TEST Porsche Panamera Sport Turismo Turbo: Bez predrasuda! (VIDEO)

Porsche je nedavno obogatio gamu novim modelom Panamera Turbo Sport Turismo koji se od popularne limuzine razlikuje po tome što ima drugačije oblikovan zadnji kraj. Izmenjena forma donosi veći prtljažnik i više prostora za putnike pozadi gde je uvedena i nova konfiguracija sa tri sedišta. Jasno je da ovim nemački proizvođač cilja bogatu klijentelu zagrejanu za sportski profilisan, luksuzan automobil koji je istovremeno i veoma praktičan

U Porscheu su više puta bili toliko odvažni da su posezali za inovacijama koje su ulazile u ozbiljnu koliziju sa tradicionalnim vrednostima renomiranog nemačkog brenda. Setimo se samo lansiranja prvog SUV modela Cayenne, sada već davne 2002. godine, mnogo pre nego što će ova kategorija automobila doživeti ekspanziju neslućenih razmera širom svetskih meridijana.

U Štutgartu su očigledno imali viziju, odnosno hrabrost i umeće da ambicioznu ideju sprovedu u delo. Zatim je na samom zalasku, Cayenne prve generacije dobio i dizel agregat, što su opet konzervativni poklonici marke okarakterisali kao svojevrsnu jeres. Otprilike u isto vreme zaživela je i Panamera, i to kao prva Porscheova limuzina, odnosno luksuzni sportski model sa četvoro vrata. I nijedan od tih „eksperimenata“ nije omanuo, svi su odlično prihvaćeni na tržištu!

Sličnu situaciju imamo i sada, doduše Panamera Sport Turismo, nije baš toliko radikalna. Originalna varijacija na temu popularne limuzine predstavila nam se u hrvatskom mestašcu Trogir, do kojeg smo sa splitskog aerodroma stigli gliserom. Iako smo bili skeptični oko izgleda novog Porscheovog modela, koji neki posmatraju u svetlu karavana, iako nije baš tako, sve sumnje su nestale kada smo ugledali specifično oblikovanu karoseriju sa blago izduženim zadnjim delom i krovom, te širokim zadnjim „bubrezima“. Nešto između karavana i „šuting brejk“ forme, rekli bismo.

Ovi dizajnerski zahvati izvedeni su kako bi se dobilo na prostoru u drugom redu, gde je novost standardna konfiguracija sa tri sedišta pozadi, dok je verzija sa dva odvojena velika sedišta na raspolaganju uz doplatu. Lako smo se uverili da je zbog produžene, ravne linije krova putnicima pozadi zaista ostavljeno više mesta u visinu. Drugi značajan benefit je povećanje prtljažnika. Naime, iza zadnjih sedišta raspoloživo je dodatnih 50 dm3, pa prtljažnik „zahvata“ ukupno 520 litara. I pod mu je produžen, pa u dužinu zahvata 92 cm, a pristup mu olakšava niža utovarna ivica, udaljena tek 63 cm od tla.

Izuzev navedenih izmena i dopuna, kokpit poznajemo od ranije. Unutrašnjost, kao i kod klasične Panamere, predstavlja pravu malu oazu luksuza uz mnoštvo tehnoloških „gedžeta“. O kvalitetu izrade i upotrebljenim materijalima ne treba trošiti previše reči – ovde je sve prvoklasno. Mada ambijent deluje pomalo hladno, što je tipično za predstavnike „nemačkog klasicizma“.

Većina komandi je osetljiva na dodir, a digitalizacija je uzela pod svoje i instrument tablu koja je zadržala čuveni raspored sa pet okruglih instrumenata, gde je u prvom planu centralno postavljen merač broja obrtaja. Opciona sportska sedišta napred daju odličnu bočnu podršku i postavljena su tako da je pozicija za upravljačem izrazito niska, što doprinosi onom prepoznatljivom osećaju povezanosti automobila i puta.

Prvo putovanje sa novom Panamerom Sport Turismo Turbo povelo nas je odličnom magistralom uz obalu mora, od Trogira prema ostrvu Pag, sve poznatijoj destinaciji u svetu automobila koja autentičnim „ogoljenim“ pejzažima podseća na „četvrti kamen od Sunca“, odnosno planetu Mars. Čak 550 konjskih snaga iz 4.0 turbo motora, perfektni PDK automatski menjač sa osam stepeni prenosa i provereni Porscheov pogon na sva četiri točka, uz upravljanje na sva četiri točka, predstavljaju odlične predispozicije za suverenu voznu dinamiku i vrhunske performanse.

Itinerer je takav da najvećim delom kombinuje brze pravce ispresecane mnoštvom dugih i kratkih krivina. Letnja turistička sezona u Hrvatskoj je odavno okončana tako da saobraćaja gotovo da nema. To nas je posebno obradovalo, jer nam je omogućilo da automobil podvrgnemo ozbiljnom ispitivanju dinamičkih mogućosti.

Već u prvom spletu krivina, moćna Panamera ST Turbo pokazuje koliko je stamena i precizna – prolazi kao na šinama, ostavljajući u drugom planu svoje, takoreći, divovske gabarite. Uprkos tome, vozi se lako i agilna je poput klasične Panamere, dakle, gotovo na nivou 911-ice koja u mnogo čemu predstavlja etalon u svetu sportskih automobila. Testirani primerak je opremljen Porsche dinamičkom kontrolom šasije (PDCC Sport) sa Porsch Torque Vectoring, odnosno elektronskom kontrolom zadnjeg diferencijala koja omogućava raspodelu obrtnog momenta, tako da pri ulasku u krivinu usporava unutrašnji točak i na taj način obezbeđuje manje naginjanja pri skretanju.

Doprinos stabilnosti, kao i ekonomičnosti, daje aktivna aerodinamika. Konkretno, reč je o zadnjem stabilizatoru postavljenom na vrhu petih vrata, što predstavlja jedinstveno rešenje u ovoj klasi. Pri brzinama iznad 90 km/h spojler izvire i sve do 170 km/h ostaje postavljen pod uglom od -7 stepeni kako bi obezbedio smanjenje otpora vazduha radi ekonomičnosti. Pri višim brzinama, zauzima Performance poziciju pod uglom od jednog stepena, čime poboljšava stabilnost, čineći automobil „otpornijim“ na uticaj bočnih sila. Ovim „dodatkom“ može se upravljati i ručno, preko Porsche Communication Managment sistema.

Malo smo se poigrali u duhu Transformersa, a onda se ponovo usredređujemo na ono najbolje što automobil pruža. U vožnji, Panamera Sport Turismo Turbo nastavlja da pokazuje sav svoj raskoš i talenat za dinamičan ples. Kao i svaki drugi Porsche, sve vreme rado sledi upute koje zadajemo upravljačem, dok PDK menjač munjevito brzo „šaltuje“ naniže u momentima dok prilazimo krivinama, a potom i naviše, kada krivina počinje da se ispravlja, pre nego što se put potpuno otvori na pravcu.

Kočnice su priča za sebe. Iako testirani automobil nema karbon-keramičke diskove, moć zaustavljanja je dobra, ali prilikom brutalnih usporavanja, ipak dolazi do izražaja velika masa automobila. Naravno, sve ima svoje granice, pa tako kada se pretera sa brzinom, Panamera počinje blago da klizi „preko nosa”, međutim, dovoljno je malo “oduzeti gas” i automobil se vraća na idealnu putanju.

Stabilnosti, ali i udobnosti doprinosi i standardni Porscheov aktivni sistem stabilizacije sa elektronskom kontrolom tvrdoće amortizera, dok Turbo verzija dolazi sa takođe standardnim vazdušnim oslanjanjem, koje vožnju čini još udobnijom i sigurnijom. Naravno, o sigurnosti brine i pregršt drugih bezbednosnih sistema i asistencija koje poznajemo od ranije. Isto tako nam je poznat ovaj sportski osećaj za upravljačem, svojstven za sve Porscheove modele, koji čak ni ovde ne gubi intenzitet iako je posredi zaista veliki automobil.

Slobodno možemo da zaključimo da su konstruktori na pravi način odgovorili na izazov – pronašli su recept da Ppanameru učine maksimalno praktičnom, a da se to ne odrazi negativno na dinamičke sposobnosti velike i luksuzne krstarice. O izgledu (pro)sudite sami...

Top Speed Team

TEST Porsche Panamera Turbo Sport Turismo 2017

Porsche Panamera Turbo Sport Turismo

Karoserija karavan, 5 vrata, 4 sedišta; d x š x v 5.049 x 1.937 x 1.428 mm, međ. rast. 2.950 mm, masa 2.110 kg; prtljažnik 520 l
Motor benzinski, twin turbo, V8; 3.996 ccm; 550 KS pri 5.750–6.000 o/min; 770 Nm pri 1.960–4.500 o/min
Transmisija automatska PDK; 8 stepeni prenosa, pogon na sve točkove
Kočnice samoventilirajući diskovi napred i pozadi
Oslanjanje adaptivno vazdušno; dvostruka ramena napred, multilink nazad
Pneumatici 275/35 ZR 21 napred; 315/30 ZR 21 nazad
Performanse 0–100 km/h 3,6 s (sa Sport Chrono paketom); 304 km/h; 9,4 l/100 km Emisija C02 215g/km
Cena 165.600 evra

Ocene
▲ Performanse, kvalitet, praktičnost
▼ Prekidač za startovanje agregata umesto ključa

Utisak
Porsche Panamera Turbo Sport Turismo je mnogo dobila na upotrebljivosti, a istovremeno je zadržala sportsku oštrinu i vrhunske performanse