TEST Renault Megane R.S. Trophy: Pravi dodatak (VIDEO)

Na stazi Jerez u Španiji testirali smo novu generaciju Megane R.S., a sada nam je šaka dopao Trophy koji je sa 300 KS najsnažniji Megane dosad. Da li je sve što ovaj automobil može na stazi dovoljno da bude proglašen kraljem „hot heč“ klase?

Jedinu sigurnost u današnjem svetu čoveku mogu pružiti znanje, iskustvo i sposobnost - poručuje jedna od mnogih dubokoumnih misli čuvenog Henrija Forda. Ova konstatacija se može odnositi i na stvaralaštvu automobilskih kompanija.

Ovde konkretno mislimo na Renault, jer francuska marka egzistira duže od 120 godina i više od 40 je prisutna u Formuli 1, a tu povezanost sa svetom sporta na najprestižnijem i najzahtevnijem nivou, u komercijalnom smislu kruniše „hot heč“ modelima. Njihov nastanak pod okriljem Renaulta došao je kao direktna posledica višedecenijsko iskustva u svetu sporta, ali i tehnologija koje su usavršene u okviru najprestižnijih takmičenja.

A šta su zapravo „hot heč“ automobili? U najkraćem, mogu se definisati kao sportski izoštreni predstavnici B i C segmenta, toliko snažni i brzi da krenu u poteru za rekordima na stazi, a istovremeno upotrebljivi su za svakodnevnu vožnju. U Renault Sport opusu u poslednje vreme sve se svodi na dva imena – Clio R.S. i Megane R.S., s tim da je ovaj drugi, ipak, dominantniji. Možda i zbog činjenice da generacijama unazad dominira kao najbrži automobil sa pogonom napred na legendarnoj stazi Nurburgring Nordschleife!?

Takav je slučaj i sa četvrtom generacijom koja je prošle godine sa vremenom od 7 minuta, 40 sekundi i 10 stotih delova vratila u skute Renault laskavu titulu najbržeg automobila s prednjim pogonom u „Zelenom paklu“, kako je ovu 20,6 km dugu stazu sa više od 170 krivina svojevremeno prozvao legendarni Džeki Stjuart. Pomenuti rekord drži Megane R.S. Trophy R sa 300 KS, koji predstavlja ekskluzivnu verziju, pre svega olakšanu i aerodinamičniju, automobila koji danas imamo na testu, a to je Megane R.S. Trophy.

Odmah treba reći da je razlika među njima ogromna. Model sa „R“ dodatkom u oznaci bio je ponuđen u ograničenoj seriji od 500 primeraka, sa unapred određenim kvotama i to samo u pojedinim državama, a sve to po basnoslovnoj početnoj ceni od 55.000 evra. Nasuprot tome, Megane R.S. Trophy je dostupan daleko širem krugu kupaca, a može da se kupi i u Srbiji po ceni koja kreće od 32.740 evra. To je za 4.300 evra više nego običan Megane R.S. od 280 KS, ali Trophy ne samo da ima za 20 KS snažniji motor, već poseduje i čitav spektar uglavnom nevidljivih dodataka koji ga čine zabavnijim za vožnju i bržim na stazi.

Doduše, dobar deo toga može se dobiti uz doplatu i kod običnog Megana R.S.. Recimo, za 1.700 evra dostupan je Cup paket sa kru’im podvozjem, „šper“ diferencijalom i crvenim kočionim čeljustima, što je standard kod testiranog modela. Standard su i Brembo kočnice od bi-materijala koje ne samo da su rezistentnije na zagrevanje pri naporima, već su i za 1,8 kg lakše po točku. One se kod Megane R.S. doplaćuju 1.100 evra. A kada smo se dotakli točkova, posebno se ističu alu-naplaci Trophy Akio od 19 inča, takođe olakšani za oko dva kilograma po točku. Oni se doplaćuju 990 evra i moguće ih je poručiti isključivo uz Trophy verziju.

Upravo specifični točkovi predstavljaju najuočljiviji znak raspoznavanja da je reč o Megane R.S. Trophy, drugi je prednji odbojnik gde je ponosno izgravirano „Trophy”. Sve ostalo je takoreći identično, a odnosi se na brojna druga obeležja ova dva hot heč modela. Tako im je trag točkova proširen za 65 mm napred odnosno za 40 mm nazad, oslanjanje je spušteno nekih 5 milimetara, a jedan od najlepših i najefektnijih detalja predstavljaju donje svetlosne grupe napred kao svojevrsna aluzija na kariranu zastavu.

One su deo novoustanovljenog R.S. Vision sistema koji je pravi zaštitni znak aktuelne generacije a zapravo objedinjuje maglenke“ i funkcije svetala za skretanje (tzv. cornering lights) odnosno dugih svetala. Pažnju privlače i useci za hlađenje kočnica, kako napred tako i pozadi, a inače zadnji kraj automobila takođe vas gleda „pretećim pogledom“ zbog velikog difuzora i centralno postavljenog završetka sportskog izduvnog sistema.

Za unutrašnjost u domenu estetike nemamo baš toliko lepih reči. Iz dva razloga. Kao prvo, arhitektura centralnog grebena zajedno sa pratećim elementima kao što su ventilacioni otvori sada se već čini prevaziđenom, a kao drugo nema tu previše sportskih detalja koji bi na pravi način istakli pravu narav ovog Megane od 300 konjskih snaga. Srećom, sportska sedišta su oblikovana tako da savršeno „grle“ telo, a i vrhunski su izrađena, baš kao i upravljač u kombinaciji kože i alkantare. Tu su i metalne pedale, a gotovo sve ostalo je isto kao i kod civilne verzije, uključujući i „monotone“ površine od ne baš ugledne plastike. Ipak, nije baš sve...

Na relativno malom centralnom displeju od 7 inča (opciono 8,7 inča), koji inače služi kao komandni centar za mnoge funkcije (multimedija, navigacija, podešavanja funkcija na vozilu i režima vožnje, itd) uvedena je još jedna pod imenom R.S. Monitor. Ona omogućava precizan uvid u telemetriju koju servira sofisticirani sistem sa više od 40 različitih senzora na automobilu.

Tako na centralnom displeju može u realnom vremenu da očitava trenutnu brzinu, snagu i obrtni moment (KS i Nm), pritisak natpunjenja, ili skrolovanjem možete pristupiti sledećoj „stranici“ gde su recimo krive snage i obrtnog momenta iscrtane na grafikonima, ili vremena ubrzanja od 0 do 100 km/h, 0–400 metara, po krugu, a dobijate i uvid u ugao zaokreta upravljača odnosno status 4Control sistema koji standardno dolazi kod Megane R.S. Trophy i podrazumeva upravljanje svim točkovima.

Podsetićemo, ovaj sistem radi na taj način što pri nižim brzinama, do 65 km/h, zadnji točkovi zakreću u suprotnom smeru od prednjih i to pod uglom do 2,7 stepena, dok iznad pomenute brzine zakreću u istom smeru ali ne pod većim uglom od jednog stepena. Treba napomenuti i da 4Control drugačije radi u „Race“ modu i da zadnji točkovi zakreću u isti stranu kao i prednji tek pri brzinama većim od 100 km/h.

Kako smo veći deo testa proveli na stazi, automobil smo vozili u Sport i Race modu. Inače, dostupni su i „Comfort“, „Neutral“ i „Perso“ za podešavanje različitih parametara vožnje po ukusu vozača. A ovaj sportski hečbek je koncipiran tako da pre svega bude po ukusu onih koji od automobila traže vrhunsku voznu dinamiku.

Sa 1.8 turbo-motorom od 300 konjskih snaga i čak 400 Nm, koji se preko šestostepenog ručnog menjača prenose na prednje točkove, Megane R.S. Trophy težak nešto više od 1.400 kilograma, prodire kao tane do – srca vozača. Nije lako obuzdati toliku količinu snage na prednjim točkovima, međutim tu dolazi do izražaja iskustvo Francuza. U Renou jako dugo usavršavaju „hot heč“ modele i uopšte ne čudi kako je „hendling“ „megana R.S. trofi“ doveden gotovo do savršenstva.

Ogroman potencijal Trophy nagoveštava već sa prvim ulascima u krivine, jer skreće neverovatno sigurno i odlučno. Na ovakve manevarske sposobnosti u velikoj meri je uticao Torsen mehanički diferencijal sa ograničenim proklizavanjem koji omogućava precizne ulaske u krivine i brže izlaske iz njih, tako što kanališe snagu na onaj točak koji ima bolje prianjanje u datom trenutku. Na vrhunski „grip“ veliki uticaj ima tvrdo sportsko oslanjanje, sa 25 odsto čvršćim amortizerima, 30 odsto krućim oprugama i 10 odsto jačim poprečnim stabilizatorima.

Ovaj automobil posebno zavodi svojim balansom, a on je takav da ponekad u brzim krivinama dovodi do preupravljanja, odnosno proklizavanja zadnjeg dela. To kontrolisano zanošenje prisutno je u „Sport“ modu, a naročito izraženo u „Race“ modu, jer tada elektronska kontrola stabilnosti ostaje „pod anestezijom“. Samim tim, Trophy se bolje namešta prilikom skretanja, a svemu tome doprinosi veoma precizno upravljanje.

Zabavu garantuje i zaista izvrstan ručni menjač. Jeste da zahteva više rada od vozača u poređenju sa automatskim EDC menjačem sa duplim kvačilom, ali takav posao je pravo zadovoljstvo za umešne vozače. Uostalom, ovaj automobil je takvima i namenjen!? Kvačilo je umereno tvrdo, ručica precizna i relativno kratka, a „brzine“ tako gusto naslagane da nema brige oko toga da li će pogonski točkovi biti pod naletom snage kada odlučnije nagazite papučicu gasa.

U takvim situacijama posebno opija oštar, rezak zvuk u „Sport“ i „Race“ modu, uz neizbežno pucketanje kada se noga naglo skine sa gasa. I to se obično dešava neposredno pred kočenje, a Brembo diskovi od 355 mm napred i 290 mm nazad tako efikasno obavlja zadatak da uliva veliko samopouzdanje vozaču i prosto ga mami da sa usporavanjem započinje kasnije, a onda se povremeno dešava i da usled prebacivanja opterećenja na spoljni prednji točak dođe i do podizanja zadnjeg unutrašnjeg! Međutim, sve to se dešava nekako kontrolisano dok Megane R.S. Trophy zavodi u ulozi pravog virtuoza.

O tome koliko je zapravo brz je izlišno naširoko govoriti. „Hot heč“ modeli sve više pomeraju granice, a sa ubrzanjem do „stotke“ za ispod 5,7 sekundi i maksimalnom brzinom od 260 km/h, ovaj je svakako među najbržima i najdominantnijima! Naravno da bi bio tako suveren na stazi, morali su da budu napravljeni i određeni kompromisi. Oni se odnose na svakodnevnu upotrebljivost.

Recimo, udobnost je morala da bude žrtvovana. Toliko, da ćete po gradu nekako moći da „svarite“ drmusanje, ali na duže staze teško tako da odlazak na neki dalji put nije baš preporučljiv. A nećete se tako lako ni spakovati recimo za duži odmor, jer je prtljažnik zbog geometrije oslanjanja i sportskog izduvnog sistema smanjen na 294 litra i manji je nego u Renault Clio.

Ipak, da je eventualno Megane R.S. Trophy mekši, izgubio bi na oštrini i upravljivosti. U Renaultu bi tada svakako promašili temu, jer na koncu ovo je automobil za ljubitelje ekstremno brze vožnje i svih izazova kakve nosi sportska staza, rečju za publiku koja ne pristaje na kompromise kada je reč o dinamici vožnje.

A na osnovu svega što je pokazao na ovom testu, Trophy je uspeo da nas ubedi da mu nema ravnog u klasi i da je u ovom trenutku ispred modela Honda Civic Type R, Ford Focus ST, SEAT Leon Cupra i ostalih konkurenata čije smo najnovije generacije vozili prethodnih godina.

Uroš Dedić/TopSpeed

Opširan test čitajte u februarskom izdanju magazina TopSpeed!Pratite nas:www.topspeed.rsTWITTER: http://twitter.com/topspeedmagazinFACEBOOK: http://facebook.com/topspeedmagazineINSTAGRAM: http://instagram.com/topspeedmagazineYOUTUBE: http://youtube.com/topspeedtvedition

Renault Megane R.S. Trophy

Karoserija hečbek, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.364 x 1.875 x 1.435, masa 1.419 kg, međ. rastojanje 2.669 mm; prtljažnik 296 lit.
Motor benzin, R4 turbo; 1.798 ccm; 300 KS pri 6.000 o/min; 400 Nm pri 3.000 o/min
Transmisija manuelna, 6 brzina, pogon na prednje točkove
Kočnice napred ventilisani diskovi 355 mm, nazad puni diskovi 290 mm
Oslanjanje napred MacPherson, nazad multilink
Pneumatici 245/35 R19
Performanse 0–100 km/h za 5,7 s; maks. brzina 260 km/h; 8,0 l/100 km, 183g CO2/km
Cena od 32.740 evra

Rejting
▲ Hendling, zvuk motora, kočnice
▼ Udobnost, prtljažnik

Utisak
Renault Megane R. S. Trophy je dokazao da je neprikosnoven u hot hatch klasi