TEST Audi SQ7: U brišućem letu! (VIDEO)

Najveći i najsnažniji „Q” model u “družini četiri prstena” našao sa u našim rukama, i to na pisti! Doduše, avionskoj, a doživljaj u vožnji koji pruža Audi SQ7 pomalo je nalik “brišućem” letu!

U bogatoj i raznovrsnoj gami proizvođača iz Ingolštata, model Q7 zauzima posebno mesto i po mnogo čemu je specifičan. To je prvi i ujedno najveći SUV sa „četiri prstena“, koji je 2005. godine široko i samouvereno „otvorio vrata“ za ambiciozan ulazak Audija u danas toliko popularnu klasu. Činjenica da je bačen u vatru relativno kasno, jer je tada već postojala jaka konkurencija (BMW X5, Mercedes ML, Porsche Cayenne, pa i Grand Cherokee), maksimalno je mobilisala Audijeve konstruktore i dizajnere.

Da je ovaj model pogodio pravo u centar svedoči i podatak da je prva generacija „živela“ neuobičajeno dugo – na naslednika se čekalo čitavih 10 godina. I sve to vreme, Q7 je ostao jedan od malobrojnih modela u eminentnoj premijum porodici bez sportske verzije sa karakterističnom „S“, odnosno „RS“ oznakom. Dolazak druge generacije je promenio stvari po tom pitanju - nedugo po lansiranju novog modela, “svetlost pozornice“ ugledao je i sportski SQ7!

Audijev „div“ u top izdanju je relativno diskretno sportski stilizovan, kao da ne želi previše da se razmeće svim svojim adutima. A ima ih zaista mnogo! Svakako najjači, nalazi se ispod poklopca motora. To je moćni V8 dizel agregat zapremine 4 litara, sa impozantnom ergelom od 435 čvrsto “upregnutih konja“. Reč je o pravom biseru tehnike, najsnažnijem dizel agregatu koji se danas može pronaći u jednom SUV modelu. Preciznije u dva, jer osim SQ7, on pokreće i Bentley Bentaygu dizel.

To je jedini motor na svetu koji koristi kombinaciju dva turbo kompresora i električnog kompresora. Dok su klasični turbo-punjači ugrađeni između cilindarskih blokova u V rasporedu pod „otvorenim“ uglom od 90 stepeni, EPC (Electric Power Compressor) nalazi se izmedju njih, na usisnoj grani. Njegov zadatak je da indukcijom svežeg vazduha obezbedi „trenutni“ obrtni moment. Napaja se pomoću električne jedinice od čak 48 V i u stanju je da se u treptaju oka, tačnije za četvrtinu sekunde, zavrti do 70.000 o/min. Toliko je potrebno da bi maksimalni obrtni moment od čak 900 Nm bio na raspolaganju već od neverovatno niskih 1.000 obrtaja u minutu!

Naravno, sa ovolikom snagom i obrtnim momentom, Audi SQ7 se ne odriče karakterističnih sportskih ornamenata. Pored tradicionalnih kućišta spoljnih retrovizora u srebrnoj boji, njegovu sportsku narav otkrivaju i krajevi izduvnog sistema sa po dve ovalne cevi na svakoj strani. Možda i najupadljiviji „detalj“ predstavljaju opcioni aluminijumski točkovi prečnika 22 inča (standard su 20-ice), sa “gumama” dimenzije 285/35 R22, tankim poput „flis“ papira. Utisak o spoljašnjosti kompletira autentična plava boja Sepang Blue.

Na nju se skladno nadovezuje enterijer u svetlo sivim tonovima. Pedantna, „čista“ unutrašnjost, satkana od kvalitetnih materijala od vajkada je predstavljala zaštitni znak Audijevih automobila. Očekivano, u najskupljim modelima još više dolaze do izražaja luksuz, kvalitet izrade i tehnološki „gedžeti“. Tu je i takozvani virtuelni kokpit, kako se naziva veliki ekran dijagonale 12,3 inča, koji preuzima funkciju digitalne instrument table.

O ovoj "opciji" u više navrata smo pisali, ali ipak, podsetićemo da vozač po želji može menjati grafiku instrumenata, recimo da li će dobijati prikaz velikog brzinomera i obrtomera, uz nešto manje parametre bord kompjutera ili navigacije u sredini, ili će pak središnji deo na većoj površini očitavati pomenute informcije. A ukoliko želite, možete da odaberete i navigaciju preko celog ekrana.

Desno od instrument table je još jedan displej, identične veličine, rezervisan za muldimedijalni sistem, kao i čitav spektar parametara vezanih za raznorazna podešavanja na samom vozilu. Od ambijentalnog osvetljenja, ponuđenih režima vožnje, preko Audijevog Drive Select sistema, do funkcija vazdušnog oslanjanja. Sve to predstavlja deo standardne opreme.

Baš kao i električno otvaranje i zatvaranje prtljažnika enormne zapremine 705 litara, i to kod verzije sa sedam sedišta, kao što je ova. Posebno nam se dopalo i to što se treći red sedišta električnim putem podiže i spušta u pod, formirajući ravnu površinu. Inače, kod modela sa pet sedišta, zapremina prtljažnika je za 100 litara veća.

O volumenu kabine i raspoloživom prostoru za putnike ne treba trošiti previše reči. Izuzev „pomoćnih“ sedišta u trećem redu, na svim ostalim se sedi komotno i komforno. Utisku da se nalazite na pijedestalu doprinosi i visoka pozicija sedenja. Poseban ugođaj serviraju opciona sportska sedišta sa finim dijamantskim štepovima.

Podešavaju se u svim mogućim pravcima, uključujući i mogućnost produženja sedalnog dela. Posebno nam se dopalo to što je moguće konfigurisati bočnu podršku prema sopstevim gabaritima, tako da naslon za leđa po želji može biti širi ili uži, odnosno u manjoj ili pak većoj meri sportski profilisan. Upravo takav položaj smo konfigurisli kada smo plavu „zver“ izvezli na pistu.

Iako SUV modeli, ma koliko nosili atribut sportski, sami po sebi nisu namenjeni stazi, ali ona predstavlja najbezbednije mesto kada poželite da proverite gde se nalazi maksimum performansi i vozne dinamike. Kroz Audijev Drive Select biramo režim Dynamic i strpljivo čekamo da adaptibilno oslanjanje spusti karoseriju za dva „stepenika“ niže.

Inače, sistem oslanjanja sa vazdušnim oprugama nudi sedam režima rada – Lift odnosno Offroad, zatim Allroad, Efficiency, Comfort, Auto, Dynamic i Individual, a u zavisnosti od izbora, automobil zauzima jedan od pet različitih položaja udaljenosti od tla. Prebacivanjem Audi Drive Select sistema u Dynamic mod, upravljač postaje čvršći, menjač brže radi, odziv na gas postaje oštriji, a zvuk prodorniji.

Grdosija dugačka pet metara i teška 2.600 kilograma, punim gasom brutalno grabi napred i ubrzavajući do „stotke“ za 4,8 sekundi, putnike „sastavlja“ sa sedištima. Nastavljajući u trećem stepenu do 120 km/h, četvrtom do 155 km/h, petom do 200, dok u šestom stepenu premašuje 240 km/h, uz napomenu da automatski Tiptronic raspolaže ukupno sa osam stepeni prenosa. SQ7 prilikom pravolinijskog ubrzanja na pisti daje osećaj da se priprema za poletanje. Srećom, od toga nema ništa, jer sve vreme ostaje sa sva četiri točka čvrsto prilepljen za asfalt!

Slično se ponaša i u krivinama. Za očekivati je bilo da snažno, odlučno i bez trunke oklevanja poteže već od 1.000 obrtaja, ne gubeći dah sve do 5.000 obrtaja, ali nas je vozna dinamika, odnosno ponašanje u krivinama i pri promenama pravca u potpunosti očaralo. Zahvaljujući izvrsnom quattro pogonu i odlično izbalansiranom oslanjanju, granica gde počinje da podupravlja je zaista visoko.

Pri kontinuirano forsiranoj vožnji na limitu, jedine znake zamora smo primetili na kočnicama, što i ne čudi ako se ima u vidu kolika je masa vozila. Osim brzog menjača sa dvostrukim kvačilom, odličan „feedback“ daje i za ovu klasu vrlo precizan upravljač. Sve vreme dok smo se zabavljali na stazi, zvuk osmocilindarskog dizela nas je opijao, pri nižim obrtajima potmulo brunda poput brodskog motora, dok na višim “turama” itekako ume da “zareži”!

Sve u svemu, za atletske sposobnosti i performanse na stazi, Audi zaslužuje visoku ocenu, baš kao i u svakodnevnoj vožnji. Tanka „obuća“ obično nije udobna, ali sa Audijem SQ7 nećete imati brige oko udobnosti i pored niskoprofilnih guma. I potrošnja se kreće u razumnim okvirima, na našem testu bord kompjuter je pokazivao 12 litara u normalnoj vožnji odnosno 17 litara na pisti, gde smo često papučicu gasa držali pritisnutu do kraja.

U svakodnevnoj vožnji, SQ7 pokazuje zavidnu svestranost, podoban je za putovanje, odlaske na more, a naročito na planine jer kao i većina SUV-ova, ne zazire od lošijih puteva, klizavih kolovoza, snežnih nanosa, itd. Ujedno je i veoma bezbedan i siguran zahvaljujući najmodernijim sistemima asistencija u vožnji. Od „anđela čuvara“ izdvojićemo sistem za prepoznavanje znakova sa automatskom kontrolom brzine, komplet kamera sa pogledom od 360 stepeni, sistem automatskog kočenja u slučaju opasnosti od naletanja na prepreku, a tu je čak i opcija upozorenja na opasnost prilikom otvaranja vrata.

Ne treba zaboraviti ni fenomenalna potpuno adaptivna LED Matrix svetla koja noć pretvaraju u dan, kao i Bose audio sistem sa odličnom reprodukcijom zvuka. Ipak, sve ima svoju cenu, a u ovom slučaju ona je sa početnih 95.000 evra „odskočila“ na gotovo 120.000 evra! Međutim, to je razumljivo i opravdano jer sveukupno posmatrano, Audi je sa SQ7 u mnogo čemu napravio iskorak u odnosu na konkurenciju, a na prvom mestu, moćnim agregatom. On je za nekoliko desetina konjskih snaga ispred Cayenne S Diesel i BMW X5 M50d, a jedino mu je uz rame Bentleyeva Bentayga Diesel koja, kao što smo već i spomenuli, koristi isti agregat.

Uroš Dedić/TopSpeed

Audi SQ7

Testirali smo najsnažniji dizel SUV na aerodromu Ponikve kraj Užica...

Karoserija SUV, 5 vrata, 7 sedišta; d x š x v 4.292 x 1.780 x 1.4331 mm, međ. rast. 2.699, masa 2.596 kg, prtljažnik 800 l
Motor dizel, V8, biturbo; 3.956 ccm; 435 KS pri 3.750-5.000 o/min; 900 Nm pri 1.000-3.250 o/min
Transmisija automatska; Tiptronic osam stepeni; pogon na sva četiri točka
Oslanjanje adaptivno, vazdušno; napred petostruka veza, nazad multilink
Kočnice ventilisani diskovi napred i pozadi
Pneumatici 285/35 R22
Performanse 0-100 km/h za 4,8 s; 250 km/h; 7,3 l/100 km, 133 g CO2/km

Rejting
+ Performanse, zvuk, kvalitet, svestranost
- Cena dodatne opreme

Utisak
Audi je sa SQ7 izuzetno visoko podigao lestvicu, ponudivši svestran, tehnološki napredan i krajnje dinamičan SUV