TEST BMW M850i xDrive Cabriolet: Poverenje (VIDEO)

Ako je BMW Serije 8 uspešno nastavio priču o luksuznim kupeima visokih performansi koji dolaze iz Bavarske, od njegove „kabriolet“ verzije se nije moglo očekivati ništa drugo nego da je nastavi. Činjenica je da bez krova ovaj automobil izgleda još atraktivnije, a model BMW M850i xDrive Cabriolet svojim mogućnostima ne samo da opravdava očekivanja, već i ide korak dalje po pitanju uživanja u vožnji

Ofanziva u segmentu luksuznih kupea se nastavlja, a BMW ima prilično „jake“ karte... I što je još zanimljivije, kao da još uvek nije posegnuo za onim najjačim adutima, mada Serija 8 Cabriolet to svakako može da bude.

Ona ima eleganciju, kao i dinamičan izgled, a što je još značajnije i sportske predispozicije da omogući istinsko uživanje u vožnji sa otvorenim krovom. To je kabriolet za, uslovno rečeno, četvoro, sa tehnologijom i opremom najnovije generacije koja je trenutno dostupna ovom bavarskom proizvođaču.

Nedavno smo na testu imali drugu generaciju Serije 8 i tada smo napomenuli da je ona dobila tri karoserijske verzije, kupe sa dvoja vrata i kabriolet i gran-kupe sa četvora vrata koji je tek nedavno predstavljen. Kod nas se prvo našao model BMW 840d xDrive Coupe, a sada na svetskoj promociji u Faru, na jugu Portugala, upoznali smo se sa kabrio vezijom, odnosno BMW M850i xDrive Cabriolet, mada smo imali kratak susret i sa BMW 8 Series Gran Coupe, o čemu će više reči biti uskoro.

Dakle, trenutno je u fokusu „toples“ verzija „Osmice“ sa dvoja vrata, koja je po dimenzijama gotovo identična kupeu, s tim što se visina menja s obzirom na elektro-pomični meki krov. Za samo 15 sekundi i to do brzine od 50 km/h moguće je izvršiti ovu transformaciju u kabriolet, te izložiti se suncu i vetru, ali i pogledima.

Poput svih novih BMW-a, i Serija 8 Cabriolet se služi novim „dizajnerskim jezikom“ kuće, ali je ovde „izgovor“ nekako lepši i suptilniji nego kod „Sedmice“. Pre svega, ovde nema one ogromne maske hladnjaka, što samo po sebi predstavlja veliki plus u očima tradicionalnih ljubitelja ove marke. Gril jeste masivan, ali ne ide toliko u visinu, već u širinu i izdužen je baš kao i laserske svetlosne grupe napred, čiji je domet sada čitavih 600 metara.

Dinamičnu sliku prednjeg dela uz nabore na haubi upotpunjuje i mali dodatni spojler na donjem delu, kao i veliki uvodnici vazduha za kočnice. Točkovi od 20 cola ovde deluju još veći, budući da je posmatrano s boka ovaj kabriolet i sa krovom i bez njega već dovoljno izdužen. Praktično, staklene površne čine tek jednu, gornju trećinu automobila. Masivan zadnji deo sa, takođe, izduženim LED svetlosnim grupama, ali i naglašenim horizontalnim linijama, te velikim hromiranim završecima izduvnog sistema nekako deluje baš sporski, a opet dovoljno elegantno za jedan kupe-kabriolet.

Baš kao i „Osmica“ u kupe verziji, i ova kabriolet ostavlja impresivan utisak dimanzijama... Ne toliko dužinom, mada je „ima“, pogotovo kada uzmemo u obzir da je samo međuosovinsko rastojanje 2,8 metara, koliko širinom i tragom točkova od 1.627 mm napred i 1.642 nazad.

Međutim, zanimljivo da je klirens neznatno povećan za 4 mm, na ukupno 125, što je malo u suprotnosti sa težnjom da težište vozila bude što niže, ali BMW je i tome „doskočio“. Tako je tamo gde je šasiju bilo potrebno dodatno ojačati zbog činjenice da se radi o kabioletu, tj. automobilu bez „B“ stuba, umesto čelika upotrebio ugljenikova vlakna i tzv. Carbon Core strukturu. Na taj način je povećana torziona čvrstoća, uz minimalne dodatke ukupnoj masi vozila.

S obzirom da se ovde radi o kupe-kabrioletu, odnosno automobilu kod kojeg je potrebna brza transformacija iz jednog oblika u drugi i obrnuto, tu situacija nikad nije jednostavnija. Ma koliko enterijeri „Osmice“ u kupe i u kabriolet verzijama bili slični, pred inženjerima i dizajnerima nije bio lak zadatak. Konfiguracija 2 + 2 sedišta je i onako više tu forme radi, nego što je pozadi moguć komforan prevoz još dve odrasle osobe...

Na kraćoj relaciji, Serija 8 Cabriolet to još može da ispuni, naravno uz „žrtvovanje“ vozača i suvozača, ali na dužim, kao i kod svih ostalih vozila iz ove klase, to je ozbiljan izazov! Svemu tome treba dodati i nešto manju zapreminu prtljažnika koja ovde iznosi 350 litara, dok „Osmica“ u kupe verziji ima 420. A ovo je, naravno, direktna posledica potrebe za prostorom u koji se smešta meki krov.

U svakom slučaju, kokpit je veoma sličan kupe verziji, što se tiče dizajna, ali i organizacije. I ovde se sedi prilično nisko, ali veoma udobno bez obzira što su sedišta gotovo sporski profilisana, sa mnogobrojnim funkcijama podešavanja, zagrevanja, hlađenja i masaže. Enterijer kod modela M850i xDrive Cabriolet, koji smo vozili, obložen je Merino kožom, prilično osetljive boje, ali to ovakom automobilu zaista pristaje...

Baš kao što mu savršeno odgovaraju i neki stilski detalji u enterijeru i po kvalitetu i po dizajnu, poput recimo multifunkcionalnnog upravljača u „M“ stilu sa komandama osmostepenog automatskog menjača smeštenim iza njega. Jedino staklenu ručicu automatskog menjača u „Svarovski“ stilu radije ne bi komentarisali, jer ukusi su različiti!? No, zato ne treba zaboratiti i ambijentalno osvetljenje koje je moguće prilagođavati, tako da se svako može u nečemu „pronaći“.

E sad, deo ovoga gore spomenutog je iz paketa dodatne opreme, a deo je u standardnoj kod svih Serija 8 Cabriolet, pa tako i zaštita od vetra. U pitanju je, zapravo, deflektor vazduha koji se jednostavno postavlja u prostor iza vozačkog i suvozačkog sedišta, tačno iznad onih namenjenim putnicima pozadi, koji sprećava vrtloženje vazdušne struje kada je krov spušten. Ipak, inženjeri BMW-a su otišli i korak dalje, pa su u naslone za glavu sedišta vozača i suvozača, doduše kao deo dodatne opreme, ugradili i grejače vazduha. Oni konstantnim izduvavanjem toplog vazduha imaju efekat „vazdušnog šala“, kako bi to nazvali kod jednog drugog nemačkog proizvođača.

Uopšte posmatrano, BMW M850i xDrive Cabriolet dosta toga se „vrti“ oko aerodinamike. Kompletan pod automobila je „zatvoren“ kako bi vrtloženje vazduha bilo minimalno. Rešetke na „grilu“ napred su pomične u skladu sa potrebama za vazduhom, a tu je i onaj mali spojler ili bolje rečeno spliter na donjem delu koji ubrzava obstrujavanje. Potom, spoljašnji retrovizori su na veoma tankim nosačima i blizu staklima, kako bi otpor bio što manji.

Što se tiče smanjenja mase, neka rešenja su već spomenuta. No, kod ovog automobila ima mnogo detalja u kojima su inženjeri uspeli da postignu uštedu u težini pažljivom kombinacijom različitih materijala i struktura. Tako su, recimo, osmišljeni posebni zaštitni lukovi od aluminijuma iza sedišta, poput rol-bara, koji se aktiviraju pirotehničkim putem, poput vazdušnih jastuka i štite vozača i suvozača prilikom prevrtanja vozila. Na kraju, došlo se do toga da Serija 8 Cabriolet ima približno 120 kg veću masu od identično opremljene kupe verzije.

U ovom slučaju ukupna težina automobila je 2.090 kilograma, ali to se gotovo i ne oseti kada su u pitanju performanse. Moćni V8 twin-turbo motor od 4,4 litra radne zapremine sa 530 KS lako se „nosi“ sa masom ovog BMW-a. Reč je o novom benzinskom agregatu koji ima 68 KS više nego prethodnik i dodatnih 100 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

To znači ukupno 750 njutnmetara, kojih dostiže između 1.800 i 4.600 obrtaja u minutu, dok maksimalnu snagu postiže u rasponu između 5.500 i 6.000 o/min. Zahvaljujući tome, a u kombinaciji sa najnovijom generacijom osmostepenog automatskog Steptronic Sport menjača, „stotku“ dostiže za 3,9 sekundi, a maksimalna brzina automobila je elektronski ograničena na 250 kilometara na čas. Deklarisana potrošnja je 10 litara, ali u praksi, to je teško dostižno...

Ipak, u praksi BMW M850i xDrive Cabriolet je opravdao sva očekivanja po pitanju vozne dinamike. Adaptivno M sportsko oslanjanje sa elektronski kontrolisanom tvrdoćom amortizera i integralnim upravljanjem na sva četiri točka (Integral Active Steering), pogonom na sva četiri točka (xDrive) i elektronskom kontrolom zadnjeg diferencijala kao da „ispravljaju“ krivine.

Uz pravilan izbor moda vožnje (Driving Experience Control), ovim kupe-kabrioletom se može opušteno krstariti, jer u ECO Pro ili Comfort modu, motor radi tiho i nenametljivo, sve dok papučicu gasa baš ne „utisnete“ u pod. Još ukoliko je krov podignut, buke gotovo da neće biti. Međutim, teško je zadržati se na ovom. BMW je „Osmicu“ osmislio kao pravi vozački automobil, pa su zbog toga tu i modovi Sport i Sport+. U prvom je još sve dosta „opušteno“, a u drugom je situacija već ekstremnija.

Iz sportskog M izduvnog sistema prilikom promene stepena prenosa na niže čuje se karakteristično „režanje“, dok automobil lagano poskakuje na neravninama zbog tvrdoće amotrizera. Još ukoliko menjač postavite u potpuno manuelni mod i za promene stepena prenosa koristite isključivo komande iza upravljača, tada sve zavisi samo od vas i vaše spretnosti... I naravno, respektovanja zakona fizike!

Ovaj BMW je „vozački automobil“ namenjen onima koji zaista vole vožnju i koji će vas u isto vreme i iznenaditi svojom agilnošću u krivinama, pogotovo kada pogledate njegove dimenzije i masu. Zahvaljujući sistemu upravljanja na sva četiri točka, koji je deo standardne opreme, sve do 72 km/h, zadnji točkovi zakreću u suprotnom pravcu od prednjih za 2,5 stepena. Pri većim brzinama oni počinju da „slede“ prednje, zakrećući se u istom pravcu.

Upravljanje je, dakle, izuzetno precizno, a prenos snage na podlogu je, zahvaljujući pogonu na sva četiri točka, prilično ujednačen. Kočnice stoički podnose sve izazove, čak i kada M850i xDrive Cabriolet gurate do krajnjih granica. Usporenje koje obezbeđuje M Sport kočioni sistem je konstatno dobro, bez znakova fejdinga, tj. “popuštanja” čak i nakon dvadesetak kilometara „torture“ na uzanim i vijugavim portugalskim putevima. Što se tiče sistema aktivne i pasivne bezbednosti, ali i onih koji vozaču asistiraju, BMW M850i xDrive Cabriolet ih ima na pretek, a isti su kao kod modela u kupe verziji.

Suštinska razlika je samo u mekom pomičnom krovu i tome da li je neko spreman da za nešto sporiji, malo teži i manje praktičan automobil plati desetak hiljada evra više kako bi gledao nebo ili kako bi neko gledao njega?! Odgovor će vas sigurno iznenaditi... Ima dosta takvih, naravno ne kod nas, nego na nekim drugim prostorima.

Recimo, manje je poznat statistički podatak da se najviše kupe-kabrioleta ili automobila sa pomičnim krovom, bio on mek ili tvrd, proda na nemačkom, pa britanskom tržištu, a potom u skandinavskim zemljama, itd. Grad sa najviše registrovanih kabrioleta u Evropi je Hamburg. Razlog je više nego jednostavan... Tamo je lepog, sunčanog vremena u toku godine malo i vozači žele da uživaju u svakom trenutku!

Dakle, ako želite da pronađete tipičnog kupca za ovaj automobil, treba ga tražiti na severu, a ne na jugu! Treba ga tražiti među onima koji znaju da uživaju u vožnji, a imaju poverenja u BMW da im Serija 8 Cabriolet baš to može pružiti i zaista neće pogrešiti ako se odluče za njega. Trenutno, ovaj bavarski kupe-kabriolet verovatno nudi najbolju voznu dinamiku koju jedan „toples GT automobil“ za četvoro može da pruži. A BMW upravo igra na tu kartu. I opet, sve je u poverenju!

Zoran Živkov/TopSpeed

BMW M850i xDrive ConvertibleOfanziva u segmentu luksuznih kupea se nastavlja, a BMW ima prilično "jake" karte... I što je još zanimljivije, kao da još uvek nije posegnuo za audutima, mada "serija 8 konvertibl" to svakako može da bude. Ona ima eleganciju, ali dinamičan izgled, a što je još značajnije i sportske predispozicije da omogući istinsko uživanje u vožnji sa otvorenim krovom. To je kabriolet za, uslovno rečeno, četvoro, sa tehologijom i opremom najnovije generacije koja je trenutno dostupna ovom bavarskom proizvođaču.Karoserija kupe-kabriolet, 2/4 vrata/sedišta; d x š x v 4.851 x 1.902 x 1.345 mm, međ. rast. 2.822 mm;             zapremina prtljažnika 350 lit, masa 2.090 kgMotor       benzin, V8, twin-turbo, 4.395 ccm, 530 KS pri 5.500-6.000 o/min; 750 Nm pri 1.800 - 4.600 o/minTransmisija automatska, osmostepena, Steptronic; pogon 4x4, xDriveOgibljenje MacPherson, napred udvojena aluminijumska trouglasta ramena; nazad multi-linkKočnice  samoventilirajući diskovi napred i nazad Pneumatici napred 245/35 R20, nazad 275/30 R20Performanse 0 - 100 km/h za 3,9 s; 250 km/h; 10 l/100 km; emisija CO2 229 g/kmCena       128.990 evra

BMW M850i xDrive Cabriolet

Karoserija kupe, 2 vrata, 2+2 sedišta; d x š x v 4.851 x 1.902 x 1.345 mm, međ. rast. 2.822 mm; zapremina prtljažnika 350 lit, masa 2.090 kg
Motor benzin, V8, twin-turbo, 4.395 ccm, 530 KS pri 5.500–6.000 o/min; 750 Nm pri 1.800 - 4.600 o/min
Transmisija automatska, osmostepena, Steptronic; pogon 4x4, xDrive
Ogibljenje MacPherson, napred udvojena aluminijumska trouglasta ramena; nazad multi-link
Kočnice samoventilirajući diskovi napred i nazad
Pneumatici napred 245/35 R20, nazad 275/30 R20
Performanse 0 - 100 km/h za 3,9 s; 250 km/h; 10 l/100 km; emisija CO2 229 g/km
Cena 128.990 evra

Ocene
▲ dinamičan i zabavan za vožnju, odlične performanse, zvuk V8 motora, brza transformacija
▼ dizajn ručice menjača, prostor pozadi

Utisak
Uz odlične performanse i vozne karakteristike, BMW M850i xDrive Cabriolet nudi mogućnost transformacije iz kupea u kabriolet za samo 15 sekundi