SPECIJALNI TEST Mercedes-AMG G 63 vs Suzuki Jimny: Kocka i kockica

Pre nego što počnete da negodujete kakav je ovo uporedni test, razmislite... Na prvi pogled, Mercedes-AMG G 63 i Suzuki Jimny nemaju ništa zajednočko, međutim, da li je zaista baš tako? Oni su tako različiti, a opet, u nekim detaljima, tako slični

Hajde najpre da složimo kockice... Imamo jednu veću i jednu manju. One su različitih boja, ali ne samo to. Pažljivije posmatrano, osim oblika, nemaju ništa zajedničko. No, ako se upustimo u detaljniju analizu, saznaćemo da dodirnih tačaka ima više nego što se može pretpostaviti.

Ova „veća“ je na neki način “ikona” terenskih vozila i do nedavno, tačnije gotovo pune četiri decenije, egzistirala je u manje- -više neizmenjenoj formi, tj. prvoj generaciji. Onda je Mercedes odlučio da svoju izuzetno popularnu G-klasu osavremeni i 2018. pojavila se druga generacija, pod sloganom “snažnija od vremena”.

Ova „manja“, u svojoj prvoj verziji pojavila se još ranije, početkom '70-ih prošlog veka, a pre dve godine stigla je četvrta generacija. Možda je ne prati takva fama kao rivala, ali je za Suzuki izuzetno značajan model.

I ne samo za japanskog proizvođača, već i za kompletnu automobilsku istoriju, jer Jimny možemo smatrati jednim od onih “besmrtnika”, koji se, Jeep Wrangler, Toyotu Land Cruiser, Land Rover Defender, i naravno, „protivnika“ sa ovog testa, bore sa vremenom veoma uspešno i opstaju na tržištu.

Na stazi Centra NAVAK, postavljeni jedan do drugog, Mercedes-AMG G 63 i Suzuki Jimny, po dimenzijama izgledaju skoro kao kocka i kockica, u razmeri 2 : 1. Kada se uporede brojevi, nije baš tako, ali utisak o velikim razlikama ostaje, jer ukupno 487 cm dužine protiv 365, 198 širine naspram 165 i 197 cm visine u poređenju sa 173 cm, nešto je što se ne može zanemariti.

Ipak, ono što treba da imamo na umu je da Mercedes-AMG G 63 košta 194.490 evra, dok sa druge strane, Jimny u najvišem paketu opreme Elegance i sa ovom atraktivnom žuto-zelenom bojom košta 24.500 evra. To znači da je odnos cena - 1 : 8 ili da se za jedan G 63 može kupiti čak osam Jimnyja!

A kako su se ova dva automobila pokazala na off-road poligonu te da li i značajno jeftiniji model može da „isprati“ premijum terenca, možete pročitati u novom broju TopSpeed magazina, koji se nalazi u prodaji širom Srbije.

TopSpeed Team