TEST Renault Kadjar Blue dCi 150 4WD: Svuda bez napora

Francuski SUV Renault Kadjar već je gostovao u našoj redakciji nakon prošlogodišnje restlizacije, a sada nam je privukao pažnju model sa novim dizel motorom od 150 KS i 4x4 pogonom

Ako ostavimo po strani neuspeli pokušaj sa Koleosom prve generacije koja se radila u kooperaciji sa Samsung Motorsom od 2008. godine, Renault se dosta kasno uključio u kompaktni SUV segment na evropskom tržištu. Tek od 2015. godine Francuzi imaju konkurentnog predstavnika u klasi koja privlači sve veći broj kupaca.

Na greškama se uči, a u Renaultu su dobro savladali ovu lekciju pa je Kadjar ne samo ispunio već i premašio očekivanja te je na jakim i sigurnim pozicijama dočekao modernizaciju na polovini tržišnog ciklusa. Od prošle godine u prodaji je verzija sa osveženim spoljašnjim izgledom i doteranim enterijerom, a ovim „paketom“ izmena i dopuna obuhvaćeno je i uvođenje dizel agregata 1.7 Blue dCi od 150 KS koji je odmenio sa zadatkom da odmeni stari 1,6 dCi od 130 KS.

Upravo nam je novi agregat u kombinaciji sa 4x4 pogonom privukao interesovanje da drugi put na test preuzmemo restilizovani Koleos. Podsetićemo, već nam je bio u gostima pre godinu dana i tada smo upoznali takođe dizel verziju, ali sa Blue dCi motorom od 1,5 litara sa 115 KS i pogonom napred. Ipak, nije zgoreg da se prisetimo nekih osnovnih generalija.

Dugačak je oko 4,5 m, širinom prebacuje 1,8 m i visinom 1,6 metara, uz klirens od 200 mm. Platformu deli sa Nissan Qashqai i poseduje, rekli bismo, tipične dimenzije za jednog predstavnika kompaktnog SUV segmenta. Spoljašnji izgled je potpuno usklađen sa korporativnim dizajnom marke Reno, što se prepoznaje po prednjim svetlima C oblika i velikom „krilatom“ maskom hladnjaka koja je ovde posebno naglašena širinom.

Međutim, veću važnost ima to što se širina oseća unutra. Pozamašan volumen kabine očekivano se odrazio na prostor tako da je Kadjar kadar da bude dobar domaćin četvoročlanoj porodici u svakoj prilici. Automobil je dovoljno kompaktan za lako manevrisanje po gradu, a opet uzorno prostran da ugosti više putnika i mnogo prtljaga za duža putovanja.

Posebno godi boravak u veoma udobnim sedištima, a u tom smislu ni putnici nazad neće biti zakinuti. Ipak, zapalo nam je za oko da se zadnja vrata ne otvaraju baš široko pa je ulazak i izlazak iz vozila nešto teži nego što se očekuje od jednog SUV modela.

Zato će udobnost ispuniti očekivanja i onih najrazmaženijih, čak i kada automobil vozi na velikim točkovima od 19 inča (opcija), a uglađenom utisku svakako doprinosi i kultivisan te dobro izolovan motor. Sa 150 konjskih snaga i čak 340 Nm povlači lako i bez ustezanja, mada mu performanse nisu jača strana. Ipak, poseduje dovoljnu zalihu snage da čak i kada je automobil težak dve tone, opterećen prtljagom i višečlanom posadom, bez napora može savladati veće i duže uspone uz laka i sigurna preticanja sporijih vozila kao što su kamioni.

Da je vozna dinamika u drugom planu svedoče prilično bezosećajan upravljač kod kojeg izostaje „fidbek“, sporije reakcije na komande njime, ali i ručica šestostepenog manuelnog menjača sa „beskrajno“ dugim hodom. Srećom ona je meka i precizna pa u normalnoj vožnji ne otežava posao toliko.

I upravo pri takvoj vožnji, Kadjar 1.7 dCi 4x4 pokazao se kao veoma ekonomičan, a to je karakteristika koju kupci dizela posebno cene i traže. Na otvorenom putu, u kombinaciji auto-puta i magistrale prosek se lako može održati ispod 5 litara, dok je u gradu okvirno između 6 i 7 litara u zavisnosti od toga koliko je saobraćaj prohodan.

Upravo prohodnost predstavlja svetlu tačku testiranog modela. Istraživanja pokazuju da se nešto manji deo kupaca SUV modela iz C segmenta opredeljuje za verzije sa 4x4 pogonom, međutim oni koji to učine sa Kadjarom neće pogrešiti. Proveren Nisanov 4WD koncipiran je tako da vozaču ostavlja izbor kada će koristiti klasičan pogon na prednje točkove, a kada će se osloniti na integralni koji zapravo nudi dva režima. U automatskom (4WD Auto) pogon je uglavnom na prednjoj osovini, a zadnji točkovi po potrebi dobijaju deo snage.

Nekada ni to nije dovoljno da se postigne optimalan „grip“, a tada na scenu stupa režim (4WD Lock). Sa zaključanim centralnim diferencijalom i izjednačenom distribucijom snage po osovinama neće vas osujetiti ni neki ozbiljniji izazovi kao što je, recimo, snegom pokriveno tlo, tako da vam lanci neće biti neophodni sve dok dubina snežnog pokrivača ne postane previsok. Drugim rečima, sve dok vozite po utabanoj stazi, Kadjar će vas odvesti gde želite, čak i kada je pred njim ozbiljan uspon.

Za kraj, red je da se osvrnemo na cenu i opremu kad već nismo to učinili dosad. Kadjar Blue dCi 150 4WD dostupan je samo u najvišem paketu („full LED svetla, Bose stereo-uređaj, multimedija R-Link 2 sa navigacijom i 7-inčnim ekranom, elektropodesiva sedišta, crna spoljna ogledala, aluminijumske felne 19“) po ceni od 30.990 evra što predstavlja primamljivu ponudu kada se sagleda odnos uloženo-dobijeno.

Uroš Dedić/TopSpeed

Renault Kadjar Blue dCi 150 4WD
Karoserija
SUV, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.489 x 1.836 x 1.613, masa 1.692 kg, međ. rastojanje 2.646 mm, prtljažnik 472 lit.
Motor dizel, 4 cilindra, turbo; 1.749 ccm; 150 KS pri 1.750 o/min; 340 Nm pri 1.750 o/min
Transmisija ručna, 6 stepeni prenosa; 4WD pogon na sve točkove
Kočnice napred samoventilirajući diskovi, nazad puni diskovi
Oslanjanje napred MacPherson, nazad multilink
Pneumatici 225/45 R19
Performanse 0–100 km/h za 11,2 s; maks. brzina 197 km/h; 5,2 l/100 km, 138 g CO2/km
Cena 30.990 evra

Rejting
▲ Meko oslanjanje, udobna sedišta, integralni pogon
▼ Dug hod ručice menjača, performanse

Utisak
Renault Kadjar Blue dCi 150 4WD je veoma uglađen SUV koji ispunjava relaksiranom vožnjom i vrlo dobrim pogonom na sve točkove