MOTO TEST Vespa Elettrica: Skoro kao nekad

Postoje razni motocikli i skuteri, ali Vespa je nešto posebno, pa je u svojih 70 godina istorije, postala mnogo više od prevoznog sredstva. Sada je fabrika iz Pontedere otvorila novo poglavlje, pa evoluciju Vespe nastavlja električna verzija Elettrica

Kultni dvotočkaš Vespa je jedinstven i neponovljiv, zbog čega svaka nova verzija izaziva veliko interesovanje. Nakon sedam decenija, otvoreno je novo poglavlje električnom verzijom Elettrica koja nudi nultu emisiju štetnih gasova u jedinstvenom paketu stila i elegancije.

Drugačija vremena, drugačiji ljudi i Vespe! Između kultnog modela i savremenog izdanja, na prvi pogled, nije se mnogo promenilo. I nova Vespa je kao velika igračka koja je vremenom izgubila menjač sa ručicom i kočnicu na pedalu, a dobila nešto novo – električni pogon!

Prvi put u istoriji Vespe, njeno telo od lima ne krije rezerovar i benzinski motor već LG litijum-jonsku bateriju sa integrisanim punjačem koja napaja Piaggio elektromotor, snage 3,5 kW sa KERS sistemom rekuperacije električne energije.

Da li novo doba i nove tehnologije mogu adekvatno da zamene, ako ne duhom i stilom, a ono barem praktičnošću, legendarni model na kojem su odrasle čitave generacije, kako u Italiji, tako i kod nas, pročitajte u aktuelnom broju TopSpeed magazina.

TopSpeed Team