TEST Jaguar F-Type: Zov divljine! (VIDEO)

Čvrst kao stena i glasan kao razjarena zver, F-Type pleni svojom pojavom, baš kao i legendarni E-Type iz –‘60-ih godina! Iako Jaguarov V6 raspolaže sa ozbiljnih 340 KS, neko će pomisliti da mu performanse nisu jača strana… Ali, nemojte da vas to zavara! Dovoljno je da okrenete „jedan krug“ da biste shvatili da se nalazite za volanom ektravagantnog automobila! Tek tada ćete se uveriti koliko ima drugih aduta kojima ostavlja bez daha sve oko sebe...

Jaguar je u proteklih osamdeset godina imao blistave i one manje lepe trenutke, uspone i padove. Uprkos svemu, britanski proizvođač je uspeo da očuva imidž luksuzne sportske marke. Možda i zbog toga što se još u ranoj mladosti okrenuo pravljenju gracioznih i snažnih automobila. Takva misija ser Vilijama Lajonsa, osnivača Jaguara, krunisana je dominacijom na prestižnim trkama 24 časa Le Mana početkom i sredinom ‘50-ih godina prošlog veka.

Pored zlatne epohe, mnogim starijim poznavaocima automobila urezao se u sećanje i legendarni E-Type, najcenjeniji Jaguarov model i jedna od najprivlačnijih klasičnih sportskih kreacija na četiri točka ikada napravljena. Upravo kao naslednik E-Type, 2012. godine promovisan je F-Type, atraktivni dvosed čiju redizajniranu verziju sada imamo na testu. Podsetićemo, reč je o modelu u koji je Jaguar uložio mnogo ambicija, znanja, truda i novca da bi ga učinio što konkurentnijim u širokom krugu etabliranih „sportista“ – od Audija TT i Porschea Boxster, preko 911-ice i Mercedesa-AMG GT, pa sve do Aston Martina Vantage i Ferrari California.

Kako je već proteklo nekoliko godina od premijere F-Type, fantastični „englez“ je pre nekoliko meseci dobio novi vetar u leđa. Okrepljen je određenim poboljšanjima, uključujući nov motor, bogatije pakete opreme sa više opcionala, uvedeni su u ponudu ručni menjač kao i integralni AWD pogon kod nekih verzija, a nije izostalo ni “lako zatezanje bora”. Ruku na srce, nije ni bilo potrebe posezati za nekim većim estetskim zahvatima, jer je u osnovi perfektno dizajniran.

Apostrofira atletsku formu kao svaka divlja mačka i neverovatno pleni iz svakog ugla. Leži gotovo prilepljen uz asfalt – klirens mu je samo 10 cm, izvajan je poput skulpture, sa prefinjenim tečnim linijama i oštrim „crtama lica“. Rečju, zadivljujuće izgleda! Sada je dobio osveženje u vidu preoblikovanog odbojnika i standardnih LED svetala, a u ponudu je uvršten i novi R Dynamic paket.

Taj paket, kojim je bio opremljen i naš test-automobil, prepoznatljiv je po crnim kontrasnim elementima visokog sjaja spolja, aluminijumskim dekorom na centralnoj konzoli unutra, a tu su i pragovi i maska hladnjaka sa karakterističnim „R“ logotipom. Ističu se i novi, izrazito široki aluminijumski točkovi od 20 inča, a impresivnoj pojavi doprinosi specijalna plava boja u kombinaciji sa mekim platnenim krovom u crnoj boji koji se otvara i zatvara za samo 12 sekundi.

U sve to, lepo je uklopljen enterijer sa kožnim sedištima bež boje. Kokpit odiše kvalitetom, iako bi poneki detalji, poput poluga za migavce i pojedini tasteri mogli biti i „reprezentativniji“. Kao i u većinu rasnih sportista, u F-Type se „uskače“ preko širokih bočnih pragova. Dakle, malo se teže ulazi i izlazi. Međutim, kada se smestite u odlična elektropomična sedišta sa memorijom, budite sigurni da nećete tako lako poželeti da se odvojite od njih. Veoma nisko sedenje rezultira tipičnom sportskom pozicijom za upravljačem. Inače, volan je takođe nov i manjeg je prečnika, a reviziju je prošla i instrument tabla. Jednu od najprepoznatljivijih „caka“ unutra predstavljaju skriveni ventilacioni otvori koji izviru kada se startuje motor, baš kao što spolja iskaču kvake prilikom otključavanja.

Umesto okreta ključa, motor se aktivira na taster, a probuđena zver se odmah javlja glasno, grokćući poput razjarenog vepra. V6 motor neverovatno reži kroz izduvne grane i svako ko iole ima tragove „benzina u krvi“, neće ostati imun na ovu dobrodošlicu. Testirani primerak je u osnovnoj trolitarskoj verziji koja pomoću mehaničkog kompresora oslobađa 340 KS. Do skoro je ovo bio bazični model, ali je sa modernizacijom stigao i četvorocilindarski 2.0 turbo od 300 KS. U ponudi je zadržan i snažniji F-Type S od 380 KS, a kome sve to ne deluje dovoljno ubedljivo, može potražiti sreću sa modelom F-Type R i njegovim V8 motorom od 550 KS.

Ipak, verujte da i „samo“ 340 „konja“ ostavlja nezaboravan utisak, a evo i zašto... Pre svega, F-Type je automobil koji fascinira svojom pojavom. Šarmira već na prvi pogled i nije mu potrebno 400 plus konjskih snaga da bi bilo koga zaveo. Zavolećete ga zbog neprevaziđenog zvuka. V6 reži i vrišti tako oštro da je efektniji od jednako glasne, ali primetno dublje V8 rezonance. Rekli bismo da mu je upravo zvuk ono što čini razliku i što ovaj automobil na ulici pretvara u pravu zver, čija se rika daleko čuje.

Naravno, kod svakog sportskog automobila, vozna svojstva predstavljaju fundamentalnu osobinu. Odličan vizuelni nastup i nezaboravan zvuk sveli bi se na običan ukras i jeftinu šminku bez adekvatne dinamike. Kako po tom pitanju stoji F-Type? U najkraćem – veoma dobro, iako su mu perfomanse najtanja karika, jer „stotku“ hvata za 5,3 sekunde što je daleko od lošeg vremena, ali ne predstavlja ni rezultat vredan divljenja. Zato sve ostalo radi bez greške!

Maksimalno kruta aluminijumska šasija sa idealnim rasporedom težine (50:50) i pogon na zadnje točkove omogućavaju neutralno ponašanje u vožnji. Volan je direktan i servira sve povratne informacije do vozača, a ZF-ov automatski menjač sa osam stepeni prenosa radi bez greške. Odziv na gas je zbog mehaničkog kompresora življi nego što je slučaj kod motora sa turbo punjenjem, pa su međuubrzanja odlična. Recimo, od 30 do 70 može da „skoči“ za samo dve sekunde.

Svakako da vožnja po krivudavom putu predstavlja najveće zadovoljstvo, jer automobil u krivinama sve vreme čvrsto drži pravac i daje osećaj vozaču kao da je u kakvom kartingu. Stabilnost poboljšava i aktivna aerodinamika, preciznije, zadnji spojler koji se izvlači automatski pri 90 km/h i obezbeđuje dodatnih 90 kilograma potiska na zadnju osovinu. Inače, sa spojlerom se možete igrati i po želji ga podizati i spuštati preko tastera na centralnoj konzoli.

Odmah do njega se nalazi jedna još važnija komanda na tasteru sa kariranom zastavom. Preko njega se bira jedan od tri režima – normalni, sportski i za vožnju po snegu. Aktiviranjem Dynamic moda, „mačka“ pojačava sva „čula“ – volan je teži, a zvuk počinje da para uši sa dodavanjem gasa, jer se tada otvaraju dodatni ventili na izduvnom sistemu iza izduvne grane. Upravo tajna Jaguarovog zvuka nalazi se u tim ventilima, koji će probuditi „pola grada“, kao što su tokom testa po beogradskim ulicama mamili vozače moćnih „bajkova“ da mu se odazovu i turažom odgovore na „zov divljine“!

Blisko poređani stepeni prenosa se odsečnije smenjuju, a sa punim gasom u “drugu” ulazi pri 50, treću pri 85, četvrtu pri 125, dok peti stepen dolazi pri 160 km/h. Za postizanje maksimalne brzine od 260 km/h dovoljan je šesti stepen, jer su sedmi i osmi tzv. overdrive, namenjeni tišoj i ekonomičnijoj vožnji. Kada smo se već dotakli ekonomičnosti, potrošnja varira od 13 do 17 litara u gradu, u zavisnosti koliko forsirate. Ali, mnogo je važnije to što ma koliko ga brzo vozili i terali blizu krajnjih granica, nećete primetiti nikakvo „uvijanje“ karoserije ili vibracije, iako je reč o kabrioletu.

Zaista se oseća kako je ovaj automobil od samog početka projektovan da se nametne kao vrhunski roadster, dostojan Jaguarove sportske reputacije. Podsetićemo da se kupe verzija pojavila tek kasnije, pa otuda i pomalo paradoksalna nomenklatura gde je roadster “kršten” kao F-Type, a verzija sa fiksnim tvrdim krovom u nazivu dobija dodatak Coupe... Obično je obrnuto!

Bilo kako bilo, ovaj Jaguar F-Type je čvrst kao stena i dosta poslušan u pravim rukama, ali treba reći da, ipak, nije za stazu. Ne samo zbog performansi, već i zato što je dosta ograničen odsustvom zatvarajućeg zadnjeg diferencijala, važnog elementa koji sprečava rasipanje snage tako što preusmerava vučnu silu na točak sa boljim prianjanjem.

Ali, odabirom snažnijeg modela sa motorom od 380 KS, dobićete i to! Sreća pa su tzv. Perfomance kočnice sa većim diskovima, prečnikaa 380 mm dostupne uz doplatu. Veoma su efikasne i dugo ostaju rezistentne na toplotne udare koji su neizbežni pri naglim i brutalnim kočenjima. To svakako uliva jednu dodatnu sigurnost kod vozača.

E sad, dolazi ono najbolje... Da biste osetili zadovoljstvo u interakciji sa F-Type, ne morate nešto naročito da ga forsirate. Sa njim se može i lepo paradirati, jer i onda kada se ne čuje, pa čak i dok stoji, jednako mami uzdahe. Definitivno je upotrebljiv za svakodnevnu vožnju i kraće izlete. Za duža putovanja baš i nije, jer sa prtljažnikom od svega 125 litara nećete previše toga moći da ponesete sa sobom.

Ali, kome je to najbitnije, rekli bismo, i nije rodjen da bude „krotitelj“ ovakvih zveri. Jer, Jaguar F-Type definitivno pripada onoj plemenitoj vrsti „divljači“, rođenoj da uliva strahopoštovanje i divljenje, a opet zadrži i dozu elegancije koja proizilazi iz njegovog ostrvskog porekla i sportskih gena. I na kraju da dodamo – Jaguar F-Type nije reprezentativan poput jednog Aston Martina, nije brz poput Porschea, elegantan poput Bentleya... ali se u njegovom društvu nećete postideti nigde, dostojan je poziranja i na najprestižnijim mondenskim mestima kao što je, recimo jedan Monte Karlo!

Uroš Dedić/TopSpeed

JAGUAR F-TYPE 3.0 V6 340 RWD

Karoserija roadster, 2 vrata, 2 sedišta; d x š x v 4.482 x 1.923 x 1.308 mm, međ. rast. 2.622 mm, masa 1.597 kg; prtljažnik 125 l
Motor benzin, V6 sa kompreosorom; 2.995 ccm; 340 KS pri 6.500 o/min; 450 Nm pri 3.500 o/min
Transmisija automatska, osmostepena; pogon na zadnje točkove
Kočnice ventilirajući diskovi; napred 380 mm, nazad 374 mm
Oslanjanje dvostruka ramena napred, multilink nazad
Pneumatici 295/30 ZR 20
Performanse 0-100 km/h 5,3 s; 260 km/h; 8,4 l/100 km, 154g C02/km
Cena od 108.990 evra

Ocene
▲ Atraktivna pojava, krutost šasije, fenomenalan zvuk motora
▼ Prtljažnik

Utisak
Jaguar F-Type je interesantan automobil koji rasplamsava emocije u mnogo većoj meri nego što to čine neki brži sportski modeli