TEST Lexus ES 300h: Luksuz i tišina (VIDEO)

Lexus je oduvek krasilo drugačije viđenje premijum manira u poređenju sa evropskim markama, a izuzetak ne predstavlja ni limuzina ES 300h, velika, udobna i štedljiva limuzina sa hibrdinim pogonom, koja se predstavlja u svojstvu interesantne alternative u „biznis“ klasi

Nema baš reviše alternativa u takozvanom E segmentu poslovnih limuzina. Ovde caruje nemačka „sveta“ trojka oličena u Mercedesu E-klase, Audiju A6 i BMW-u Serije 5, a za mesto pod suncem bore se još Volvo S90, Jaguar XF i Lexus ES. Iako je reč o sedmoj generaciji japanske premijum limuzine, ona se prvi put pojavila na evropskom tržištu 2018. godine i to kao zamena za model GS.

Nije lako parirati Nemcima u ovoj disciplini, međutim u Lexusu su odavno dokazali da imaju dovoljno hrabrosti i umeća da zagorčaju život suparnicima. Posebno im to ide od ruke u SAD, gde je ova marka zapravo i debitovala krajem 90-ih godina pod okriljem Toyote. Ipak, u Evropi to ide malo teže, pa je Lexus i dalje autsajder za mnoge, mahom one koji površno gledaju na stvari. Možda bi, ipak, pravednije bilo posmatrati ga kao favorita iz senke, kao posebno interesantan automobil za soj kupaca koji želi da se udalji od stereotipa.

I upravo to čini Lexus ES! Počev od karoserijskog oblika gde su se Japanci opredelili za limuzinu u formi velikog hečbeka sa petora vrata. To uostalom nije ništa novo, budući da je i još od treće generacije GS-a primenjen taj recept. Dužina od 4.976 mm, širina 1.864 mm i visina 1.445 milimetara proporcije su koje daju nesumnjiv doprinos impozantnoj pojavi, a posebnu notu unosi upečatljiv i oštar „izraz lica“.

Ogleda se, pre svega, u velikoj maski hladnjaka koja daje agresivan ton, a opet ne degradira elegantnu notu kakvu posebno cene poklonici tzv. biznis limuzina. Profil je posebno dinamičan zbog niske i „padajuće“ linije krova te klinasto oblikovanih krajeva staklenih površina kod zadnjih vrata. Ko želi više šminke i sportski „make up“ može odabrati i F-Sport paket opreme karakterističan po drugačijoj rešetki hladnjaka u tamnoj boji.

No, bez obzira na nivo opreme, zadnji kraj je oblikovan tako da odaje utisak da je na petim vratima dodat spojler, što zapravo nije slučaj. Ispod tih velikih zadnjih vrata skriva se prtljažnik zapremine 460 litara, što nije neki naročiti rezultat za ovu klasu, ali jeste pokazatelj da Leksus na ovaj model gleda pre kao na poslovnu limuzinu nego na nekog „porodičnog nosača“.

Unutrašnjost Japanaca je oduvek bila specifična, a izuzetak nije ni ES. Arhitektura je drugačija od svega viđenog u segmentu, ali utisak elegancije i kvaliteta ne izostaju. Naprotiv, primetno je da su u Leksusu uložili puno truda i pažnje da dođu do prvoklasnog ambijenta. Luksuz se posebno oseća kod testiranog modela u najvišem „premijum“ paketu opreme, gde je kožni enterijer dopunjen aplikacijama od drveta na vratim i prednjem panelu, a tu je i upravljač sa drvenim umecima.

Inače, sve pohvale zaslužuje kvalitet izrade i nismo se skoro susreli sa mekšom kožom. Mesta unutra ima napretek, ponajviše zahvaljujući ogromnom međuosovinskom odstojanju od gotovo 2,9 metara! Izuzetno udobna prednja sedišta podešavaju se pomoću elektro-komandi, baš kao i zadnja. A mesta za noge imaće dovoljno čak i „dugajlije“, bilo da sede napred ili pozadi.

Ispred vozača je digitalna instrument tabla, dok je centralna pozicija na vrhu grebena rezervisana za drugi ekran od 12,3 inča i njime se upravlja pomoću „tač-peda“ smeštenog desno od ručice menjača. Centralni displej jeste veliki i prilično sadržajan, ali grafički, kao i „interfejsom“ dosta kaska za evropskim rivalima. Ipak, kada uđete u vozilo i lako se smestite zahvaljujući sistemu koji automatski uvlači i izvlači upravljač i vraća na zadatu poziciju sedište, koje inače ima i funkciju grejanja i funkciju hlađenja, Leksus vam odmah stavlja do znanja da je ovde mnogo toga podređeno prvoklasnom doživljaju.

U tom domenu ne zaostaju ni vozna svojstva, mada su performanse i dinamika potpuni u drugom planu, dok je akcenat stavljen na udobnost, odličnu zvučnu izolaciju i nisku potrošnju. Lexus ES je postavljen na TNGA Toyotinu globalnu modularnu platformu namenjenu poprečno ugrađenim agregatima i kompatibilnu sa hibridnim pogonom. Zbog toga je implementiran 2,5-litarski motor u sadejstvu sa elektromotorm, koji kod ES-a 300 Hybrid pokreću prednje točkove.

Atmosferski motor sa četiri cilindra je velikog kapaciteta i „solo“ raspolaže sa 178 KS, dok u kombinaciji sa elektromotorom od 88 kW, deklarisana izlazna snaga iznosi 218 KS, baš kao i kod Toyotinih modela Camry Hybrid i RAV4 Hybrid. I prenos je ovde identičan, obavlja ga automatski CVT menjač sa kontinuirano varijabilnom transmisijom. Obrtni momenat od 221 Nm je prilično skroman za automobil visoke srednje klase, a takve su i performanse - ubrzanje do 100 km/h traje 8,9 sekundi, a maksimalna brzina je limitirana na 180 km/h kako bi se pogonski sklop sačuvao od opterećenja.

To itekako demotiviše sportski nastrojene vozače, ali Lexus ES 300h i nije namenjen kupcima takvog profila. Mada, predviđa tri režima vožnje - „eko“, „normal“ i „sport“ kada daje nešto bolji osećaj na upravljaču i brži odziv na gas. A selekcija ovih režima je „izmeštena“ na krajnje neobično mesto, tj. na ručicu pri vrhu instrument table!?

Ipak, dosta toga raduje kod ovog Lexusa, a to su ponajpre uglađenost i tišina u vožnji. Limuzina teška 1.750 kg u gradu može da prevali 100 kilometara sa manje od 6 litara benzina, a otprilike toliko troši i na auto-puteu sve dok se držite zakonskih okvira. Ukoliko pojačate na 150 km/h, što je tempo koji se toleriše u većini evropskih država izuzev na onim mestima gde su postavljene kamere, apetit neće previše porasti pa čak i tada možete računati na prosek od 7,5 litara.

Nije teško razumeti koliko je to odličan rezultat, u rangu sa dizelašima, tako da ona teorija da hibridni pogon ima svrsishodnost samo u gradu – apsolutno ne stoji! I upravo zahvaljujući tom pogonu, vožnja ne samo da je ekonomičnija već i uglađenija, uz manje buke i vibracija, a sve to baš dolikuje jednoj reprezentativnoj limuzini.

U skladu sa klasnom pripadnošću je i nivo sigurnosti, tako da u standardnu opremu ulaze mnogi sistemi bezbednosti i asistencije u vožnji, uključujući DCCR dinamični radarski tempomat, operativan iznad 40 km/h, ali i LKA sistem za pomoć pri održavanju putanje u kolovoznoj traci, itd. U višim paketima, dolazi i sistem nadzora mrtvog ugla i panoramski pogled preko 4 kamere koji daje dodatnu ispomoć prilikom parkiranja i „pilotiranja“ na tesnom prostoru.

Po svemu što pruža, Lexus ES 300h itekako je vredan pažnje, posebno klijenata koji ne traže snažan temperament, već ih ispunjavaju neke druga obeležja. Ponudu u Srbiji otvara model sa „komfort” paketom po ceni od 54.050 evra, dok je za najskuplju verziju sa „premijum” opremom potrebno izdvojiti 70.050 evra. Ovaj automobil je kao stvoren za poklonike staložene i gospodske vožnje, koji žele da uživaju u luksuznom ambijentu i drugačije koncipiranom prevozu.

Uroš Dedić/TopSpeed

Velika, udobna i štedljiva limuzina sa hibirdnim pogonom, ne stidi se izgleda i predstavlja interesantnu alternativu u „biznis“ klasiPratite nas:www.topspeed.rsTWITTER: http://twitter.com/topspeedmagazinFACEBOOK: http://facebook.com/topspeedmagazineINSTAGRAM: http://instagram.com/topspeedmagazineYOUTUBE: http://youtube.com/topspeedtvedition

Lexus ES 300h 4D e-CVT

Karoserija limuzina, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.976 x 1.864 x 1.445, masa 1.750 kg, međ. rastojanje 2.870 mm; prtljažnik 455 lit.
Motor benzin, 4 cilindra, 2.494 ccm; 178 KS pri 5.700 o/min; elektromotor 88 kW/120 KS; ukupna snaga 218 KS
Transmisija automatska, CVT; pogon na prednje točkove
Kočnice napred samoventilirajući diskovi, nazad puni diskovi
Oslanjanje napred MacPherson, nazad multilink
Pneumatici 235/45 R18
Performanse 0–100 km/h za 8,9 s; maks. brzina 180 km/h; 4,6 l/100 km, 106 g CO2/km
Cena od 54.050 evra

Rejting
▲ Kvalitetan i prostran enterijer, komfor u vožnji
▼ Mlaka vozna dinamika, prtljažnik

Utisak
Lexus ES je luksuzna poslovna limuzina koja komfor i ekonomičnost stavlja ispred oštrine u vožnji