalost, fiskalna politika ne ide na ruku Toyoti, „čisti“ modeli sa hibridnim pogonom ne dobijaju olakšice, pride je hibridni RAV4 dobio motor veće zapremine što na domaćem tržištu nosi dodatna poreska opterećenja.

No, sa početnom cenom od 27.900 evra, ulazni model sa osnovnom opremom ali i standardnim Toyota Safety Sense sveobuhvatnim paketom aktivne sigurnosti dosta obećava. Hibrid kreće od prihvatljivih 33.300 evra, pa kada se sve sabere i oduzme, računica kaže da će RAV4 svakako igrati zapaženu rolu. Ne samo da će zadržati poznatu klijentelu koja je stekla pozitivna iskustva sa nekim od pterhodnih modela, već mu se i smeši sasvim novi krug kupaca, oni koji u voznom parku nisu imali ovaj model.

Uroš Dedić/TopSpeed

Toyota RAV4 2.5 VVT-i HSD

Karoserija SUV, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.600 x 1.855 x 1.685 mm, međ. rast. 2.690 mm; zapremina prtljažnika 580 lit, masa 1.480 kg

Motor benzin, redni, četiri cilindra, 2.487 ccm, 218 KS; 221 Nm pri 3.650 - 5.200 o/min; elektromotor 120 KS, 202 Nm

Transmisija automatska, CVT, šest stepeni prenosa; pogon na prednje točkove

Ogibljenje napred MacPherson, nazad udvojena trouglasta ramena

Kočnice samoventilirajući diskovi napred, puni diskovi nazad

Pneumatici 225/60 R18

Performanse 0 - 100 km/h za 8,4 s; 180 km/h; 4,6 l/100 km; emisija CO2 105 g/km

Cena od 33.300 evra

Ocene

▲ Tih i efikasan motor, ponuda prostora u kabini, agilnost u vožnji

▼ Menjač, dizajn pojedinih elemenata u kokpitu

Utisak

Toyota RAV4 pete generacije ne samo da izgleda dinamičnije od prethodnih modela, već se tako i vozi