EKSKLUZIVNI TEST Rolls-Royce Dawn: Nova zora (VIDEO)

12/05/2017. ekskluzivno iz Budimpešte, Zoran Živkov/TopSpeed

Za Rolls-Royce je nova zora osvanula pre godinu i po dana, na Salonu automobila u Frankfurtu, kada je svetu predstavljen super-luksuzni kabriolet Dawn. Ekskluzivnu priliku da se bolje upoznamo sa automobilom čije ime u prevodu na naš jezik znači zora, tj. početak novog dana, imali smo u Budimpešti

Matematika je egzaktna nauka, izuzev kada je u priču umešan Rolls-Royce i glavni dizajner vozila ove marke, Žil Tejlor. Pažjivo proučavajući želje kupaca super-luksuznih automobila, pogotovo onih zaintersovanih za kupe-kabriolet ili "drophead" verzije kako u Goodwoodu često kažu, došlo se do neke sasvim „nove matematike“ po kojoj dva plus dva nisu uvek četiri!

Sad se sigurno pitate kako je to moguće. E, pa moguće je... Jer, dva sedišta napred za vozača i suvozača pružaju puni komfor i čuveni „RR“ doživljaj, dok su ona dva pozadi pre za decu ili putnike nižeg stasa, budući da mesta za noge nema onoliko koliko bismo inače očekivali. A to je tako, jer ogromni „meki“ krov, koji je uzgred rečeno, toliko dobro izolovan da nema šumova vetra i spoljne buke kada je podigunut, morao je negde biti „uskladišten“ kada se kupe transformiše u kabriolet.

Istovremeno, tu onda više ne važe ni prigovori da je Rolls-Royce asocijalana marka vozila u kojoj su putnici otuđeni. Naprotiv! Sada su svi izloženi znatiželjnim pogledima prolaznika. Sve ovo za proizvođača kao što je Rolls-Royce nije novo, jer kabriolet verzije u gami postoje, već je pomalo neuobičajeno i podložno diskusijama, te gotovo anatemisano u smislu „izložiti se pogledima“... Međutim, da je Dawn komforan i automobil sa stilom, kako za svakodnevnu upotrebu, tako i za duža putovanja, tu diskusije nema.

Rođak Wraith

Samo ime Dawn ili u prevodu zora, zvuči nekako „meko“ u poređenju sa "fantomima", "duhovima" i "utvarama", odnosno nazivima modela Phantom, Ghost i Wraith. Mada, Rolls-Royce njime želi da označi i početak jedne nove ere, ali i da evocira uspomene iz '50-ih godina prošlog veka na ekskluzivni model Silver Dawn koji je izrađen u svega 28 primeraka.

Iako imenom, pa donekle i stilom, koketira sa spomenutim rođakom, novi Dawn je svakako bliži modelu Rolls-Royce Wraith Drophead, mada ne i toliko koliko bismo u prvi mah pomislili. Jer, 80 odsto delova na karoseriji je potpuno novo i dizajnirano, tj. izrađeno-isključivo za Dawn. Zato on i ne predstavlja evoluciju u punom smislu te reči, već pre jedan novi početak. Novo svitanje u kojem je cilj bio napraviti super-luksuzni četvorosed koji se nakon „neme baletske predstave“ u trajanju od 22 sekunde, lako pretvara u kabriolet. Naime, toliko traje sekvenca spuštanja ili podizanja krova, a pri tom automobil može da se kreće brzinom do 50 km/h i izgleda jednako atraktivno u oba slučaja, te potvrđuje priču da je moguće imati „dva u jednom“.

Dva u jednom

Kada se Rolls-Royce Dawn bolje pogleda sa boka, primećuje se da su i proporcije 2:1 odnosno da je veličina točkova od 21 cola, zapravo, polovina visine karoserije od 1,5 metra. Duga, ali baš duga hauba i kratak prepust napred, veliko međuosovinsko rastojanje od 3,1 metra, pa ponovo dug prepust iza zadnjih točkova, čine liniju veoma elegantnom. Kada sedite za upravljačem, prepoznatljiva Emilly ili Spirit of Ecstasy na prednjem delu čini se toliko daleko kao da ne pripada vašem vozilu!

Ona je od velike pomoći u vožnji, pogotovo kada je potrebno navići se na dužinu od 5,2 metra. Sa širinom vozač nema problema, budući da ona iznosi svega 1,9 m, što je za samo 24 mm više nego kod Ghosta, od kojeg ima i manje međuosovinsko rastojanje za 180 mm. Ukratko, Dawn se tako lako vozi, bez obzira na ove dimenzije, da je to neverovatno. On može nečujno da krstari, tačnije „plovi“ asfaltom uz prijatno ljuljuškanje, budući da masa iznosi 2.560 kg.

Međutim, kada treba u njemu probuditi „duha“ ili Ghosta, dovoljan je oštiriji pokret desne noge na komandi gasa. Moćni V12 twvin-turbo motor od 6,6 litara, poreklom iz BMW-a, sa 563 KS i čitavih 780 Nm maksimalnog obrtnog momenta, bukvalo može da stvori efekat poletanja mlaznog aviona. Dok se telo lepi za naslon sedišta, čuje se samo šum i od 0 do 100 km/h Rolls-Royce Dawn stiže za 5 sekundi. Maksimalna brzina mu je, naravno, elektronski ograničena na 250 kilometara na čas, a rezerva snage (Power Reserve) koju motor poseduje je impresivna. I što je još važnije, stalno je pred očima vozača na instument tabili, levo od pokazivača brzine, dok je sa desne strane, uobičajena „slika o stanju“ u rezervoaru i temperaturi rashladne tečnosti u motoru.

Otvaranje

Slika koja se vidi kada se na specifičan način, otklonom od A stuba, vrata Dawna otvore, zaista je impresivna. Uostalom, ovo i jeste pravi Rolls-Royce koji se oslanja na izreku da ako nešto ne postoji, onda ga treba napraviti... I stvarno, napravljen je enterijer kojem je zaista teško pronaći zamerku. Čak i relativno tanak upravljač velikog obima ovde potpuno pristaje, jer je usaglađen sa elegantnim ručicama komandi oko njega. Najvažnija, je svakako, ona osmostepenog ZF automatskog menjača, koji radi uz šapat, ali izuzetno glatko! Sve to pomalo podseća na kokpit nekog plovila koje odgovara glamuroznom ambijentu jezera Como ili u luci Monte Karla.

Na centralnoj konzoli, ispod LED ekrana visoke rezolucije od 10,25 inča, sve je jasno i pregledno. Tu se opet pronalaze tragovi BMW-a, što nikako ne treba shvatiti u negativnom smislu. Jer, bez obzira što ima multifunkcionalnu komandu nalik iDrive, odnosno „Spirit of Ecstasy“ rotacioni kontroler, Dawn je i dalje jedan pravi Rolls-Royce, a ne tek otmena verzija Serije 7. Ručna izrada se prosto prepoznaje i oseti kod svakog detalja, a čak i veštački materijali i plastika su prijatni na dodir. Još prijatnije su debele prostirke na podu, pravi tepisi u koje noge upadaju.

Na dodir

Tako udobno smešten za upravljač Dawna, vozač bi svakako imao poteškoća da dohvati rukohvat na masivnim vratima i da ih zatvori. Zato je tu elektronika, u vidu komandi smeštenih u samom korenu A stuba koja obavlja funkciju zatvaranja vrata. Ukoliko je vozaču mrsko i okretanje već spomenute rotacione komande, dovoljno je da automobilu saopšti svoju želju... Recimo, „navigacija do Monaka“ i sistem odmah, po potrebi, prevodi komandu sa nekoliko svetskih jezika, a navigacioni uređaj pronalazi najbrži put do željene destinacije.

Deo „posla“ u vožnji, svakako može da obavi i automatski sistem kontrole brzine vozila tj. adaptivni tempomat, a tu je i asistencija u vidu radara, ali i kamera. Ima toga na spisku dodatne opreme još mnogo, pa bi nabrajanje potrajalo od sumraka do svitanja... No, ono što je najvažnije, komfor u vožnji je takav da Dawn samo „plovi“ asfaltom. I to tiho! Budući da je težište kompletnog automobila prilično nisko, a oslanjanje vazdušno sa aktivnim roll-barom, ponašanje ovog Rolls-Royce u krivinama je veoma dobro. Ipak, treba respektovati veliku masu i zakone fizike. Uz to, u krivinama, pri većim brzinama, osećaj na upravljaču je korektan, mada pomalo veštački. Kočnice su upravo onakve kakve treba da budu, efikasne i sasvim na nivou poverenog zadatka!

Svitanje

Sve ovo ima i svoju cenu, koja je na nivou... Rolls-Royce! Tako model Dawn koji smo mi vozili u Budimpešti, u Adriatic plavoj boji karoserije sa sivim krovom, enterijerom u Shelby sivoj, kao primarnoj i Navy plavoj, kao sekundarnoj nijansi, sa delovima od crno-pepeljastog drveta, košta 334.625 evra, bez PDV-a! Ah, ta matematika... Jer, ovde sada važi ono da su 2 + 2 = 4 bez obzira na priču glavnog dizajnera. Ovde sa sada radi o čistoj ekonomiji, mada, opet, svi znamo da kupci vozila ove marke siguno nisu previše opretećeni ekonomskim faktorom.

U svakom slučaju, tama je uvek najveća, uoči zore... A kada svane, sve je nekako lakše! Za Rolls-Royce je osvanula nova zora i ako je suditi po prodajnim rezultatima, ali i velikom interesovanju koje ovaj model pobuđuje na ulicama, kao i u skladu sa onom poslovicom da se po jutru dan poznaje, za Dawn će dan biti dobar.

ekskluzivno iz Budimpešte,

Zoran Živkov/TopSpeed

Rolls-Royce Dawn

Pogledajte ekskluzivni test koji smo snimili u Mađarskoj prestonici Budimpešti...

Karoserija kabriolet, 2 vrata, 4 sedišta; d x š x v 5.285 x 1.947 x 1.502 mm, međ. rast. 3.112 mm; zapremina prtljažnika 244/295 lit, masa 2.560 kg

Motor benzin, V12, 6.592 ccm, 563 KS pri 5.250 o/min; 780 Nm pri 1.500 o/min

Transmisija osmostepeni automatski; pogon nazad

Ogibljenje vazdušno, napred udvojena trouglasta ramena, nazad multi-link

Kočnice samoventilirajući diskovi napred i nazad

Pneumatici 255/40 R21

Performanse 0 - 100 km/h za 5 s; 250 km/h; 14,1 l/100 km; emisija CO2 330 g/km

Cena 334.625 evra bez PDV-a

Ocena

+ izuzetno atraktivan i komforan enterijer, inovativna instrument tabla, kvalitet materijala i izrade

- položaj ručice menjača