TEST Hyundai Kona: Urbani avanturista (VIDEO)

14/03/2018. TopSpeed Team

Hyundai Konu smo vozili na regionalnoj prezentaciji u Istri, gde smo upoznali „top” model sa benzinskim motorom od 177 KS, automatskim menjačem i 4WD pogonom. Hyundaijev novitet je ovih dana startovao s prodajom u Srbiji, a početna cena iznosi 16.490 evra, dok je najskuplja testirana verzija sa cenom od 25.790 evra

Stigao je novi SUV iz kuće Hyundai, model Kona... Pardon! Nije SUV, već CUV... A šta je sad to, upitaće se mnogi? E, pa to je Crossover Utility Vehicle, odnosno potpuno novi krosover južnokorejskog proizvođača, ponikao na platformi modela iz tržišnog B segmenta i20. Dakle, mali CUV, kao što su uostalom i SEAT Arona, Renault Captur, Nissan Juke, Mazda CX-3, Citroen C3 Aircross i drugi.

Kona je novi urbani avanturista atraktivne pojave, oštrih linija i veoma upadljive boje Acid Yellow, koja u ovom slučaju odlično pristaje ovako agreisivnom izgledu. Tom utisku doprinose i izuzetno uska dnevna svetla, te razdvojene LED svetlosne grupe i svetla za maglu. Nije samo sistem iluminacije tako „podeljen“, već se i „gril“ sastoji iz čitavih pet segmenata! Hyundai ga zove „kaskadni“, iako na prvi pogded deluje kao „razbacani“. A, zapravo, sve to i nije tako loše. Naprotiv, jer samu pojavu čini još dinamičnijom! Ako uzmemo u obzir da je proizvođač predvideo deset novih metalik boja i tri konfiguracije krova, dolazimo do 28 kombinacija, što već nudi veliki stepen inidvidulalizacije Kone.

Pozadi je situacija za nijansu smirenija, mada se i dalje forme i oblici, kao i boje prepliću. No, sve to jasno ukazuje na specifičan karakter ovog vozila i činjenicu da je namenjen mahom mladima, kojima će se ovakvo „poigravanje“ dizajnera verovatno dopasti. Tek posmatrano s boka, Kona deluje malo klasičnije, iako plastične obloge na lukovima blatobrana i ostale oštre forme malo koga mogu ostaviti ravnodušnim.

Sve ukupno, pojava je odlična i dimenzije padaju u drugi plan. Malo je onih koji će primetiti da postavljena na točkove od 18 cola Kona ima 4,1 metar dužine i međuosovinsko rastojanje od 2,6 metara. A još manje nekog iz mlade generacije interesuje širina od 1,8 i visina od 1,5 metara, kad mali krosover izgleda ovako dobro.

U enterijeru, budući da je ovo mali SUV, tj. CUV, pozicija sedenja nije mnogo povišena u odnosu na već pomenuti hečbek i20, ali se vozač može udobno smestiti za upravljač. Prostora napred ima dovoljno, a što je naročito inrteresantno i na zadnjoj klupi. Istini za volju, sedalni deo prednjih sedišta bi mogao biti malo duži, mada nekako ne smemo zaboraviti da je Kona ponikla na platformi autombila iz B segmenta.

Što se tiče zapremine prtljažnika, ona je u skladu sa standardima klase i iznosi 361 litar, a kada se nasloni zadnjih sedišta preklope dobije se i 1.143 litra. Inače, manjih pregrada i onih ostava za sitnice, USB priključaka i sl. ima sasvim dovoljno i dobro su raspoređene...

Preglednost napred i sa strane je OK, zahvaljući tankim A-stubovima i relativno velikim staklenim površinama. Pogled unazad je malo sputan, ali parking senzori i kamera pozadi su tu da priskoče u pomoć. Uopšte posmatrano, vozaču je na raspolaganju prilično dug spisak dodatne opreme, čak i u osnovnim paketima. Svi savremeni informativno-zabavni, baš kao i sistemi aktivne i pasivne bezbednosti su tu. Test automobil koji smo vozili bio je zaista „napakovan“ opremom, od grejača upravljača i sedišta, pa do sistema koji održava vozilo u saobraćajnoj traci, što se baš retko viđa kod manjih automobila, pa makar oni bili i krosoveri najnovije generacije.

Dizajn kokpita i komandi ide u korak sa savremenim trendovima. Možda u prvi mah deluje malo pretrpano, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da u enterijeru imamo bar pet ili šest vrsta plastike, od kojih neke baš nisu prijatne na dodir, ali se vremenom čovek navikne, a ima i simpatičnih detalja koji daju dodatnu, mladalačku, svežinu, poput sigurnosnih pojasa i štepova u boji karoserije. Generalno posmatrano, sve je tu, egonomski zadovoljavajuće postavljeno i funkcionalno, a Hyundai je, ipak, napravio pomak po pitanju kvaliteta i preciznosti izrade.

Kada je o vožnji reč, mi smo na potezu od Portoroža do Pule, vozeći se kroz predivne predele Istre, imali priliku da isprobamo model sa četvorocilindarskim benzinskim motorom zapremine 1,6 litara, koji uz pomoć turbo-punjača ostvajuje 177 KS. Ova snaga, tj. 265 Nm maksimalnog obrtnog momenta se preko sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom, koji inače i prozvodi sam Hyundai, isporučuje na sva četiri točka.

Odziv motora na komandu gasa je odličan, tako da je za ubrzanje do „stotke“ vozilu mase 1,4 tone, u ovoj specifikaciji, potrebno je 7,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 205 km/h. Osećaj kontrole vozila na upravljaču je dobar, uz sasvim zadovoljavajuću preciznost. Nešto tvrđi trim oslanjanja omogućava dobar kontakt sa podlogom, bez prevelikog naginjanja u krivinama, ali i bez ozbiljnijih posledica po komfor u vozilu.

U ovoj specifikaciji, Hyundai Kona sa 1.6 T-GDI motorom troši 6,7 litara na 100 km u kombinovanom ciklusu. Tako bar navodi sam proizvođač, mada nam se u realnim uslovima tokom promocije činilo da je potrošnja benzina za nijansu viša. Uostalom, kupci mogu da se odluče i za novi jednolitarski trocilindarski turbo-motor od 120 KS i 172 Nm, u kombinaciji sa pogonom napred i šestostepenim manuelnim menjačem. Tada, istina uz nešto lošije performanse, ide i manja potrošnja goriva...

Ljubitelji dizela moraće još malo da sačekaju. Hyundai priprema četvorocilindarski tubro dizel agregat i to u dve verzije snage, od 115 i 136 KS. Ova slabija dolaziće uz šestostpenu manuelnu transmisiju i pogon samo na prednje točkove, dok će snažnija uz 320 Nm, snagu na sva četiri točka prenositi putem automatskog 7DCT menjača.

Iako Kona opciono može da ima pogon na sva četiri točka, na zadnju osovinu prenosi se najviše 50% snage. To će doprineti boljoj trakciji na snegu, makadamu ili na običnom putu prilikom stabilizacije vozila u krivinama. A po potrebi, Hyundai je predvideo i mogućnost „zaključavanja“ diferencijala, opet do 50% na zadnjoj osovini i samo do brzine od 40 km/h. Imajući ovo u vidu, kao i klirens od 170 mm, ovo je, ipak, samo urbani avanturista. Za manje zahtevne off-road avanture može da posluži, baš kao i većina njegovih rivala u klasi.

No, u suštini, Kona je neobični mali korosover, sasvim dobrih karakteristika, da vlasnika učini srećnim i zadovoljnim. Ako ništa drugo, za sada se ovaj Hyundai odlično izdvaja iz sveopšte monotonije postojeće ponude, čak iako možda i ne donosi baš onoliko uzbuđenja koliko bi se u prvi mah moglo pomisliti. Koliko će uzbuđenja doneti na naše tržište, videćemo uskoro. Prodaja je već počela po ceni od 16.990 evra pa naviše, u zavisnosti od želja, afiniteta i mašte kupaca... I naravno, finansijskih mogućnosti ili nemogućnosti!

TopSpeed Team

Krajem prošlog novembra, model Kona predstavljen je na Salonu automobila u Los Anđelesu, a mi smo ga prošle nedelje vozili u Portorožu.http://topspeed.telegraf.rs/vozili-smo/50017-test-hyundai-kona-urbani-avanturistaTEST Hyundai Kona: Urbani avanturista

Hyundai Kona 1.6 T-GDI 4WD

Karoserija CUV, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.165 x 1.800 x 1.565 mm, međ. rast. 2.600 mm; zapremina prtljažnika 361/1.143 lit, masa 1.401 kg

Motor benzinski, redni, 4 cilindra, turbo 1.591 ccm, 177 KS pri 5.500 o/min; 265 Nm pri 1.500–4.500 o/min

Transmisija automatska, sedmostepena; pogon 4x4

Ogibljenje napred MacPherson, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator; nazad multi-link

Kočnice samoventilirajući diskovi 320 mm napred i puni 284 mm nazad

Pneumatici 235/45 R18

Performanse 0 - 100 km/h za 7,9 s; 205 km/h; 6,7 l/100 km; emisija CO2 153 g/km

Cena 25.790 evra

Ocene

▲ atraktivna i dopadljiva pojava, velika mogućnost personalizacije, pogon 4x4

▼ kratak sedalni deo sedišta napred i kvalitet pojedinih plastičnih delova

Utisak

Hyundai Kona je neobični mali korosover, sasvim dobrih karakteristika, mahom namenjem mlađoj populaciji