TEST Range Rover Evoque P 250: Klasa u klasi (VIDEO)

12/06/2019. Luka Kulundžić/TopSpeed

Range Rover Evoque je pre devet godina ustanovio luksuznu klasu sportskih terenaca manjih dimenzija, postavši hit u celom svetu, naročito kod imućnije ženske publike. Druga generacija unapredila je formulu uspeha te nastupa sa novim, snažnijim motorima, sofisticiranijim pogonom na sve točkove i mnoštvom moderne tehnologije

Nekada se stvari jednostavno poklope, nedavno je Beograd imao tu čast da u renomiranom hotelu u centru grada ugosti jednu evropsku pretpremijeru. Land Rover je na taj način, uoči Salona automobila u Beogradu, predstavio novi Evoque, što nas je obradovalo jer daje nadu da će i ostali proizvođači, s vremena na vreme, slediti potez Land Rovera.

Možda mi nismo veliko tržište, ali Beograd jeste ime koje odzvanja u svetu kao jedna od top 10 destinacija za noćni provod, a ovaj automobil i jeste prvenstveno napravljen da sa njim uživate u luksuzu i atraktivnoj pojavi, provozate se od kafića do kluba ostavljajući jak utisak, da prevezete decu do vrtića, ali i da se otisnete u pustolovinu negde daleko od asfalta.

Odmah nakon pretpremijere, dobio sam mogućnost da u Grčkoj, tačnije u Atini, testiram ovaj najnoviji model Land Rovera na dinamičnoj novinarskoj prezentaciji. I taman kada sam pomislio da ćemo se „švrćkati“ po Glifadi ili centru mog omiljenog grada, domaćini su nam spremili nešto sasvim drugo. Itinerer je pokazao prvog dana skoro 300 km vožnje preko Korintskog kanala prema peloponeskoj regiji. Pošto automobil nisam mogao detaljno da vidim u Beogradu od gužve koja je bila oko njega, u pravom svetlu sam ga sagledao tek sada, na otvorenom prostoru, prilikom susreta „1 na 1“.

Volim kada nove generacije postojećih modela ne menjaju radikalno izgled, već zadrže formu, ali ponude mnogo toga novog. Evoque jeste promenio dizajn, ali na taj način da se po izgledu približio većem bratu Velaru. U suštini, 99 odsto delova je novo. Automobil je na potpuno novoj platformi (Premium Transverse Architecture), karoserija je lakša jer se koristilo više aluminijuma, dok se čelik stavljao samo tamo gde je bilo potrebno zbog čvrstine koja je sada za 13% veća u poređenju sa starim modelom. Dužina od 4,37 metara ostala je ista, ali zahvaljujući 21 mm dužem međuosovinskom razmaku putnici pozadi su dobili više prostora.

Na raspolaganju smo imali dva modela – jedan sa dizel i jedan sa benzinskim agregatom, tako da smo za test u magazinu odabrali benzinski četvorocilindarski Ingenium agregat zapremine 2,0 litara sa 249 konjskih snaga i maksimalnim obrtnim momentom od 365 njutnmetara. Za prenos snage na sva četiri točka zadužen je devetostepeni automatski menjač.

Novinu predstavlja i to što su svi agregati, izuzev najslabijeg dizela od 2,0 litara i 150 KS, potpomognuti MHEV hibridnim sistemom tj. elektromotorom od 48V koji služi da smanji emisiju gasova i potrošnju goriva u vožnji u urbanim uslovima. Pored novih dizel i benzinskih agregata, Land Rover je prvi put ponudio i Evoque sa plug-in hibridnom tehnologijom.

Testirani model je bio u „S“ paketu opreme sa R-Dynamic potpisom koji dodaju bronzane detalje čime Evoque dobija još više na luksuznom izgledu, dok efektan koloritni kontrast daju točkovi od 20 inča u sjajnoj crnoj boji. Inače, opciono se mogu izabrati i za broj veće aluminijumske felne od 21 inč. Za dinamičniji i lepši izgled prednjeg dela zaduženi su novi tanki Matrix LED farovi.

Poput spoljašnjosti, dizajn enterijera je takođe u velikoj meri preuzet iz modela Velar. U sredini dominiraju dva ekrana od 10 inča, osetljiva na dodir. Ovaj sistem po imenu Touch Pro Duo daje pregršt opcija, od Apple Car Play i Android Auto konekcija sa vašim pametnim telefonom do podešavanja velikog broja funkcija automobila prema željama. Dizajneri su oblikovali unutrašnjost vođeni željom da se dobije utisak većeg prostora gde do izražaja treba da dođu prefinjena završna obrada i najnovije tehnologije i da sve to bude savršeno uklopljeno u vizuelni doživljaj.

Pored novih tehnologija, dodate su nove boje i materijali koji zamenjuju pravu kožu, a izgledaju mnogo bolje na oko i na dodir. Zbog većeg međuosovinskog rastojanja u samom enterijeru ima više mesta za noge, a dosta je komforniji od prethodnog modela i zbog povećane širine vozila. Funkcionalnost je takođe unapređena – srednja konzola sada ima više mesta za odlaganje, baš kao i prtljažnik koji je za 10 odsto većeg kapaciteta.

I zaista, završna obrada je fenomenalna. To je ono što prvo primetite kad uđete u automobil kao i komfor na prednjim sedištima. Položaj za volanom je odličan, lako se namestite, a memorija za vozača pamti ne samo položaj sedišta i volana već i sve ostale parametre koje ste jednom podesili. Sam upravljač je odlično profilisan i ima komande osetljive na dodir sa kojima podešavate opcioni centralni TFT displej od 12,3 inča, mada smo mi imali na benzinskom modelu standardnu opciju sa kombinacijom centralnog TFT displeja i analognim pokazivačima brzine i obrtaja.

Ali, zato nije izostao ClearView Rear Mirror tj. centralni retrovizor koji je ekskluzivno promovisan na ovom modelu, jednim klikom ispod retrovizora unutrašnje ogledalo postaje ekran visoke rezolucije od 9,5 inča i sa neverovatnom rezolucijom od 1600 x 320 piksela. Kamera se nalazi na zadnjem delu krova vozila, u samom „peraju“ koje na drugim automobilima obično služi kao kućište za antenu. Ovaj dizajnersko-tehnološki poduhvat je smišljen najviše zbog toga što je veliki broj kupaca imao pritužbe na lošu preglednost pozadi. Ovakvo rešenje omogućava čak 25 posto veći vidni ugla tj. eliminiše „mrtvi ugao“.

U vožnji se novi Evoque sa 249 KS predstavlja kao dinamičan i nadasve udoban automobil. Tome doprinosi novo oslanjanje – napred MacPherson sa rešenjima koja redukuju vibracije u točkovima, pozadi Integral Link, a važnu ulogu ima i ADAPTIVE DYNAMICS koji omogućava komforniju vožnju po različitim podlogama kao i preciznije upravljanje. Ovaj sistem elektronske kontrole oslanjanja opremljen je senzorima u amortizerima koji svakih 100 milisekundi detektuju svaku neravninu i podešavaju rad amortizera.

Najsnažniji benzinski i dizel modeli sa pogonom na sve točkove imaju i ACTIVE DRIVELINE koji raspoređuje snagu nezavisno sa prednje osovine ka levom i desnom točku pozadi. Takođe, ovaj sistem isključuje dotok snage ka zadnjim točkovima kada nije potreban i to brzinom od 400 milisekundi čime se dobija na uštedi goriva.

Naši domaćini su nam na početku test vožnje tj. posle nekoliko desetina kilometara stavili do znanja da će nas podsetiti na ono što smo već znali, a to je da novi Evoque nije samo „šminka“ već pravi Land Roverov terenac. Pored makadama, vozili smo kroz blato, po velikom kamenju, kao i makadamskim putem. Suverene terenske sposobnosti garantuje TERRAIN RESPONSE 2 sistem sa automatskim detektovanjem podloge tako da vozač ne mora da mnogo razmišlja koji će režim rada odabrati.

Inače, prvi put je serijski dostupan na novom Evoque sa pogonom na sva četiri točka i automatskim mjenjačem. Ovaj sistem vozačima omogućava odabir između četiri načina vožnje (Comfort, Sand, Grass-Gravel-Snow i Mud & Ruts) kako bi poboljšali performanse i sposobnosti, dok novi način vožnje (Auto) sam bira najprikladniji set-ap pogona u skladu sa uslovima puta te automatski prilagođava obrtni moment i prenos snage prema vrsti podloge. Prilikom silaska sa asfalta dobro dođu visok „klirens“ od 212 mm, prilazni ugao od 25 stepeni i odlazni od 30,6 stepeni.

Evoque može biti opremljen i opcionim sistemom za prepoznavanje dubine vode. Ultrazvučni senzori u spoljnim retrovizorima precizno mere dubinu vode koja se prikazuje na središnjem dodirnom ekranu. Takođe, u ponudi je i mnoštvo 4x4 tehnologija poput pomoći pri vožnji nizbrdo, kontrole otpuštanja kočnice na nizbrdici i nadzora terenske vožnje. Dok smo prolazili sve prepreke, na nekim delovima puta smo se osećali kao za upravljačem svemoćnog Land Roverovog terenca Defender, a ne kompaktnog “urbanog” SUV-a.

Najzanimljiviji deo je bio prelazak preko Korintskog kanala i to preko šinskog mosta, širokog takoreći koliko i sam automobil. Možda je sa svake strane bilo po 20 cm do metalne ograde. Čovek iz Land Rover ekipe nam je rekao samo da pratimo šine i da ćemo lako proći, ali sam za svaki slučaj dobio „motorolu“ ako mi zatreba neka asistencija.

Tada smo se prvi put susreli sa fenomenalnom opcijom GROUND VIEW. To je sistem od tri kamere koje se nalaze ispod vozila i na centralnom ekranu projektuju sliku podnožja vozila tako da nesmetano možete da prođete tamo i gde niste sigurni da bi prošli, naročito ako nemate osobu pored sebe koja bi mogla da vas navodi u tom trenutku.

A onda je usledio povratak na asfaltne drumove, gde se Evoque jednako dobro nalazi. Novo oslanjanje i produženi međuosovinski razmak su se odrazili na to da upravljanje bude preciznije u svim uslovima vožnje. Visokoj dinamici „kumuje“ i ZF automatski menjač. Raspolaže sa devet stepeni prenosa i glatko i brzo menja „brzine“ - rečju, radi odlično u svim uslovima vožnje. Ako bismo tražili zamerke, možda bi to bile performanse odnosno ubrzanje, jer sa 250 KS, za očekivati je da „stotku“ iz mesta hvata za manje od deklarisanih 7,5 sekundi.

Posle pređenih skoro 500 kilometara u novom Evoque po Peloponeskoj regiji, mogu vam reći da su inženjeri, dizajneri i svi oni koji su radili na ovom modelu znatno poboljšali i unapredili novi model, što u vozačkom, što u funkcionalnom smislu, tako da je za predvideti da će i dalje biti Land Roverov „bestseller“, poput prethodnika koji je prodat u preko 800.000 primeraka.

Naravno, kao i ostali Range Roveri, ni ovaj nije jeftin, iako je najmanji. U Srbiji početna cena iznosi 40.500 evra, koliko je potrebno izdvojiti za verziju sa baznim dvolitarskim dizelom, manuelnim mnejačem i prednjim pogonom. Testirani benzinac sa svom pratećom opremom košta oko 62.000 evra.

Luka Kulundžić/TopSpeed