EKSKLUZIVNI TEST Lamborghini Urus: Sportski geni (VIDEO)

11/05/2019. Zoran Živkov/TopSpeed

Zamislite supersportski automobil, sve sa svojim autentičnim performansama, ali u proporcijama SUV-a... To bi bilo nešto kao Super Sport Utility Vehicle. E, pa to je Lamborghini Urus!

Genetika je čudo... Uz pomoć ove nauke, čovek sada može da uradi mnogo toga, modifikujući DNK materijal! Može čak i da se „igra Boga“, samo je problem u tome što obično ne zna kada da se zaustavi i tu onda nastaju greške. U automobilskom svetu, situacija je slična i proizvođači se, svaki u okviru svojih mogućnosti, bave „genetskim inženjeringom“, spajanjem i razdvajanjem klasa i segmenta, sub-segmenata, ukrštanjem delova i kompletnih sklopova, platformi, motora i sličnog. Neki to rade uspešno, neki manje...

Lamborghini je jedan od onih koji su to uradili veoma uspešno i to sa svojim, ne prvim, već trećim SUV modelom, po imenu Urus. Ne treba zaboraviti da je italijanski proizvođač još daleke 1977. prikazao koncept off-road vozila Cheetah (gepard), iz kojeg je četiri godine kasnije nastao prototip LM001 (Lamborghini Militaria Anteriore 001). U periodu između 1986. i 1993. proizvedeno je i ukupno 328 primeraka LM002 koji je u suštini bio pikap. Međutim, svog najnovijeg bika po imenu Urus, fabrika iz mesta Sant Agata Bolognese zvanično je predstavila 4. decembra 2017.

Ako smo, dakle, razjasnili da ovo nije prvi, već treći SUV Lamborghinija, da odmah pojasnimo da je u suštini ovo SSUV ili Super Sport Utility Vehicle... Pravi supersportista među SUV-ovima, kojim se izlazi u susret i onim najprobirljivijim kupcima koji žele prostrano i luksuzno vozilo za svakodnevnu upotrebu, a da pri tome nisu premni da žrtvuju performanse i voznu dinamiku.

I još nešto... Ovo jeste Lamborghini, ali ima tu i „genetskog materijala“ VW grupe, naravno, onog najboljeg! Ponešto preuzeto sa motora Porsche Panamere ili sa šasije Bentley Bentayga, pa i iz novih modela Audi, ali to ne može da škodi. I danas, manje-više, svi proizvođači to rade, ako je to neki argument? No, činjenica je da Lamborghiniju ovo možda i nije potrebno, ali kada je već dostupno i kada može da stvori razliku u ceni, tj. profit, a vlasnici to svakako odobravaju, onda što da ne?!

Ono u čemu je Lamborghini ostao dosledan je da nastavi tradiciju da svojim automobilima daje imena po vrstama bikova. Tako je Urus zapravo Aurochs, odnosno jedan od najvećih divljih predaka domaćih goveda. U Španiji se potomci ove rastom veoma krupne podvrste već poslednjih pet vekova koriste za borbe. Kada spolja posmatrate Urus, ipak, nemate nikakvu dilemu da je ovo pravi Lamborghini, bez obzira na njegovu visinu i klirens, kao i to što ima još dvoja vrata i prostora za četiri ili pet osoba, zavisno od konfiguracije. Ona prepoznatljiva proporcija da dve trećine čini karoserija, a jednu staklene površine i ovde je zadržana.

A da je krupan, stvarno jeste! Preko 5,1 metar u dužinu, 2 u širinu i 1,6 u visinu, koja opet varira, kao i udaljenost od tla, budući da ovaj SSUV ima i adaptivno vadušno oslanjanje. I zapremina prtljažnika se može menjati, kao kod svih vozila ove klase od 616 do 1.596 litara kada se spuste nasloni zadnjih sedišta. Ono što ne varira je međuosovinsko rastojanje od 3 metra.

Za razliku od većine „bikova“ iz kuće, kod Urusa je zbog SUV koncepcije motor morao da bude smešten napred. Međutim, to njegovu pojavu ne čini ništa manje agresivnom ili manje upadljivom. I dalje su linije veoma oštre i jasno podređene pravilima aerodinamike. Tu su veliki uvodnici vazduha, spojleri i spliteri... Čak su i LED svetlosne grupe napred i nazad prilično izdužene, kako bi delovale još više sportski i u karakterističnom Y obliku koji se uz šestougaone forme ponavlja u mnogo detalja na vozilu. Dinamičan kupe stil „podgrevaju“ i vrata bez okvira prozora i niska linija krova.

Generalno, posmatrano od napred, sa strane ili od nazad, Urus izgleda aerodinamički veoma „složeno“, kako i svaki Lamborghini, jer svaki detalj je tu sa određenom svrhom, kao i kod svakog sportskog automobilla. Sve je podređeno što boljoj aerodinamici i smanjenju otpora vazduha, što nije samo u funkciji poboljšanja vozne dinamike, performansi, prianjanja, stabilnosti i sigurnosti, već i komfora u vožnji, potrošnje i emisije štetnih gasova.

Enterijer Urusa izgleda veoma dobro... No, pre toga treba istaći da iako ovaj Lambo ima za 100 mm nižu liniju krova od već spomenutih rođaka Bentayge i Q7, to ne utiče značajnije na ponudu prostora. I vozač i suvozač i dalje sede veoma komforno u svojim sedištima, a prostora za glave, ali i ramena i noge imaju i putnici pozadi bez obzira na „padajuću“ liniju krova. Naravno, ovde je reč o osobama prosečne građe, tj. ne višim od 180 cm.

Vozač uživa odličnu preglednost, koja je bolja nego kod mnogih spupersportskih automobila. On se oseća kao pravi pilot budući da kokpitom dominiraju tri ekrana, dimenzija od 10,1 do 8,6 inča, jedan od instrumenata iza upravljača, a dva na centralnoj konzoli, gde je gornji namenjen navigaciji, infotejmentu, komunikaciji, te raznim podešavanjima vozila i režima vožnje, a donji upravljanju klimatizacijom, grejanjem i provetravanjem sedišta i sličnim, a tu je i hed-ap displej.

Nešto što je high-tech i već viđeno kod A8, ali ovde je osećaj nekako bolji, jer kompletno okruženje deluje više sportski. Sve je orijentisano ka vozaču, jasno, pregledno i logično postavljeno. Potom dizajnerski sve je dobro uklopljeno da ostane u slilu kuće Lamborghini. To znači da od materijala preovlađuju koža i alkantara, karbon i drvo, a od formi tu su, opet, oni Y i šestoguaoni oblici.

Ipak, najimpresivniji detalj nalazi se na centalnoj konzoli i to je komanda osmostepenog automatskog menjača i prekidač za pokretanje/zaustavljanje moćnog V8 motora, koji je baš onako... Avionski! Sve sa crvenom metalnom zaštitom od „neželjene“ upotrebe. A tu je i tzv. Tamburo selektor moda vozne dinamike. Sa leve strane je komanda ANIMA za izbor moda vožnje počev od „Strada“ (ulica), preko „Sport“, pa „Corsa“ (staza), „Sabbia“ (pesak), „Terra“ (off-road) i sve do „Neve“ (sneg). Sa desne je komanda EGO moda, odnosno još bolje prilagođavanja Urusa zahtevima vozača, tj. moguće je u tri nivoa ostljivosti prilagođavati dinamiku vožnje, upravljanja i oslanjanja.

U genima Lamborghinija „zapisano“ je da automobile ove kuće pokreću atmosferski motori. Međutim, Urus je po tom pitanju izuzetak, jer je napred smešten četvorolitarski benzinski V8 twin-turbo izrađen od aluminijuma. I to je po prvi put u istoriji ove marke da upotrebljen je jedan turbo agregat! On oslobađa 650 KS pri 6.000 o/min i raspolaže sa 850 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji je dostupan između 2.250 i 4.500 obrtaja u minuti. Dovoljno? Svakako! Pogotovo ako se u obzir uzme da „veliki bik” ima masu od 2.197 kg i ako se jednostavnom računicom dođe do toga na jednu konjsku snagu dolazi 3,38 kilograma!

U praksi to deluje još respektabilnije. Vozeći Lamborghini Urus u brdima iznad Bolonje suočili smo se sa pravim temperamentom ovog bika... Najpre, lako ga je pokrenuti u „juriš“ jer od 0 do 100 km/h stiže za svega 3,6 sekundi, a suština je da on tu ne posustaje pa do 200 km/h dolazi za 12,8 s. I ne zaustavlja se sve dok ne dostigne maksimalnu brzinu 305 kilometara na čas!

E sad, tu postoji jedan mali problem... U „Corsa“ modu, kada je Urus najagilniji, najniži i sa najtvrđim oslanjanjem, najosetljivijim upravljanjem i reakcijom na komandu gasa, te najglasniji, budući da je i izduvni sistem bez prigušenja, sve se odvija munjevito. Kao da ispred razjerenog bika mašete crvenom maramom! Snaga koja oslobađa je brutalna! Za tren se nalazite u ozbiljnom prekoračenju maksimalne dozvoljene brzine, a i blizu sukoba sa zakonima fizike. No, to je mod za trkačku stazu i izuzetne prilike, a ne za konstatnu upotrebu.

Uz to, da bi sve bilo bezbednije i kako bi obuzdali ovog “bika”, na vašoj strani je pogon na sva četiri točka i sistem Torque Vectoring. Oni omogućavaju da se vozilo prilagođava svakom putu i podlozi, a Torsen centralni diferencijal u „redovnim“ uslovima raspoređuje obrni moment između prednje i zadnje osovine u odnosu 40:60 procenata. Prilikom izuzetno dinamične vožnje, ovaj odnos može ići sve do 70% napred ili do 87 % pozadi.

Vektorska kontrola obrnog momenta ostvaruje se preko zadnjeg diferencijala, tako što računar ograničava ili povećava snagu određenom točku u zavisnosti od situacije, moda i stila vožnje, te vrste podloge. Ovim se postiže bolja upravljivost i veće brzine u krivinama.

Pored pogona 4x4, Lamborghini Urus ima i sistem upravljanja na sva četiri točka. Ova asistencija zavisi od brzine vozila i moda vožnje i iznosi +/- 3 sepena. Pri malim brzinama točkovi pozadi se zakreću suprono od onih napred što omogućava manji prečnik okretanja i bolje manevarske sposobnosti. A pri većim brzinama, točkovi na zadnjoj osovini prate zakretanje onih napred povećavajući voznu dinamiku, stabilnost i komfor u vožnji. I pored svega ovog, osećaj na upravljaču je nekako... Veštački! Preciznost je dobra, ali kao da nedostaje malo više „povratnih“ informacija sa puta ili je to možda samo stvar navike?!

U svakom slučaju, kada povučete komandu ručice menjača sa desne strane iza upravljača i izaberete prvi stepen prenosa, kao i svaki sledeći na više, treba da znate da je 6.800 o/min maksimalan broj obrtaja. Preko toga neće ići ni u Corsa modu, kada je većina odluka na vama. Tada su „udarci“ u leđa prilikom svake promene najsnažniji. A opet, kada koristite levu ruku i „spuštate u nižu“ zvuk je fantastičan!

Ukratko, osmostepeni automatski menjač funkcioniše odlično tako da je pravo uživanje koristiti ga. A opet, ako promene stepena prenosa prepustite automobilu, nećete pogrešiti. Sve se odvija sa lakoćom, veoma uglađeno, jer u Strada modu, Urus umiljat i dobrodušan kao onaj bik Ferdinand iz crtanog filma. Samo što ne miriše cveće!

E, da! Ovde možete omirisati i kočnice, naravno, ukoliko ste ih prethodno dobro zagrejali. One sa velikim karbonsko-keramičkim kočionim diskovima dimenzija 440 x 40 mm i sa desetoklipnim čeljustima napred, kao i one od 370 x 30 mm sa šestoklipnim pozadi su deo standarde opreme Urusa! A kako zaustavljaju ovaj 2,2 tone težak SSUV? Lako! Čak i suviše lako za ostale učesnike u saobraćaju! Jer, zamislite samo kada sa 100 km/h usporite do potpunog mirovanja za samo 33,7 metara?!

I tako... Ceo dan možete provesti „igrajući“ se komandom Tamburo i podešavanjima, a Urus će se prilagođavati. Adaptivno vazdušno oslanjanje će u slučaju izbora modova Sport ili Corsa spustiti šasiju za 15 mm u odnosu Strada mod. Ukoliko poželite malo, doduše ograničene, off-road akcije ili su podloga makadam, pesak i sneg, tu su Terra, Sabbia i Neve programi u kojima je ovaj Lambo za 40 mm viši nego u stadnardnom Strada modu.

Međutim, nije sve samo u elektronici kojom Urus možete prilagoditi potrebama. Za one baš prave entuzijaste u ponudi je i Off-Road paket, koji pored modova Terra i Sabbia, donosi i metalna ojačanja na branicima i dodatnu zaštitu podvozja od snega, kamenja i peska. Mada ni tu priči o opremi nije kraj... Lamborghini, recimo, ima Bang & Olufsen audio sistem od 1.500 vati sa 21 zvučnikom! Tu je i kompletan infotejment sistem sa DVD audio i video čitačima pozadi i još mnogo toga, što je deo standardne opreme.

A tek je spisak dodatne, poduži i pored spomenutog Off-Road paketa obuhvata, panoramski krov, kompletan ADAS (Advanced Driver Assistence System) sa automatskom regulacijom visine svetlosnog snopa, rada brisača vetrobrana, parking senzora, tempomata, kamera i mnogih drugih sistema bezbednosti... Tome treba dodati i Night Vision i još mnogo toga što će osnovnu cenu od 171.429 evra podići do 215.500 evra, koliko, bez poreza, košta testirani model!

Mnogo je, reći će u glas mnogi, pri tome zaboravljajući da se ovaj ultimativni SUV, tačnije SSUV, dakle pravi supersportista u svojoj klasi zapravo nadmeće sa mnogo skupljim rivalima kao što su Bentley Bentayga i Rolls-Royce Cullinan. Tu negde vreba i Jeep Grand Cherokee Trackhawk koji je Urusu preuzeo neke od prestižnih titula „naj“, ali Lambo je, ipak, Lambo! I tu nema mesta poređenju... Konačno, tu su i sportski geni koje Lamborghini poseduje i sve ostalo što čini jedan Super SUV tako posebninim.

Zoran Živkov/TopSpeed

Zamislite supersportski automobil, sve sa svojim autentičnim performansama, ali u proporcijama SUV-a... To bi bilo nešto kao Super Sport Utility Vehicle. E, pa to je Lamborghini Urus!

Lamborghini Urus

Karoserija SUV, 4 sedišta; d x š x v 5.112 x 2.016 x 1.638 mm, međ. rast. 3.003 mm; zapremina prtljažnika 616/1.596 lit, masa 2.197 kg
Motor benzin, V8, twin-turbo, 3.996 ccm, 650 KS pri 6.000 o/min; 850 Nm pri 2.250–4.500 o/min
Transmisija automatska, osmostepena; pogon 4WD
Ogibljenje multi-link napred i nazad, adaptivno vazdušno sa elektro-mehaničkim poprečim stabilizatorima
Kočnice samoventilirajući CCB diskovi napred 440 mm i nazad 370 mm
Pneumatici 285/40 R22 napred, 325/35 R22
Performanse 0 - 100 km/h za 3,6 s; maksimalna brzina 305 km/h; potrošnja goriva 12,3 lit/100 km; emisija 279 g/km
Cena od 171.429 evra, bez poreza (u EU)

Ocene
▲ izuzetne performanse, ubrzanje i usporenje, interesantan i prostran kokpit
▼ malo „veštački“ osećaj na upravljaču

Utisak
Lamborghini Urus je veliki SUV koji nudi performanse karakteristične za supersportske automobile

LUKOIL ECTO Sport

Za one koji žele sportski stil vožnje, kompanija LUKOIL je stvorila gorivo premium klase - ECTO Sport, evro bezolovni benzin sa 98 oktana.

Visoki oktanski broj i specijalni sastav goriva obezbeđuju automobilu bolje eksploatacione karakteristike, povećanje snage motora i maksimalno ubrzanje. Snižen sadržaj sumpora u gorivu ECTO Sport obezbeđuje optimalan rad katalizatora i smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu. Zahvaljujući modifikatoru trenja, povećana je snaga motora pri svim brzinama. Istovremeno, komponente koje čiste, štite od korozije i obrazovanja emulzije i smanjuju nastajanje pene čuvaju motor automobila.

Brendirano gorivo ECTO Sport može da se kupi na šest benzinskih stanica LUKOIL SRBIJA AD: „Aerodrom“ na autoputu Beograd - Zagreb, „Minut levo“ na autoputu Beograd – Novi Sad, „Avalski put“ u Beogradu, „Temerinski put“ i „Kisačka“ u Novom Sadu i „Hašimbegovića polje“ u Prijepolju.

Visoki kvalitet ECTO Sport goriva potvrđen je ispitivanjima koja su sprovedena u Velikoj Britaniji u nezavisnom i akreditovanom na međunarodnom nivou istraživačkom centru Tickford Power Train Test Ltd.