TEST AUDI A6 55 TFSI quattro: Napredak kroz tehniku (VIDEO)

28/07/2018. Uroš Dedić/TopSpeed

Poslovno porodična limuzina sa „četiri prstena“ pokazala se kao pravi „game changer“ odnosno model koji menja odnos snaga u klasi, u šta smo se uverili nedavno na međunarodnoj dinamičnoj prezentaciji u okolini Porta

Danas ravnopravni član nemačkog trijumvirata, Audi nije oduvek stajao uz rame Mercedesu i BMW-u, barem kada je reč o velikim, luksuznim limuzinama. Model sa kojim su u Ingolštatu uhvatili priključak je upravo „A6“ koji se pojavio sredinom 90-ih kao naslednik „audija 100“ u „egzekjutiv“ segmentu. Reč je delu tržišne teritorije u kom počinje prava klasna segregacija i gde istinski premijum proizvođači prave razliku u odnosu na ostale kojima premijum sve više postaje odrednica kod određenih modela, ali u načelu ostaju u „mejnstrim“ okvirima.

Pored velike nemačke trojke, odnosno „mercedesa E-klase“, „BMW-a serije 5“ i „audija A6“, od ostalih marki ovde su prisutni još samo Volvo („S90“), kao i Infiniti („Q70“) i Leksus („ES“) s tim da su Japanci orijentisani pre svega na severnoameričko tržište i nemaju ozbiljan tržišni udeo sa ove strane bare.

Dolazak nove generacije u ovako zahtevnoj kategoriji obično pomera granice i menja odnos snaga među rivalima i zbog toga lansiranje novog „A6“ predstavlja izuzetno važan momenat ne samo za marku sa „četiri prstena“ već i za čitav premijum E segment. Imajući sve to u vidu, nameće se pitanje u kojoj meri „A6“ može da se okarakteriše kao „game changer“? U potrazi za odgovorom, otputovali smo na sever Portugalije, u okolinu Porta, gde je održana međunarodna dinamična prezentacija pete generacije popularnog modela.

U vremenu kada tehnologija postaje dominantnija nego ikada, poznati Audijev slogan „Napredak kroz tehniku“ (Vorsprung durch Technick) obavezuje više nego ikada. Shodno tome, Nemci nisu ništa želeli da prepuste slučaju. Novitet, dakle, ima zadatak da postavi standarde u svakom, a posebno u tehnološkom smislu. U kojoj meri uspeva, proverili smo za upravljačem trenutno najsnažnijeg modela sa oznakom „A6 55 TFSI kvatro“, kojeg pokreće trolitarski V6 turbo benzinac sa 340 KS u kombinaciji sa sedmostepenim S-tronik menjačem i pogonom na sve točkove.

Susret uživo potvrđuje ono što se dalo naslutiti sa oficijelnih fotografija. Oštar dizajn savršeno pristaje elegantnoj, velikoj limuzini. Pored reprezentativne krstarice „A8“ i atraktivnog kupea sa četvora vrata „A7 sportbek“, nova „šestica“, takođe, može da se okarakteriše kao ambasador modernog dizajnerskog jezika. Napregnute, ravne linije naglašavaju moćne konture i vešto sublimiraju sportsku i otmenu notu. Pored velike „singl frejm“ maske, ističu se nove LED svetlosne grupe sa specifičnim potpisom napred i pozadi, kao i veliki aluminijumski naplaci od 21 inča. Audi ne skriva svoju veličinu, naprotiv, automobil dugačak blizu pet metara i širok više od dva (sa retrovizorima) deluje impresivno i moćno.

Dimenzije su minimalno korigovane – Audijeva limuzina porasla je za 21 mm u dužinu, ali u unutrašnjosti nudi 17 mm više prostora za noge i 11 mm za glave putnika pozadi, dok je prtljažnik zapremine 530 litara ostao identičan. Međutim, mnogo toga je promenjeno „ispod kože“. Šasija sastavljena od aluminijuma i čelika je reprojektovana tako da prednji deo daje veću torzionu čvrstinu, a ona je povećana i na prednjoj osovini.

Prema očekivanju, konstruktori su dosta pažnje posvetili kako bi komfor i voznu dinamiku doveli na najviši mogući nivo. To je jedan od razloga zbog čega se u tehnološkom smislu novi „A6“ sasvim približio većoj i prestižnijoj limuzini „A8“. Sistem oslanjanja je rešen petostrukom vezom napred i pozadi, a uvedeno je opciono vazdušno oslanjanje kao vrhunac ponude, pored još tri vrste – standardnog, sportskog (20 mm spušteno), te običnog odnosno sportskog oslanjanja (-20 mm) sa elektronskom kontrolom rada amortizera.

Tehničku novost kod „šestice“ predstavlja i sistem upravljanja svim točkovima, gde zadnji do brzine 60 km/h zakreću pod uglom do 5 stepeni suprotno od prednjih, dok iznad 60 km/h idu u istom smeru. Kako sve to funkcioniše proverili smo u praksi, ali pre nego što smo krenuli sa vožnjom, dosta pažnje smo posvetili samom enterijeru koji predstavlja jednu od najsvetlijih tačaka kod većine „audija“, pa tako i kod ovog.

Automobil u „ful“ opremi, sa krem kožnim enetrijerom i pravom plejadom informacionih ekrana oduzima dah na prvi pogled. Velikodušna ponuda prostora napred i pozadi, a posebno vrhunski materijali i precizna završna obrada Audijeve modele krasi obično u većoj meri nego što je slučaj sa rivalima. Stoga je nekako i bilo za očekivati da će unutrašnjost dobiti najvišu ocenu. Ipak, prelazak u digitalni svet otvara sasvim nove horizonte. Tradicionalne vrednosti, pojačale su najsavremenije IT tehnologije, pa je kokpit dobio čak tri ekrana – interaktivnu digitalnu instrument tablu od 12,3 inča, dok su na centralnom grebenu još dva, osetljiva na dodir, sa specifičnim zvukom kliktanja prilikom taktilnih komandi.

U gornjem delu je veći ekran od 10,1 inča, rezervsian za navigaciju, multimediju, prikaz kamera, podešavanje raznih parametara u sklopu Audi Drive select sistema ali i mnogih drugih stvari. Ispod njega je nešto manji displej od 8,6 inča koji se uglavnom koristi za podešavanje klimatizacije, ali omogućava postavku čak 27 prečica. Na raspolaganju je i više korisničkih profila, tako da čak sedam vozača mogu prema sospstvenom ukusu konfigurisati čak 400 funkcija dostupnih u kokpitu. Za sve to je potrebno proći pravu malu obuku, a bez namere da gubimo dragoceno vreme, odlučili smo da se prepustimo blagodetima vožnje.

Pod dugačkom prednjom haubom nas čeka 340 „konja“, toliko oslobađa unapređeni V6 turbo benzinac zapremine 3,0-litara. Inače u Srbiji je za početak isključivo dostupan model „A6 50 TDI“, kako glasi nova oznaka za verziju sa 3,0 V6 dizelom od 286 KS i 620 Nm, dok se u toku godine očekuje osnovni dizel od 204 KS u modelu „A6 40 TDI“, kao i nešto umereniji V6 dizelaš sa 231 konjskom snagom. Svi modeli su opremljeni automatskom transmisijom, sedmostepenim „S-tronik“ ili osmostepenim „tiptronik“ menja-čem, dok „kvatro“ nije standardan jedino kod baznog dizela.

Inače Audi je sa novom nomenklaturom dosta zakomplikovao stvari jer umesto zapremine motora dolazi dvocifrena oznaka prema snazi. 30 označava raspon između 81 i 96 kW, 35 za 100 -125 kW, 40 za 125 - 150 kW, 45 za 169 - 185 kW, 50 za 210-230 kW, 55 za 245-275 kW, 60 za 320-338 kW i 70 za motore preko 400 kW.

Smešteni u velika komforna sedišta, startujemo agregat i krećemo prema zadatom intinereru koji nas preko auto-puta vodi u brda na uzak i krivudav put. Dok jezdimo auto-putem, „A6“ sa snažnim motorom, vazdušnim oslanjanjem, odličnom aerodinamikom i besprekornom zvučnom izolacijom pokazuje vrline svojstvene vrhunskoj poslovnoj limuzini. Da budemo iskreni, ništa manje nismo ni očekivali. Kada brzina premaši 120 km/h vazdušne opruge automobil približavaju tlu za 10 mm, a dok suvereno jezdi pod nadzorom mnogobrojnih sigurnosnih sistema.

Na raspolaganju je čak 39 asistencija u vožnji, od adaptivnog tempomata, asistencije upravljanja, „night vision” sistema, automatskog prilagođavanja brzine prema propisisma i konfiguraciji puta koja se očitava preko navigacionog uređaja... Sve to je postignuto kombinacijom lasera, kamera i ultrazvučnih senzora. Dok MMI navigacija daje detaljan 3D prikaz, uživamo u kristalno čistom zvuku vrhunskog audio sistema Bang & Olufsen sa 19 zvučnika i pojačalom snage čak 1.920 vati. Pravi trenutak da isprobamo asistenciju upravljanja u kombinaciji sa adaptivnim tempomatom. Automobil održava programiranu brzinu i željeno odstojanje, a čak i kada sklonite ruke sa upravljača automobil ostaje u kolovoznoj traci.

Ako smo i mogli da očekujemo sve što je Audi dosad prikazao, ono što je zatim usledilo u najmanju ruku nas je iznenadilo. Naime, silazak sa auto puta i vožnja uskim krivudavim putem otkriva koliko je zapravo „A6“ napredovao na polju vozne dinamike. Tu pre svega mislimo na upravljanje i stabilnost. Limuzina je dobila novo progresivno upravljanje gde odnos varira od 9.5:1 do 16.5:1, koje zajedno sa pomenutim upravljanjem zadnjim točkovima i adaptivnim oslanjanjem čini da automobil dug gotovo pet metara neverovatno brzo i lako nestaje u krivinama. Naravno, veliki doprinos svemu daje provereni „kvatro“ pogon sa aktivnom distribucijom između prednje i zadnje osovine.

Što se tiče performansi, ubrzanje do „stotke“ za 5,1 sekund ne ostavlja mesta zamerkama, ali je primetna blaga zadrška prilikom dodavanja gasa. Ta kratka pauza dolazi kao posledica „turbo rupe“ i traje manje od pola sekunde, ali se svejedno oseća. I menjač pokazuje znake neodlučnosti, bez obzira što je reč o transmisiji sa dvostrukim kvačilom. Kao da se premišlja da li treba da vrati u niži stepen prenosa kada dodate jači gas. To je nešto izraženije u „komfort“ i „auto“ modu, ali je takođe prisutno u „dajnamik“ modu. Kada želite da predupredite takvo oklevanje, potrebno je menjač staviti u sportski režim i manuelno menjati brzine na upravljaču. To su i jedine dve zamerke koje idu na račun voznih svojstava, dok sa druge strane pohvale zaslužuje ekonomičnost! Celodnevnu test vožnju završili smo sa prosekom od 11,3 litra što je, može se reći, veoma dobar rezultat.

Inače, kako bi poboljšali efikasnost u Audiju su sve motore namenjene novom „A6“ obogatili tzv. „mild“ hibrdinim sistemom. Starter generator sa kaišem proizvodi električnu energiju i skladišti je u jon-litijumsku bateriju od 10 Ah. Time je omogućeno isključivanje SUS motora prilikom krstarenja u opsegu 55 do 160 km/h, čime se postiže izvesna ušteda u potrošnji, fabrika navodi da je prosek oboren za 0,7 litara. Takođe, prilikom usporavanja start-stop sistem može deaktivirati rad motora kada se brzina spusti na 22 km/h.

Ipak, nama se u praksi „koasting“ funkcija aktivirala svega dva puta u dva dana. A nakon dvodnevne vožnje slegli su se i utisci. Vrlo pozitivni. Poslovna limuzina sa četiri prstena je usavršila sve bitne aspekte, od komfora, preko dinamike, do tehnologija, pa sada ima dovoljno potencijala da se izdvoji kao novi lider u segmentu.

Po svemu prikazanom „A6“ u ovom trenutku nudi više od svojih rivala. Uostalom to je sasvim normalno jer je od „BMW-a serije 5“ mlađa za godinu i po dana, a od „E-klase“ i više.

Uroš Dedić/TopSpeed

TEST PREVIEW Audi A6 55 TFSI Quattro

Audi A6 55 TFSI quattro

Karoserija limuzina, 4 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.939 x 1.886 x 1.457 mm, međ. rast. 2.924 mm, masa 1.760 kg, prtljažnik 530 l
Motor benzin, V6, turbo; 2.995 ccm; 340 KS pri 5.000–6.400 o/min; 500 Nm pri 1.370 - 4.500 o/min
Transmisija automatska, dvostruko kvačilo, sedam stepeni prenosa; pogon na sve točkove
Kočnice ventilisani diskovi napred 355 mm, ventilisani diskovi pozadi 350 mm
Oslanjanje adaptivno, vazdušno; petostruka veza napred, petostruka veza pozadi
Pneumatici 255/35 R21
Performanse 0–100 km/h 5,1 s; maksimalna brzina 250 km/h; 7,1 l/100 km, 259 g CO2/km
Cena od 58.797 evra (za model 50 TDI sa osnovnom opremom)

Ocene
▲ Lakoća upravljanja, komfor u vožnji, tehnologija
▼ Nedovoljno pregrada za oldaganje sitnica, „lažni“ završeci izduvnog sistema

Utisak
Audi A6 postavlja nove standarde i podiže ulog u zahtevnom premijum E segmentu