EKSKLUZIVNI TEST Aston Martin Vantage: Lovac (VIDEO)

Novi „ventidž“ izgleda fenomenalno... Pored toga je veoma dinamičan u vožnji i ima izuzetne performanse. Aston Martin ga je opremio i elektronskim diferencijalom pozadi, a iz strateške saradnje sa „trokrakom zvezdom“ dolazi moćni V8 motor od 4,0 litara radne zapremine sa 510 KS, ali i još po nešto

On lovi... Poglede! I mami uzdahe, gde god da se nađe, jer izgleda zastrašujuće i preteće, poput pravog predatora. Međutim, njegova teritorija je put... Otvoren put, sa mnogo krivina. I on se tu ne skriva... Prvo čujete njegovo glasno režanje, pa onda ga vidite. A onda je već kasno... Već je prošao pored vas i nestaje iz vidokruga. On je rođeni lovac od čijeg imena je Aston Martin, tokom sedam decenija postojanja, napravio istinsku ikonu... Pravi i „najčistiji“ predstavnik ove sportske familije. Jednostavo, on je „ventidž“...

Ime „ventidž“ u Gajdonu je prvi put upotrebljeno 1951. godine, ali u kontekstu motora za model „DB2”. Ubrzo nakon toga, nastao je potpuno nov model Aston Martina, a vrhunac slave u tom periodu bilo je model „V8 ventidž“ koji je dizajnirao Britanac Vilijam Tovns inspirisan trkama u Lemanu. Od tada upotrebljavano je više puta kroz istoriju ovog proizvođača, mada uvek, nekako, uz one najviše sportski nastrojene automobile... Poslednji put korišćeno je u novembru 2017. kada je i predstavljena najnovija generacija, koja je zamenila 12 godina star sportski dvosed.

Novi „ventidž“ se na tržištu pojavio u junu 2018. Devet meseci kasnije, stigao je i na naš test. I to u Nemačkoj, a ne Engleskoj. Znamo... Neki će prigovoriti da to nije njegova prava domovina, ali to je smo delimično tačno. Ovaj Aston Martin ima mnogo toga zajedničkog sa modelom „mercedes-AMG GT“. Čak više nego što bi u prvi mah pomislili, jer nije tu u pitanju samo moćni V8 od 4,0 litara zapremine! Dosta toga, pogotovo u enterijeru podseća, ali i potiče iz Štutgarta... Stoga se Nemačka može smatrati njegovom drugom domovinom.

U svakom slučaju, „aston martin ventidž“ izgleda odlično i njegov dizajn odmah objašnjava namenu automobila. Čiste forme i linije, atletski stas i taj neki „predatorski“ izgled, propraćen ogromnim otvorom za vazduh napred i „sitnim“, tačnije izduženim svetlosnim grupama, odmah asociraju na oprez. Deluju kao lice neke „zveri“, a zapravo su inspirisani modelom „aston martin vulkan“. Pa onda ti minimalni prepusti ispred i iza točkova od 20 cola napred i nazad, te mišićavi bokovi i niska silueta... Sve to upućuje na izrazito sportski karakter vozila. I na kraju, nove svetlosne grupe pozadi, koje su praktično spojene, te daju dodatnu „dramatiku“ stavljajući prepoznatljiv potpis, odnosno jasno upućuju na to iz koje familije potiče „ventidž“.

Isto tako, nije sve samo u funkciji dizajna, već su i inženjeri imali svojih zahteva, ponajviše onih na polju aerodinamike. Veliki spliter napred je tu kako bi se deo vazduha usmerio ispod automobila i ubrzalo njegovo strujanje između poda i podloge, te „nahranio“ difuzor pozadi. Time se stvara područje potpritiska, što značajno doprinosi stabilnosti „ventidža“ pri velikim brzinama. A ona preostala količina vazduha namenjena hlađenju motora i kočnica se kanalima direktno usmerava tamo gde je potrebna, da bi se potom kroz otvore na bokovima, nalik „škrgama“ odmah odvodi dalje, tako da su vrtloženja i turbulencije svedene na minimum. Sve ovo obezbeđuje odličan downforce, tj. aerodinamičko prianjanje, što je, priznaćete, prilično redak slučaj kod serijskih automobila...

Kada se vrata otvore, priča o dinamičnom dizajnu se nastavlja... Doduše, na jedan specifičan način i uz onaj osećaj „deja vu“. Prosto „padate“ u kožne „kadice“, koje odlično obuhvataju telo. Da, sedi se nisko, 10 mm niže nego ranije, no šta drugo možete da očekujete od jednog ovakvog sportskog automobila. Veći komfor? Pa, nije potrebno, jer ta sedišta su veoma udobna, dok ostatak enterijera obložen alkantarom ostavlja baš dobar utisak. Negde u podsvesti vam je model „DB11” i elegancija njegovog kokpita, ali on je nekako više namenjen starijima... Mlađim generacijama će se svakako dopasti ovaj enterijer „ventidža“, jer je deluje baš sportski. Sve te oštre linije i oblici aludiraju na agresivnu prirodu ovog automobila. Možda čak ima i previše tih nekih „ugaonih“ formi, pogotovo kada pogledate upravljač i njegov oblik!? A sama armaturna tabla je OK, s tim što ćete odmah primetiti da vam tu nedostaje ručica menjača... Naravno, i ona je tu, ali skrivena u vidu PRND komandi na centralnom grebenu, postavljenih opet u neku „trouglastu formaciju“ u čijem temenu se nalazi ono najvažnije dugme – za startovanje motora. U njihovom produžetku slede sve ostale komande, čiji je raspored logičan i intuitivan. Čak je i SOS dugme tik uz ono kojim isključujete kontrolu trakcije! No, nema veze. Svi znamo da se neke navike lako stiču. Tako je i ovde. Vremenom počinjete da koristite komande na centralnoj konzoli i bez spuštanja pogleda...

Ima, međutim, i nekih navika sa kojima bi trebalo prekinuti?! Prosto promeniti ih. Kod automobila Aston Martin to je, recimo, nedostatak pregrade za rukavice... Na uobičajenom mestu ispred suvozača nalazi se - ništa! Ne znamo da li se i Džems Bond slaže, ali sa ovom „tradicijom“ trebalo bi prekinuti i postaviti tu jedan „boks“ za odlaganje sitnica, budući da onaj između sedišta, kao i pregrade u vratima, ma koliko velike izgledale, ipak, nisu dovoljne.

I kada smo već kod nekih zamerki, treba se vratiti i na taj „deja vu“ osećaj. Na centralnoj konzoli nalazi se komanda multimedijalnog sistema, čije poreklo je lako prepoznati. To je Infotament sistem iz Mercedesa. Kompletan?! Pa onda i one komande za podešavanje sedišta na vratima. I to „miriše“ na Daimler. A LCD ekran od 8 inča na vrhu centralne konzole? On, ne... Jer, u poređenju sa svim ostalim detaljima izgleda kao „strano“ telo. Iako su njegovi rubovi prekriveni kožom, slika jednostavno nije dovoljno kvalitetna, tako da kvari opšti utisak!

Generalno posmatrano, kokpit je sasvim OK. Pozicija za upravljačem je više nego dobra, a i prostora ima dovoljno... Bez obzira što je ovo, ipak, samo dvosed. Zapravo, prostora ima više nego kod prethodne generacije „ventidža“. Čak je i prtljažnik zapremine 350 litara, a tu je i dodatni prostor iza sedišta vozača i suvozača u koji se može odložiti dosta toga, od manjih torbi, odeće itd.

Dosta toga je rečeno o dinamičnom izgledu „ventidža“... Ipak, postoji i onaj deo koji se ne vidi, ali od kojeg itekako zavisi vozna dinamika. U ovom slučaju je to šasija, u većem delu izrađena od aluminijuma. Reč je o platformi Aston Martina nove generacije kod koje je gotovo 70 % komponenti izrađeno upravo za ovaj model. Inženjeri su imali tu slobodu da postave idealne temelje za pravi sportski automobil. I to su i učinili, a rezultat je ukupna masa od svega 1.530 kilograma.

Sa 4.465 mm dužine „ventidž“ je čak 284 milimetra kraći od modela „DB11”, a 54 mm od „poršea 911”. Dakle, on nije velik automobil. Širok 2.153 mm i visok, tj. nizak 1.273 milimetra. I ima međuosovinsko rastojanje od 2.704 mm. Zapravo, pre bi mogli reći da deluje skladno u svim proporcijama, a što je još značajnije ima idealan raspored mase od 50:50 % po osovinama.

Samo „srce“ i „duša“ ovog automobila je novi aluminijumski V8 twin-turbo motor od 4 litra radne zapremine. U osnovi to je Mercedes-AMG agregat dobijen po osnovu tehničkog partnerstva, a za koji su inženjeri Aston Martina razvili elektronsku kontrolnu jedinicu i ostalu elektroniku. I ne samo to... Napravljen je i potpuno novi izduvni sistem, koji čini zvuk ovog automobila tako jedinstvenim, posebno kada se izaberu Sport Plus i Track modovi.

Poseban napor uložen je da se ovaj motor od 510 KS dobijenih pri 6.000 o/min postavi napred, tj. što više ka sredini vozila i što je niže moguće, kako bi se obezbedili dobar balans i nisko težište. Pri tome je poseban izazov bila izrada novog kartera za ulje, koji je ovde mnogo „plići“ nego kod AMG motora.

Ono što se u vožnji oseti je da su inženjeri Aston Martina odlično obavili posao. Maksimalni obrtni moment 685 Nm koji je dostupan u rasponu između 2.000 i 5.000 o/min se odlično prenosi na zadnje točkove. ZF osmostepena transimsija je dobila novi softver, tako su moguće kraće i oštrije promene stepena prenosa kada je to potrebno, a naravno u zavisnosti od moda vožnje.

Da bi jedan automobil bio dinamičan u vožnji potrebno je uskladiti mnogo različitih parametara, pomiriti neke suprotnosti, nešto istaknuti, a nešto ublažiti... Na kraju, rezultat koji se dobije daje neki opšti utisak, a kod „ventidža“ je on da inženjeri uspeli da objedine kompomise svakodnevne upotrebe i izazove dinamične vožnje. Motor, transmisija, sistemi oslanjanja i upravljanja rade hamonično, pre svega, zahvaljujući postojanju tri moda vožnje - Sport, Sport Plus i Track.

E sad, ti modovi upravo sugerišu i karakter ovog „predatora“, a to je jasno nastojanje da bude dinamičan, brz, upravljiv i precizan. Ovo je pravi sportski automobil, koji nema nameru da koketira sa suptilnošću nekog GT-a. Ne! Kod „ventidža“ tih nekih „mlakih“ reakcija nema. „Odgovori“ na želje vozača su veoma direktni i jasni. Pogotovo u „Track“ modu kada je reakcija automobila na komandu gasa gotovo trenutna, promene stepena prenosa na niže precizne i pravo uživanje, upravljač izuzetno direktan i adaptivno oslanjanje najtvrđe!

Tada su prolasci kroz krivine pravo uživanje. „Ventidž“ ostaje stabilan i kao „prikovan“ za put mnogo duže nego što bi to u prvi mah pomislili, ali ako isključite kontrolu trakcije, ipak, budite pažljivi... On je, ne zaboravite, predator! Zapravo, spreman je za mnogo veće izazove nego što će prosečan vozač ikada od njega tražiti!

Međutim, „ventidž“ ne kupuju „prosečni vozači“, jer njima Dynamic Torque Vectoring i E-Diff malo znače. A upravo je ovaj drugi spomenuti, elektronski kontrolisani zadnji diferencijal, koji je po prvi put primenjen kod jednog Aston Martina, ono što pravi značajnu razliku u ponašanju automobila. Za razliku od „klasičnog“ ovaj elektronski diferencijal može biti i potpuno „otvoren“, ali i u milisekundi 100 % „zatvoren“, u zavisnosti od potreba. U kombinaciji sa prvim spo-menutim treba dodati i sistem progresivne elektro-asistencije upravljača koji omogućava da preciznost vožnje kroz krivine u određenim situacijama bude veća, jer se smanjuje broj okreta volana na 2,4 kruga, što je gotovo za pola okreta manje nego kod većine rivala. Ukratko, to znači i „mirnije“ ruke na upravljaču i preciznije promene stepena prenosa...

I te „prosečne“ vozače svakako nije briga da li ubrzanje do 100 km/h traje svega 3,6 sekundi, te da je to za 1,1 s kraće nego kod poslednje generacije modela „ventidž GTS“. A retko ko bi od njih i pokušao da dođe do maksimalnih 314 km/h koliko „aston martin ventidž“ zaista može. Kada se dođe do te brzine treba se bezbedno i zaustaviti, a ovaj automobil nema problema ni sa tim. Šestoklipne kočione čeljusti „grizu“ samoventilirajuće diskove od 400 mm napred, dok nazad to diskovima od 360 mm čine četvoroklipne.

A nekome možda nije toliko važno to što ovaj Aston Martin ima gotovo sve savremene bezbednosne, kao i sisteme asistencije vozaču, te poduži spisak dodatne opreme, koji ga čini još luksuznijim i komfornijim?!

Konačno, svako ima svoje prioritete, pogotovo ako je spreman da izdvoji 154.000 evra koliko iznosi početna cena „ventidža“ u Nemačkoj. Inače, testirani model košta 192.210 evra! Bilo kako bilo, jedno je sigurno... „Ventidž“ je pravi, rasni sportski automobil namenjen istinskim ljubiteljima vožnje. I on je predator na četiri točka, odnosno „rođeni lovac“ sa kojim nema šale.

ZoranŽivkov/TopSpeed

Rođeni lovacOn lovi... Poglede! I mami uzdahe, gde god da se nađe, jer izgleda zastrašujuće i preteće, poput pravog predatora. Međutim, njegova teritorija je put... Otvoren put, sa mnogo krivina. I on se tu ne skriva... Prvo čujete njegovo glasno režanje, pa onda ga vidite. A onda je već kasno... Već je prošao pored vas i nestaje iz vidokruga. On je rođeni lovac od čijeg imena je Aston Martin, tokom sedam decenija postojanja, napravio istinsku ikonu... Pravi i "najčistiji" predstavnik ove sportske familije. Jednostavo, on je Vantage...

Aston Martin Vantage

Karoserija kupe, 2/2 vrata/sedišta; d x š x v 4.465 x 2.153 x 1.273 mm, međ. rast. 2.704 mm; masa 1.530 kg
Motor benzin, V8, twin-turbo, 3.982 ccm, 510 KS pri 6.000 o/min; 685 Nm pri 2.000 - 5.000 o/min
Transmisija automatska, ZF osmostepena; pogon na zadnje točkove
Ogibljenje nezavisno, napred udvojena aluminijumska trouglasta ramena sa upornicama, spiralne opruge, anti-roll bar i adaptivni amortizeri; nazad multi-link, spiralne opruge, anti-roll bar i adaptivni amortizeri
Kočnice samoventilirajući diskovi napred 400x36 mm i nazad 360x32 mm
Pneumatici napred 255/40 ZR20, nazad 295/35 ZR20
Performanse 0 - 100 km/h za 3,6 s; 314 km/h;10,3 l/100 km; emisija CO2 236 g/km
Cena u Nemačkoj 192.210 evra

REJTING
▲ izuzetno atraktivna pojava, performanse i zvuk motora, balans vozila u krivinama
▼ dizajn enterijera zaostaje za eksterijerom, cena

UTISAK
Iako Vantage važi za „Baby” Aston Martin on je i dalje pravi sportski automobil, koji ima izuzetne performanse, ali i komfor

LUKOIL ECTO Sport

Za one koji žele sportski stil vožnje, kompanija LUKOIL je stvorila gorivo premium klase - ECTO Sport, evro bezolovni benzin sa 98 oktana.

Visoki oktanski broj i specijalni sastav goriva obezbeđuju automobilu bolje eksploatacione karakteristike, povećanje snage motora i maksimalno ubrzanje. Snižen sadržaj sumpora u gorivu ECTO Sport obezbeđuje optimalan rad katalizatora i smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu. Zahvaljujući modifikatoru trenja, povećana je snaga motora pri svim brzinama. Istovremeno, komponente koje čiste, štite od korozije i obrazovanja emulzije i smanjuju nastajanje pene čuvaju motor automobila.

Brendirano gorivo ECTO Sport može da se kupi na šest benzinskih stanica LUKOIL SRBIJA AD: „Aerodrom“ na autoputu Beograd - Zagreb, „Minut levo“ na autoputu Beograd – Novi Sad, „Avalski put“ u Beogradu, „Temerinski put“ i „Kisačka“ u Novom Sadu i „Hašimbegovića polje“ u Prijepolju.

Visoki kvalitet ECTO Sport goriva potvrđen je ispitivanjima koja su sprovedena u Velikoj Britaniji u nezavisnom i akreditovanom na međunarodnom nivou istraživačkom centru Tickford Power Train Test Ltd.