TEST Porsche Macan S: Nastavak dominacije (VIDEO)

15/05/2019. Iz Portugala, Miloš Tomić/TopSpeed

Vozili smo restilizovani Macan S, kompaktni sportski SUV koji je za kratko vreme svog tržišnog života postao trenutno najprodavaniji model Porsche

Nije neophodno zalaziti u neku duboku analizu aktuelne Porscheove game da bi se izvukao zaključak kako u njoj trenutno, a i od ranije, postoje snažnija, uzbudljivija i u svakom pogledu ekstravagantnija dostignuća od Macana. Međutim, postoji nešto po čemu on prednjači ispred ostalih „rođaka“, a to nešto su prodajni rezultati. To umnogome menja na stvari, jer kao najprodavaniji Porsche, ovaj kompaktni sportski SUV zauzima izuzetno važno mesto u porodici iz Cufenhauzena. Od kada je uveden na tržište, a to je bilo 2014, stekao je poverenje više od 400.000 kupaca. U prevodu, od njegove pojave gotovo svaki treći prodati Porsche je – Macan!

Nemačka marka ne bi bila to što jeste kada bi spavala na lovorikama, stoga ne treba da čudi da su se u Porscheu posvetili modernizaciji svog besteselera. Zapravo, u pozadini se kriju dva ključna razloga, a to su sve strožiji propisi u pogledu emisije štetnih gasova koji su uslovili izmene u pogonskoj gami, kao i krupni koraci tehnologije na polju sigurnosnih asistencija i povezanosti. Ako ste pomislili da je Porsche sa tim završio posao oko podmlađivanje Macana, prevarii ste se! No, krenimo redom...

Sa svim novotarijama smo se upoznali tokom dinamične prezentacije za odabrane predstavnike evropskih medija na jugu Portugalije, gde je TopSpeed dobio poziv za učešće i to kao jedina redakcija iz Srbije. Na raspolaganju za test vožnje bile su obe verzije, “obični” Macan sa dvolitarskim benzinskim turbomotorom od 245 KS i Macan S sa trolitarskim V6 motorom od 354 KS, a naš izbor je pao na snažniji model. Ovo je najsnažniji model trenutno i taj status će zadržati do izlaska GTS i Turbo verzija, a kada već govorimo o pogonskim verzijama podsetuićemo da su dizeli odstranjeni iz game još pre restilizacije i više neće biti u ponudi.

Promene na eksterijeru nisu epohalne, više je reč o lakom „zatezanju bora“, jer je prednji deo zadržao prepoznatljive crte „lica“. Nove su „oči“ odnosno prednja svetla koja su preoblikovana i sada imaju četiri diode, paleta boja je proširena sa četiri nove boje od kojih se posebno ističu „mamba“ zelena i „majami“ plava koja je krasila i testirani model. Dizajneri su najviše bili angažovani na zadnjem delu, ali ni tu nisu imali previše posla jer je im je za inspiraciju poslužila postojeća rešenja tako da su implementirali prepoznatljive svetslone grupe sa 3D potpisom koje su efektno spojene tankom vezom – baš kao i kod Cayenne. Još jedan element po uzoru na Cayenne i Panameru je tamni difuzor koji u kombinaciji sa četvorostrukim izduvnim sistemom ističe sportski karakter ovog SUV-a.

Za razliku od spoljašnjosti, unutrašnjost je u većoj meri preuređena. Opcioni sportski GT upravljač je preuzet sa modela 911, ima za 10 mm manji prečnik i presvučen je alkantarom, a dobio je i jednu novu komandu o kojoj ćemo nešto kasnije... Instrument tabla je poznata od ranije, a ono što predstavlja najveću novost jeste veliki centralni displej od 10,9 inča u sklopu standardnog Porsche Comunication Managment sistema sa novim funkcijama. Tzv. „voice pilot“ vam daje mogućnost da glasovnim komandama birate muzički sadržaj, upravljate navigacionim uređajem ili, recimo, čitate poruke sa mobilnog telefona.

I pored činjenice da sedite visoko, nijednog trenutka vas ne napušta osećaj da ste pravom Porscheu, odnosno sportskom automobilu. Unutra su bez izuzetka kvalitetni materijali, završna obrada je besprekorna, a dok sedite u nešto manjim, mada odlično oblikovanim sedištima instrument tabla sa velikim centralnim obrtomerom neodoljivo poziva na dinamičnu vožnju.

Sa dužinom od cirka 4,7 metara, širinom od 1,92 m i visionom 1,62 m, Macan S možda ne nudi komfor i funkcionalnost kao neki drugi SUV modeli, ali zato u pogledu vozne dinamike daje sve od sebe. Dobio je novi 3,0-litarski V6 agregat, sa jednim twin scroll turbo-kompresorom koji je smešten između cilindara kako bi se postigao što neposredniji odziv na gas. Motor snagu prenosi preko proverenog sedmostepenog Porsche menjača sa duplim kvačilom i pedalama za menjanje „brzina“ koje su smeštene iza upravljača. Sa 354 KS novi Macan S postao je snažniji za 14 KS od prethodnika, a ubrzanje do „stotke“ za 5,3 sekunde i maksimalna brzina od 254 km/h svakako ga svrstavaju među brže SUV modele.

Međutim, od samih performansi više impresionira to kako se lako i poslušno ponaša u krivinama uprkos velikoj masi i visokom težištu. Sa novim aluminijumskim komponentama na oslanjanju postao je još agilniji, a naravno zadržao je i poznati sistem Porsche Torque Vectoring Plus koji pospešuje upravljivost na taj način što kontroliše raspoedlu obrtnog momenta tako da pri skretanju zadnji spoljašnji točak dobija više vučne sile.

Inače, 4x4 sistem je sportski kalibrisan i većim delom šalje snagu na zadnje točkove što takođe doprinosu sportskim voznim karakteristikama. No, da su u Porscheu vodili računa i o udobnosti svedoći sistem adaptivnog vazdušnog oslanjanja. Ovaj sistem ne samo da doprinosi komforu već i aerodinamici, odnosno voznim svojstvima u globalu budući da u sport i sport plus režimima spušta šasiju, a u off-roud modu je podiže.

Macan S nas je ovoga puta zaista uverio da ne preza da siđe sa asfalta, može da gazi preko zemlje, prašine, blata... I to veoma sigurno čak i pri većim brzinama iako of roud i brzina ne idu baš ruku pod ruku. Doduše, ovo je bio samo laki off-road, bez nekih ozbiljnih prepreka i nagiba, ali svejedno mora mu se ksinuti kapa na zavidnoj trakciji i zabavi koju nam je pružio.

Za one koji uzbuđenja na stazi preferiraju više nego avanture van asfalta, u ponudu su uvedene karbon keramičke kočnice, koje ne samo da su rezistentne na velika opterećenja već su i za 50 odsto lakše od koncencionalnih čeličnih diskova. Ne treba zaboraviti ni onaj dodatak na upravljaču kog smo se dotakli ranije u tekstu. Reč je selektoru režima vožnje koji je i ovde sada dostupan baš kao i kod Panamere, Cayenne, 911-ice, a zapravo je prvi put primenjen kod ultimativnog modela 918. Preko njega se definiše rad motora, menjača i oslanjanja i nudi moda – „neutral“, „sport“, „sport plus“ i „individual“. Poseduje i specijalno dugmence u sredini, a kada njega pritisnete naprečac izvlačite maksimalni potencijal iz automobila u trajanju od 20-ak sekundi.

Naravno, unapređenja nisu izastavljena ni u pogledu nekih drugih funkcija koje nisu namenjene uzbuđenjima na limitu već su tu da svakodnevnu vožnju učine lakšomm jednostavnijom i sigurnijom. Tako je novi Macan S obogaćen sistemom kamera i prikazom iz ptičje perspektive, a sve to u sklopu „parking asistent“ opcije, takođe je dostupan dinamički sistem svetala, „trefik džem asist“ koji može de odmeni vozača u stani-kreni režimu. Ovo je zapravo verzija adaptivnog tempomata za gradsku vožnju budući da vodi računa o rastojanju od vozila ispred tako da sam koči, zaustavlja i ponovo pokreće automobil u saobraćajnim gužvama.

A Porsche Macan i jeste koncipiran kao urbani automobil za svakodnevno uživanje – solo, sa prijateljima ili porodicom. Namenjen onima koji žele komfor i luksuz i najsavremenije gedžete u vozilu, ali i SUV sa naglašenom dinamikom koja je svojstvena svim Porscheima. Drugim rečima, dodvorava se širokom krugu potencijanih kupaca, od individualista koji preferiraju SUV modele, umešnih vozača, pa sve do „očajnih domaćica“ kojima je od samih voznih karakteristika bitnije da budu viđene u Porscheu...