TEST Jeep Wrangler Rubicon 2.2 ATX Unlimited: Simbol klase (VIDEO)

11/04/2019. Zoran Živkov/TopSpeed

Izgleda da je novi Jeep Wrangler i u svojoj četvrtoj generaciji onakav kakvog ga svi znamo, tradicionalan i beskompromisan terenac, a opet dovoljno moderan i napravljen u skladu sa potrebama današnjice...

Stariji ljudi uglavnom imaju običaj da kažu: „E, ono nekad su bila vremena...“ Takođe, imaju potrebu da glorifikuju nešto što je nekada davno, navodno, bilo bolje! Pa, dobro... Ima toga što je zaista bilo bolje, mada nisam siguran da je sve baš bilo tako, jer te starije generacije, svesno ili nesvesno, prećutkuju jednu surovu činjenicu da je možda nekada sve bilo bolje samo zato jer su oni tada bili mladi!

Možda to važi i za Jeep? Evo, gledam baš nešto, nova četvrta generacija Wranglera stoji pored svog čukundede Willysa, koji je prošao Drugi svetski rat, ali i još mnogo toga od tada, i još uvek ide... Prosto mi je teško da poverujem da bi ovaj novi model sada jednom u budućnosti mogao da stane uz svog čukununuka, kako god se bude zvao ili izgledao! Uopšte, to važi za sva nova vozila koja su komfornija i po svim parametrima, naravno, bolja, ali i komplikovanija i nekako brže stare. Nekada je sve bilo mnogo jednostavnije, pa je i moglo da potraje duže.

Ovako, osim prepoznatljivih detalja, na kojima Jeep insistira, kao što je karakteristična maska hladnjaka i okrugli farovi, ovde i nema mnogo toga zajedničkog. Spoj između tradicionalnog i modernog, istina, postoji, ali je veoma delikatan. Pogotovo ako pod tradiciju podvedemo, recimo, oblik već spomenutih farova, doduše sada po prvi put u LED tehnologiji ili mogućnost preklapanja vetrobrana ili skidanja vrata i krova kod ove verzije Wrangler Rubicon. OK, samo njegov čukundeda Willys nije ni imao vrata, niti krov, već samo „arnjeve“ za ceradu... E da, tu je još i rezervni točak smešten pozadi, baš kao i kod Willysa, samo što sada kod Wranglera, u plastičnoj oblozi postoji, i kamera koja prati dešavanja iza vozila.

Razlike su, svakako, primetne i u dimenzijama, jer je Unlimited verzija sa četvora vrata baš velika spram one koja ima dvoja, a tek Willysa!? Gotovo 4,9 metara duga, 1,9 široka i isto toliko visoka! A tu je i poveće međuosovinsko rastojanje od tri metra, tako da tu sličnosti sa slavnim pretkom nema. Međutim, i Wrangler ima šasiju, i to čeličnu... Po karakterističnim zaštitama vitalnih sklopova donjeg postroja, kao i po oznaci Rubicon, jasno je da se ovde radi o pravom terenskom vozilu. Ovo nije neki „našminkani“ gradski SUV kojim se penjete na ivičnjake i osvajate travnjake, već robusni, mada meni se čini, ipak, malo mekši izdanak loze Jeep.

Zašto „mekši“? Pa zato što spoljašnji dizajn možda deluje onako brutalno i grubo, pogotovo u poređenju sa prethodnom generacijom, ali je unutrašnjost „pitomija“, pa i komfornija. Vozačko mesto je sada savremeno opremljeno i deluje sofisticirano. Između analognih istrumenata je multifunkcionalni diplej od 7 inča, a na centralnoj konzoli je postavljen ekran osetljiv na dodir od 8,4 inča.

Upravljač je multifunkcionalni, dok je ostatak komandi smešten, uglavnom, na centralnoj konzoli. Uključujući i one za otvaranje prozora, što me izuzetno iritira! Mada opet, i to mogu da razumem, pogotovo u situaciji kada se skinu vrata, ako zeca u polju pokušavate da uhvatite meredovom. Da, i sada se sigurno pitate: „O čemu ovaj to?!“ E, pa to je jedna druga priča, o kombinaciji lova i ribolova, ali o tome nekom drugom prilkom.

No, ja samo pokušavam da zamislim kada Jeep Wrangler Rubicon rastavite kao da je od LEGO kockica, pa kada ostane onako „ogoljen“ bez krova i vrata, kako onda izgleda enterijer i ove nežne komande u njemu nakon neke duže off-road vožnje?! Ili da ne razmišljam o situaciji u kojoj ste možda upravo zakačili vitlo za vozilo nekog ko je ostao u blatu, pa onako kaljavi, kao komandos posle akcije, ušli unutra! Sedišta čija koža baš nije nekog posebnog kvaliteta, jer se lako deformiše i već sada se na pojedinim delovima rasteglila, pa i sam pod, a naravno i sve ostalo, inače lepo dizajnirano, podnosi čišćenje. Willysa ste mogli da operete šmrkom, ali Wranglera – ne bih vam savetovao!

Dobro, niko normalan tako ne „održava“ vozila, ali da je enterijer nežniji nego što je nekada bio, to jeste! Izbor materijala je OK, izuzev već spomenute kože na, inače, sasvim udobnim sedištima. Završna obrada je na još većem nivou i tu moram priznati da sam prijatno iznenađen. Zamislite kada Italijani, čiji smisao za dizajn niko ne može da ospori (kvalitet izrade već može biti upitan), postanu vlasnici američke marke, konkretno Džipa, i onda tu onda nakon izvesnog vremena ne samo što unaprede izgled, već i značajno podignu nivo kvaliteta materijala i završne obrade!

Priroda posla mi je takva da obično vozim, a manje se vozim, pogotovo pozadi. Ovde, kod Wranglera, zadnja klupa mi se čini onako komfornom, ali za kraći boravak. Prostora ima dosta, a sedišta su udobna, tj. udobnija što je to bio slučaj kod prethodne generacije. Inače, sam komfor u vožnji na asfaltu je solidan, ali je zbog off-road pneumatika, dimenzija 255/75 R17, kao i ne baš impresivne izolacije, te oblika karoserije, buka prisutna.

Kod vožnje van uređenih puteva, a to je, ipak, pravi teren za „džipa“, situacija je sasvim zadovoljavajuća. Novi dizel motor od 2,2 litra radne zapremime ima „svega“ 200 KS. Pored toga, on je i dalje sposoban da preko osmostepenog automatskog menjača na zadnje ili sva četiri točka prenese 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta. To je dovoljno da Wrangler od gotovo 2,2 tone mase do „stotke“ ubrza za ne baš impresivnih 10,3 sekundi. Maksimalna brzina mu je još skromnija i iznosi svega 160 km/h, ali je zato potrošnja nešto niža nego pre. Podaci proizvođača kažu 7,9 litara na 100 kilometara, a putni računar i dve i po litre više, što bi možda moglo i da bude realno, ali sa veoma „lakom“ nogom na komandi gasa i bez off-road vožnje.

Međutim, već sam spomenuo da je Jeep Wrangler, pogotovo u verziji Rubicon, ultimativni terenac i prava je šteta ostati sa njim na asfaltu. Tu se on snalazi koliko-tolilko, ali mu krivudavi putevi i brze promene pravca nisu jača strana. Visoko težište i pozamašna masa uzimaju danak upravljivosti. Još ako su tu sneg i led kao podloga, treba biti oprezan, jer je i kontaktna površina pneumatika za off-road mnogo manja, pa je izbor pogona na sva četiri točka, umesto samo na zadnje, bolja solucija.

Ova promena se lako izvodi putem Command-Trac 4x4 sistema. Dovoljno je da samo „malu ručicu“, pored one velike od automatskog menjača, prebacite iz položaja 2H u 4H AUTO. To bez posledica možete da uradite u „hodu“, odnosno kretanju, ali samo do brzine od 72 km/h. Tada se pogon na sva četiri točka aktivira samo po potrebi, kada to proceni računar koji prepoznaje proklizavanje prednjih točkova. E, ni Jeep nije to što je nekad bio...

Šalim se, naravno! Ovo je nova funkcija za razliku od one 4H Part-Time gde obe osovine permanentno dobijaju istu vučnu silu. Ovo je bilo sasvim dovoljno da se savlada tridesetak centimetara snega na Fruškoj gori. No, kada sam ušao dublje u šumu gde je bilo i blata, mogao sam da isprobam i „redukciju“, tj. 4L mod. To znači da vozač ima mogućnost „zaključavanja“ ne samo centralnog, već sva tri diferencijala, kako bi svaki od četiri točka dobio svoju četvrtinu snage da bi se obezbedila maksimalna trakcija. Na ovaj način, Wrangler Rubicon se izvlači i iz situacija u kojima bi mnogi drugi terenci ostali!

I pored relativno male snage motora, van uređenih puteva, on se odlično snalazi na teškom terenu. Kopa i ore, brunda i klikće, ali ide... Konačno, on je legenda među terenskim vozilima i dolazi iz kuće Jeep, čije je ime sinonim za celu klasu i nije tek tako stekao tu reputaciju.

Bilo je mesta gde je od pomoći bilo i dugme SWAY BAR. Radi se, zapravo, o elektonskoj kontroli stabilizatora koja omougćava duži hod oslanjanja za čak 25%. To znači da više nije potrebno da „zalegnem“ u blato i dok mi voda i raskvašeni sneg padaju za vrat, na onaj staromodan način „otkačim“ poprečne stabilizatore kako bi sva četiri točka bila u kontaktu sa tlom na izrazito neravnom terenu... Ne! Sada je to moguće elegantno uraditi iz tople kabine Wranglera, bez prljanja, čak i pribrzini do 18 km/h.

Jedino i dalje treba obratiti pažnju na dubinu vodenih prepreka, pogotovo ako nemate „snorkel“. Znači, ne ići dublje od 76 centimetara i brzinom većom od 8 km/h! Uz to, treba znati da prilazni ugao ne sme biti veći od 36, a odlazni od 31 stepen, sa ovim standardnim odbojnicima. Mopar u svojoj ponudi ima branike više prilagođene ekstemnoj off-road vožnji, kao i mnoštvo dodatne opreme za ovakvu zabavu, pa je možda jeftinije odmah uložiti nego kasnije sanirati posledice?!

Imajući u vidu sve ovo, lako je zaključiti da je Jeep Wrangler Rubicon, ipak, vozilo za ljude specifičnog životnog stila. Pre svega, avanturiste i one koji vole izazove u prirodi... Ako ste se prepoznali, onda treba još da izdvojite 60.070 evra, koliko košta ovaj, prilično opremljen, „Mohito“ zeleni primerak.

A, da li je tokom svih ovih godina legendarni terenac „smekšao“? Jeste! Više nije onako „spartanski“ opremljen i nije neobuzdan i grub. Italijani su uspeli da ga „ušminkaju“, upravo onoliko koliko je trebalo da bude savremeniji, a opet ostane ono što se od njega očekuje... Simbol klase terenaca. Jednostavno rečeno - Jeep!

Zoran Živkov/TopSpeed