TEST Toyota GR Supra: Resetovanje (VIDEO)

Peta generacija čuvenog sportskog automobila Toyota Supra ujedno je i prvi globalni GR model iz odeljenja Toyota Gazoo Racing. Zanimljivo da ovo nije potpuno samostalni projekat japanskog giganta, već je tu učestvovao i BMW. Na stazi Harama pored Madrida, proveravamo koliko se ovaj dinamični kupe Toyote udaljio od novog Z4

Promena kursa u pravcu obećanja koje je dao Akio Toyoda, predsednik kompanije Toyota, da ovaj proizvođač više neće praviti „dosadne“ automobile se vidi i oseti na svakom koraku. Evo, nova peta generacija Supre dolazi direktno iz... Graca! Eh, pa to je u Austriji? OK, nema veze. Tamo se proizvodi, a nastala je kroz saradnju sa Nemcima iz Bavarske.

Eto, vidite već sam početak priče nije dosadan! Nastavak još manje... Dakle, 2012. godine Toyota je rešila da „resetuje“ situaciju i oživi svoj sportski kupe Supra kroz novu, petu generaciju. Budući da je za njega želela upravo trolitarski šestocilindarski redni motor, koji inače nema u svojoj ponudi, a razvoj bi bio suviše skup i trajao bi predugo, obratila se onom, ko po njenom mišljenju ima najbolji, a to je BMW.

To je odgovor na pitanje zašto je baš bavarski proizvođač izabran kao partner na ovom projektu. U početku ta saradnja nije išla baš glatko zbog različitih viđenja, budući da su Nemci želeli nešto komercijalnije, a Japanci više sportski, tako da je dogovoreno da postave osnove zajedno, ali da se već u ranoj fazi razdvoje.

Toyota je na tome posebno insistirala, jer je želela da se automobil ponaša sasvim drugačije i da ima njihov prepoznatljiv DNK. I da tu bude „ugrađen“ i delić istorije, odnosno onog originalnog modela 2000 GT. Zato u ceo projekat uvodi i svoje sportsko odeljenje Gazoo Racing, bazirano u Nemačkoj, koje priprema automobile ovog japanskog giganta za najpoznatija automobilska takmičenja. A osnovni zahtev, koji je postavljen pred glavnog inženjera Tetsuju Tadu, bio je da nova Toyota GR Supra bude dinamična... Izuzetno dinamična!

Da bi to postigli potrebno je ispuniti određene preduslove, ne samo po pitanju pogona. I kada pogledate Supru i njene proporcije, dužinu 4.379 mm, širinu 1.854 i visnu od 1,292 mm, te međuosovinsko rastojanje od 2.470 mm, nisko težište i razmaknute točkove od 21 cola, čija širina traga napred je 1.594, a nadad 1.589 mm, dugu habu, „nabijeno telo“ i krov koji kao da je „nabubrio“, jasno vam je šta su konstruktori Toyote želeli.

Još kada tome dodate snažan motor i pogon pozadi, mnogo toga što je potrebno za dinamiku u vožnji je već tu. Naravno, još ostaje posao oko „preraspodele“ masa, ali i to je dobro obavljeno, jer Supra je u gotovo savršenom balansu od 50:50 % između osovina. Dizajn eksterijera je moderan. Tu su i LED svetlosne grupe, kao i simpatično svetlo za maglu na zadnjem delu u stilu onih sportskih automobila sa trkačkih staza. Opšti utisak je da je dizajn Supre prilično oštar, ali opet ne u onom „katana“ stilu... Više je u optimizovan u smislu aerodinamike, tj. u funkciji postizanja što manjeg otpora i uravnotežavanja vozila.

Mada, agresivan “look” sa nekim detaljima koji podsećaju na prethodne generacije Supre, ovom automobilu veoma dobro pristaje. I svakako, da se Toyota i BMW tu nisu mogli susresti, jer su jasno i svesno „bežali“ i jedno i drugog, budući da svako ima neku svoju priču.

Ono gde se nisu mnogo „razdvojili“ jeste enterijer. A to je, donekle, i najveća mana ove Toyote, ako se pod tim podrazumeva da liči na BMW?! Međutim, ako ste takav automobilski gigant, onda to što je Supra u unutrašnjosti veoma slična modelu Z4, nije za pohvalu. Japanski proizvođač ovo pravda racionalnim argumentima da nije lako napraviti izmene u dizajnu delova kojima je funkcija predodređena, a da se ne zalazi previše „duboko“.

Onda cela priča o saradnji biva „potkopana“. Danas dizajn, funkcionalnost i tehnika su mnogo čvršće povezane nego što bi u prvi mah mogli pomisliti. Za temeljne promene trebalo bi dodatno raditi na razvoju sistema, što dodatno poskupljuje projekat, a tu je, opet, i „izgubljeno“ vreme, tako da su pragmatični Japanci rekli - ne! Previše je da idemo samostalno...

I zato kokpit Supre deluje ovako poznato! Međutim, bilo bi potpuno nepravedno ne primetiti da su se dizajneri Toyote, ipak, potrudili da gde god je to moguće, izuzev u kvalitetu materijala i završne obrade, naprave otklon u odnosu na nemačkog partnera. Tako je izgled displeja ispred vozača i instrumenata drugačiji, jasan i pregledan. I upravljač je u stilu Toyote, kao i još neki detalji.

Bilo kako bilo, sedišta Supre su sasvim udobna i vožnja van staze i na duže relacije je komforna. Zvučna izolacija je odlična, tako da do izražaja dolazi JBL audio sistem sa 12 zvučnika. I pored toga, ovo je sportski kupe sa samo dva sedišta u koji možete još po nešto i spakovati, manje torbe i kreditne kartice, jer zapremina prtljažnika iznosi 290 litara. Međutim, ne treba zaboraviti osnovnu nameru Toyote, a to je da Supra bude automobil za uživanje u dinamičnoj vožnji. Zbog toga je i deo promocije organizovan upravo na stazi Harama, nedaleko od Madrida, gde su se nekada vozile trke F1. A to je pravo mesto da „osetite“ neki automobil...

Tu šestocilindarski motor od 3,0 litre radne zapremine sa 340 KS, dostupnih u rasponu između 5.000 i 6.500 o/min, može da dođe do punog izražaja. Maksimalni obrtni moment od 500 Nm je dostupan od 1.600 do 4.500 obrtaja u minutu i prenosi se na zadnje točkove putem ZF osmostepenog automatskog menjača. Ubrzanje do „stotke“ postiže za 4,3 sekunde uz Launch Control funkciju. Napomene radi, BMW Z4 sa istim motorom, ovu stvar obavlja za 0,1 sekundu sporije. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 kilometara na čas...

Realno, Toyota Supra je od prvog do trećeg stepena prenosa veoma žustra i ne treba da vas iznenadi preupravljanje. Međutim, Supra nije prgava, već se ponaša mirno i predvidivo. Reaguje samo ako je „izazvana“! Deo zasluga za takvo ponašanje, svakako, pripada aktivnom zadnjem diferencijalu sa rasponom blokade od 0 do 100%. Tu je i Torque Vectoring sistem, koji kočenjem točka sa unutrašnje strane, prosto „ubacuje“ automobil u krivinu!

U dugim, brzim krivnama na stazi, balans je odličan, jer kao što smo već spomenuli, masa od 1.495 kg je ravnomerno raspoređena na obe osovine. Kabina i motor su pomereni što je više moguće nazad, kako bi se obezbedila dobra trakcija. Ako baš želite, ovaj doživljaj je moguće i „unaprediti“, pa krivinu proći bočno, ostavljajući iza sebe dim i trag guma na asfaltu. A to i jeste ono šta se od ovakvih automobila traži... I ova Toyota nudi mogućnost izbora moda vožnje, od „Normal“, preko „Sport“ do „Track“, šta ko želi?! A odgovaraju joj svi vremenski uslovi, odnosno neće vas naprijatno iznenaditi po kiši ili snegu. Oslanjanje je adaptivno, elektronski kontrolisano...

Što se tiče njegovog trima, za vožnju u uobičajenim prilikama, on je OK. Za stazu, ipak, nije! Trebao bi da je još malo tvrđi, baš kao što bi i kočnice mogle da malo jače „grizu“. Inženjeri Toyote, koji su inače obavili završna podešavanja šasije upravo na trkačkoj stazi, ističu da je ovo nužan kompromis i da će uskoro i ovi detalji biti unapređeni.

Ono šta svakako ne treba da bude menjano je zvuk. Supra je glasna i lepo „reži“ prilikom promene stepena prenosa. Istina, nema tu one žustrine, onog kakakterističnog „udarca“ kao kod BMW-a u „M“ specifikaciji, no dobro. I nije nam jasno zašto u ponudi nema verzije sa manuelnim menjačem?! Toyota kaže da je i to u planu, kao i verzija sa dvolitarskim motorom. I ne samo to! Za izrazito sportski nastrojene vozače amatere, kao i profesionalne takmičare, u planu je i GT4 vezija.

Toyota ovim automobilom na neki način resetovala svoj sistem... Laki i neudobni, te ne baš dobro opremljeni GT86 nema ništa zajedničko sa novom generacijom Supre, osim što je zabavan za vožnju i drift. No, ovaj novi, veći kupe je još dinamičniji i zabavniji, snažniji i upotrebljiviji. I zato je, donekle, lako razumeti zašto se Toyota odlučila na ovaj ne baš popularan, ali često korišćen potez u automobilskoj industriji - da kada vam nešto nedostaje, to prosto obezbedite, kupovinom ili sporazumom.

Kooperacija sa BMW-om je kompromis zarad postizanja nekih viših ciljeva. Jedan od njih je možda da se pridobiju oni neodlučni kupci sportskih kupea. Konačno, Supra je jeftinija od „rođaka“ kao što je Z4, ali i potencijalno glavne mete Porsche Cayman. A oni, tradicionalni ljubitelji ove marke i „stare” Supre, ma koliko se mrštili na sve ovo, ipak, mogu da budu zadovoljni. Toyota se ovim resetovanjem vratila u svet sportskih roudstera!

Andrej Kulundžić/TopSpeed

Toyota GR SupraKaroserija kupe, 2 vrata/sedišta; d x š x v 4.379 x 1.854 x 1.292 mm, međ. rast. 2.470 mm; zapremina             prtljažnika 290 lit, masa 1.495 kgMotor       benzinski, šestocilindarski, redni, turbo, 2.998 ccm, 340 KS pri 5.000-6.500 o/min;                          500 Nm pri 1.600 - 4.500 o/minTransmisija automatska, osmostepena, ZF Sports Automatic 8HP 51; pogon nazadOgibljenje MacPherson, napred udvojena aluminijumska trouglasta ramena sa hidrauličnim amortizerima;             nazad multi-linkKočnice    samoventilirajući diskovi napred 348 x 36 mm i nazad 345 x 24 mmPneumatici napred 255/35 R19, nazad 275/35 R19Performanse 0 - 100 km/h za 4,3 s; 250 km/h; 7,5 l/100 km; emisija CO2 170 g/kmCena     od 72.000 evraOcena + dobar balans u krivinama, zabavan za vožnju i odličan zvuk motora- nedostatak individualnosti u kokpituUtisak Supra predstavlja interesantan pokušaj Toyote da kroz partnerstvo BMW-om u pojedinim segmentima, napravi dinamičan roudster

Toyota GR Supra

Karoserija kupe, 2 vrata/sedišta; d x š x v 4.379 x 1.854 x 1.292 mm, međ. rast. 2.470 mm; zapremina prtljažnika 290 lit, masa 1.495 kg
Motor benzinski, šestocilindarski, redni, turbo, 2.998 ccm, 340 KS pri 5.000–6.500 o/min; 500 Nm pri 1.600 - 4.500 o/min
Transmisija automatska, osmostepena, ZF Sports Automatic 8HP 51; pogon nazad
Ogibljenje MacPherson, napred udvojena aluminijumska trouglasta ramena sa hidrauličnim amortizerima; nazad multi-link
Kočnice samoventilirajući diskovi napred 348 x 36 mm i nazad 345 x 24 mm
Pneumatici napred 255/35 R19, nazad 275/35 R19
Performanse 0 - 100 km/h za 4,3 s; 250 km/h; 7,5 l/100 km; emisija CO2 170 g/km
Cena od 72.000 evra

Rejting
▲ dobar balans u krivinama, zabavan za vožnju, odličan zvuk motora
▼ nedostatak individualnosti u kokpitu

Utisak
Supra predstavlja interesantan pokušaj Toyote da kroz partnerstvo BMW-om u pojedinim segmentima, napravi dinamičan kupe