TEST Mercedes-AMG G63 Edition 1: Magična kocka (VIDEO)

03/07/2018. Zoran Živkov/TopSpeed

Jedna od najpoznatijih zvezda Mercedesa, nova G-klasa, početkom ove godine doživela je velike promene. Najviše je izmenjen enterijer, koji je sada još komforniji i sofisticiraniji, ali mnogo su unapređene i performanse, kako na asfaltu, tako i van njega. Isto važi i za najprestižniju verziju Mercedes-AMG G63 Edition 1, koju smo vozili...

Prošlo je više od 39 godina od kada je Mercedes-Benz predstavio svoju viziju terenskog vozila, poznatu kao G-klasa. Vreme je prolazilo, ali u suštini, model koji je stekao ogromnu popularnost, čak toliku da ga mnogi smatraju jednom od „ikona“, nije se mnogo menjao. Bilo je tu nekih sitnijih izmena, mada ništa drastično, bar ne u toj meri da bi, istinski mogli govoriti o G-klasi druge generacije. Priča je slična onoj teoriji o poreklu vrsta Čarlsa Darvina, po kojoj se oni uspešni, poput recimo krokodila, ne menjaju mnogo, već samo evoluiraju, pa i dalje opstaju!?

Tek početkom ove godine, nemački proizvođač je pod sloganom „snažnija od vremena“ prikazao drugu generaciju čuvene „magične kocke“. Za ovo detaljno upoznavanje i prve test vožnje nove G-klase pažljivo je izabrana i lokacija na jugu Francuske. Ne toliko zbog lepog vremena, već zbog istorije!? Naime, u okolini grada Perpinjan, na test poligonu Šato de Lastus, pre 28 godina, tačnije 1990. predstavljena je jedna od verzija ili bolje „evolucija“ ovog terenca koji je bila prva sa elektronskim diferencijalom.

A od tog doba prošlo je, zaista, dosta vremena i evolucija G-klase je sada primetna. To više nije samo onaj „kockasti“ terenac za vožnju po asfaltu iz 1979. koji bi neke iznenadio svojim sposobnostima kada sa njega siđe. Ne! To je vozilo modernijih linija, a opet dovoljno prepoznatljivo, sa drastično unaprećenim komforom luksuznog enterijera. Istovremeno, udobnost i dinamika u vožnji na asfaltu i van njega su značajno unapređeni, a pogotovo off-road karakteristike, odnosno mogućnosti.

Sve ovo ne znači da i dalje tu nisu prepoznatljive ručice na vratima i karakteristični zvuk njihovog zatvaranja, zaštine trake na karoseriji, kao i upadljivi poklopac zaštitnog točka na „petim“ vratima. Čak su tu i identični pokazivači pravca, koji se sada, naravno, u duhu veće brige za bezbednost pešaka, u slučaju sudara uvlače. Mada, u osnovi, sve one klasične „čiste“ linije i forme, koje joj daju oblik kocke su i dalje tu, a po pitanju dimenzija, druga generacija G-klase je 53 mm duža i 64 šira od prethodne...

I dok je spoljašnjost nekako zadržala prepoznatljiv imidž i izgled, najveća promena, ipak, odigrala se u unutrašnjosti. Tu su dizajneri bili i na najvećim mukama, budući da je trebalo pomiriti „klasične“ zahteve Mercedesa u vezi sa luksuzom i komforom, kao i sa off-road karakterom. A to su baš suprotnosti... Neki detalji iz prethodne generacije su i ovde zadržani, samo su modernijeg izgleda, poput ventilacionih otvora i držača za ruke ispred suvozača, a neki su potpuno novi, ali samo za G-klasu, budući da ih već imaju E-klasa, pa i S-klasa.

Ovo se, pre svega, odnosi na veliki displej sa instrumentima, koji se produžava u centralni na vrhu konzole. Kupac, naravno, ima mogućnost i da se odluči za varijantu sa dva ekrana dimenzija 12,3 inča ispod zajedničkog stakla! I može da bira stil prikaz od onog „klasičnog“, preko „sportskog“ do „progresivnog“ dizajna. Tu je i multifunkcionalni kontroler sa rotacionom i komandom osetljivom na dodir, pozicioniran na centralnoj konzoli, koja vozaču omogućava kontrolu svih sistema vozila bez skidanja pogleda sa puta.

Međutim, ono što je posebno značajno jeste činjenica da zahvaljujući novim, povećanim, dimenzijama, dužini od 4.873, širini 1.984 i visini 1.966 milimetara, te međuosovinskom rastojanjanju od 2.890 mm, nova G-klasa nudi više prostora vozaču i suvozaču, baš kao i putnicima pozadi. Tako napred ima 38 mm više mesta za noge nego pre, a na zadnjim sedištima čak 150 mm! Uz to, ima i više mesta za ramena i laktove, jer je kompetan enterijer povećan. I naslone zadnjih sedišta moguće je preklopiti u odnosu 40, 60 i 100%, čime se zapremima prtljažnika od 454 litre značajno uvećava.

Tradicionalno, G-klasa se proizvodi u Gracu... Mada, nas je u vožnji na asfaltu interesovalo kako se ponaša ona verzija koja se izrađuje u Afalterbahu - Mercedes-AMG G63 Edition 1. Tri dobro poznata slova donose promene u sistemu oslanjanja i transmisije, pa i u samom enterijeru. Ipak, najveće su u performansama, jer vozilo tada pokreće V8 biturbo benzinac od 4,0 litre radne zapremine.

Maksimalnih 585 konjskih snaga isporučuje se pri 6.000 obrtaja u minuti, a najveći obrtni moment iznosi 850 Nm u rasponu između 2.500 i 3.500 o/min. Ono što posebno oduševljava je zvuk ovog motora, koji može pritiskom na taster za uklanjanje klapni sa završetaka izduvnog biti još intenzivniji.

Sa ovim agregatom, Mercedes-AMG G63 od 0 do 100 km/h stiže za 4,5 sekunde. Maksimalna brzina je 220 kilometara na čas, a ukoliko se kupac odluči za „AMG vozački paket“ tada je 240 km/h. Uz AMG Sppedshift TCT 9G, tj. devetostepeni automatski menjač, promene stepena prenosa su još brže, a u Sport ili Sport Plus modu još veće uživanje... Pogotovo one „na dole“!

Servo-asistestncija upravljača se smanjuje sa porastom brzine i obrnuto, što je OK, tako da vozač ima dobar osećaj. Preciznost upravljanja je odlična, imajući u vidu veliku masu, baš kao i balans u krivinama. Ono što može da zasmeta u istim je nešto deblji A-stub koji ograničava pogled u pojedinim situacijama. Ima ovaj terenac ima još nekih sitnih detalja koji bi one krajnje racionalne kupce mogli odvratiti.

Recimo, nekome može zasmetati što u vožnji prosto imate osećaj kako gurate veliku količinu vazduha zbog „kamionskog“ oblika karoserije. Ali, to radite zaista sa lakoćom, ako ne računate potrošnju goriva, koja sa nešto „težom“ nogom na gasu ne može nikako biti deklarisanih 13,1 litar na 100 kilometara u proseku! A opet ne može se poreći da je G-klasa sada znatno savremenija i privlačnija. Ne zaostaje ni po pitanju aktivne i pasivne bezbednosti, budući da nudi sve sisteme kao i ostala vozila iz game Mercedesa. I još po nešto... Ovo je „ikona“, koja ima svoju priču!

Ipak, na kraju obično se nameće dilema da li ovako nešto kupiti ili ne?! Prva generacija G-klase sigurno je mnogima bila drugo ili čak treće vozilo „u kući“, budući da su mnoge stvari morale biti žrtvovane. Od komfora enterijera i nedostatka luksuza, odnosno nečeg netipičnog za Mercedes, preko zastarelog izgleda, do neekonomičnosti... Nova generacija otklonila je većinu tih nedostataka, tako da bi sada mogla nekome da bude i jedino vozilo u „porodici“. Time je istovremeno i proširen krug potencijalnih kupaca.

Bez obzira na to, čovek i dalje ostaje negde rastrazan između emotivnog i racionalnog, svestan da je pomirenje ovih suprotnosti, čak i kod ove čuvene Mercedesove „kocke“ praktično nemoguće. No, Rubikon je pređen i nova kocka je bačena... Možda ne tako sudonosno kao u slučaju Julija Cezara, ali da sada nova bitka na tržištu za Mercedes-Benz tek počinje, to je svima jasno!

Zoran Živkov/TopSpeed

Tek početkom ove godine nemački proizvođač je pod sloganom "snažnija od vremena" prikazao drugu generaciju čuvene "kocke", tj. svoje verzije "magične kocke". A evolucija G-klase je sada primetna. To je vozilo modernijih linija, a opet dovoljno prepoznatljivo, sa drastično unapređenim komforom luksuznog enterijera.

MERCEDES-AMG G63 Edition 1

Karoserija terensko, 5 sedišta; d x š x v 4.873x 1.984 x 1.966 mm, međ. rast. 2.890 mm; zapremina prtljažnika 454 l, masa 2.560 kg
Motor benzinski, V8, 3.982 ccm, 585 KS pri 6.000 o/min; 850 Nm pri 2.500–3.500 o/min
Transmisija automatska, devetostepena, AMG SPEEDSHIFT TCT 9G; pogon 4x4 AMG Performance 4MATIC
Ogibljenje napred 4-link ramena sa oprugama i gasnim amortizerima; nazad multi-link kruta osovina sa opurgama i gasnim amortizerima
Kočnice samoventilirajući diskovi napred 400 mm, nazad 370 mm
Pneumatici napred 275/50 R20, nazad 275/50 R20
Performanse 0 - 100 km/h za 4,5 s; 220 km/h; 13,1 l/100 km; emisija CO2 299 g/km
Cena od 151.200 evra

Ocene
▲ agilnost i komfor u vožnji, izuzetno luksuzan enterijer i performanse
▼ zadnja vrata se teže zatvaraju, anahroni izgled

Utisak
Mercedes-AMG G63 spaja gotovo nemoguće, vrhunske performanse na asfaltu i van njega, pri čemu komfor u vožnji nije kompromitovan