EKSKLUZIVNI TEST Aston Martin DB11 AMR: Druga dimenzija! (VIDEO)

Aston Martin je modelom DB11 AMR uveo novu dimenziju u trkama inspirisan svet porodice DB11. To je najdinamičniji i po performansama najbolji automobil u ovoj familiji, koji je nastao i razvijen u radionici AMR Performance Centre na Nurburgringu. Bili smo u „Zelenom paklu“ da se u to uverimo...

Vođeni iskonskom idejom ljudskog roda da se sve može učiniti još boljim, pa i ono što na prvi pogled izgleda savršeno, inženjeri Aston Martina u AMR Perfromans centru u Nurburgringu odlučili su da unaprede model DB11 koji je predstavljen još 2016. Elegantni Grand Tourer, zapravo, prvi automobil u gami britanskog proizvođača, koji je nastao iz saradnje sa koncernom Daimler pokretao je V8 motor Mercedesa.

Tačnije, AMG-a. Nešto kasnije taj agregat, primenjen je i kod DB11 u Coupe i Volante, odnosno kabriolet verziji, dospeo je i u Vantage, ali to je već deo jedne sasvim druge priče! U međuvremenu se došlo na ideju da se u DB11 ubaci još veći V12 motor od 600 KS, što je i učinjeno.

A onda, prošle godine u maju, nekako upravo u vreme početka rada nove radionice Aston Martina na Nurburgringu, napravljen je prvi od stotinu još moćnijih i još snažnijih modela iz ove familije, tj. perjanica DB11 AMR, naravno sa V12 motorom od tridesetak konjskih snaga više... I on je još više sportski u odnosu na sve automobile sa oznakom DB11!

Uostalom, AMR je skraćenica od Aston Martin Racing, veoma uspešnog takmičarskog programa u trkama izdržljivosti, koji je započet još 2005. sa kompanijom Prodrajv, a intenziviran pre dve godine. Tada su na Salonu automobila u Ženevi prvi put prikazani Vantage AMR i AMR Pro, te najavljen Rapide AMR. I sportski uspesi su se ređali, ali vratimo se na Nurburgring.

Za legendarnu stazu Nurburgring Nordschleife sam čuo još kada sam bio sasvim mali, prateći trke F1 na televiziji. Prvi put sam do ovog mitskog mesta za svakog ljubitelja automobilizma i automobilskih trka stigao mnogo pre početka moje novinarske karijere, 80-ih godina prošlog veka, upravo iz već spomenutog razloga. I moram da priznam da je staza oko zamka Nurburg kod mene uvek izazivala strahopoštovanje... Jer, kada vidite koliko je uzana i koliko su blizu ograde i zelenilo u tih 20,8 kilometara i 154 krivne „Severnog kruga“ koji se i danas vozi, prosto se stresete od jeze!

Sa druge strane, automobili marke Aston Martin su za mene na neki način uvek bili posebni... Elegantni, prefinjeni i decentni. Ukratko, odmereni i sa stilom. I gotovo nikad nisu koketirali sa kičom, čak ni onda kada je to bilo tako popularno! A to što ih je vozio i tajni agent 007 svakako nije bio opredeljujući faktor da mi se dopadaju... Ne. Jednostavno, nešto vam se sviđa ili ne, i to je to!

I onda, kada se spoje Nurburgring i jedan Aston Martin koji je praktično nastao i ponikao na njemu, osećaj je zaista poseban. Zaista nema boljeg mesta za vožnju ovakvog automobila od njegovog „prirodnog“ okruženja, u ovom slučaju puteva oko zamka i u „Zelenom paklu“. Tu se čovek oseća kao u nekoj drugoj dimenziji. Za više od četvrt veka godina bavljenja ovim poslom, ne sećam se da sam skoro osećao toliko nestrpljenje u vezi sa nekim testom!?

Dakle, Aston Martin DB11 AMR stoji spreman ispred AMR Performance centra na Nurburgringu. Veliki sivi kupe za četvoro, dug 4,75 metara, širok 2,06 i viskok 1,29 sa međuosovinskim rastojanjem od 2,8 metara, crnim detaljima u vidu krova, proreza na haubi sa aerodinamičkim dodacima izrađenim mahom od karbona, kao i oblogama retrovizora, splitera, bočnih spojlera i difuzora od istog materijala, te specijalniim AMR naplacima od 20 cola itd. Ne smeta mi ni ta siva, kako je u šali nazivam „temeljna“, boja, a Aston Martin je deklariše kao „China Grey” i naplaćuje dodatnih 585 evra. Ma, ne! Jer to je sitnica u poređenju sa, recimo, karbonskim logom, napred i pozadi, koji košta 2.140 evra... Svaki!

I ne smeta mi ni to što je formalno DB11 kupe sa 2 + 2 sedišta, a pozadi ima, tj. jedva da ima mesta za jednu osobu i to da sedi „popreko“ a noge nekako prebaci preko centalnog grebena. Naravno, pod uslovom da joj „padajuća“ linija krova, koja bočnoj silueti automobila daje tako elegantnu formu, ne savija vrat previše! Tako je, manje-više, kod svih konkurentata u ovoj klasi, ali su oni, bar meni lično, nekako manje dopadljivi...

Slična situacija je i sa prtljažnikom koji je, relativno, mali, mada ne zbog toga što ima kišobran kao deo dodatne opreme za koji je potrebno doplatiti 275 evra, već zato što je tako kod svih ostalih rivala. I krajnje subjektivno... Oni nemaju mesto za kišobran i komplet prve pomoći koji košta 135 evra!?

Dakako, ima i toga što mi smeta, a to je, recimo, kada se udobno smestite za upravljač. Ah, taj njegov oblik! Podseća me na to kada sam jednom pravio veliku perecu, pa mi nije baš uspela. Tako je i ovaj volan nekako velik, neobičnog oblika i uglova zakrivljenja. Estetski ne izgleda nikako, ali u rukama je, gle čuda, gotovo savršen. I to ne zbog alkantare, kojom je delimično obložen, a po ceni od 420 evra, već šake idu baš tamo gde treba kada ga okrećete?!

Iskreno rečeno ne dopada mi se ni dizajn enterijera, tj. kože na sedištima. Crna i previše sjajna, sa mnogo nabora, štepova i rupica, kao da je napravljena od „Osmog putnika“? Međutim, neverovatno koliko je ta koža meka i prijatna na dodir, kao uostalom i sve u enterijeru. To svakako ima i svoju cenu, pa tako za sedišta sa grejanjem i provetravanjem treba doplatiti još 1.460 evra, a isto toliko i za ručni rad u obradi kože i alkantarom obložen ostatak enterijera, pa još toliko za podne obloge sa AMR logom i potom još 1.720 evra za presvlačenje svega ostalog unutrašnjosti, naravno, kožom po izboru, tako da ne vidite ništa osim nje, karbona, metala, te malo stakla i tek, tek plastike.

Priznajem da nisam oduševljen ni činjenicom da u ovakvom automobilu imam „samo“ LCD ekran Infotejnment sistema od 8 inča na vrhu centralne konzole. I pored rotacione komande, preuzete direktno od Mercedesa ima tu još detalja koji opasno podsećaju, pa i zapravo potiču od „trokrake zvezde“. No, to je već deo poslovne politike koja je kroz ovo partnerstvo od 2013. počela da se menja. Kuda će to odvesti, još uvek zvanično, britanskog proizvođača videćemo, ali za sada situacija izgleda dobro.

Isto tako, i DB11 AMR izgleda dobro u svom „prirodnom“ okruženju. I čuje se... Ne dobro, već fenomenalno! AMR je već spomenutom moćnom V12 twin-turbo motoru od 5,2 litra dodao još 30 KS, tako da sada ima ukupno 639, i to pri 6.500 obrtaja u minutu. Maksimalni obrtni moment je ostao isti, 700 Nm i to pri niskih 1.500 o/min. Startovanje ovog agregata i pored „prigušenja“ od strane dva turbo-kompresora zvuči kao „buđenje“ neke zveri... Pa onda, to „režanje“ dok radi u mestu kao da opominje na oprez!

Prenos tolike snage do zadnjih točkova poveren je proverenom ZF osmostepenom automatskom menjaču. Njegove komande su smeštene na centralnom grebenu u vidu četiri tastera, levo i desno od onog za pokretanje i zaustavljanje motora. Jasno i nedvosmisleno - „P“, „R“, „N“ i „D“. Mada, i bez ovih skraćenica, odnosno korišćenja „dugmadi“ i ovog Aston Martina moguće je pokrenuti jednostavnim povlačenjem ka sebi desne poluge komande menjača smeštene iza upravljača, kojom se inače bira viši stepen prenosa. Ukoliko istovremeno povučete i levu, menjač je u neutralnom položaju.

Istovremeno, na multifunkcionalnom upravljaču sa leve nalazi se komanda ADS, tj. adaptivnog sistema oslanjanja (Adaptive Damping System), a sa desne je ona kojom se bira mod vožnje, odnosno odziv na komandu gasa i promene stepena prenosa. I sve brzo i lako shvatite jer DB11 AMR je najkomforniji i najpitomiji kada je u belom GT modu. Malo tvrđi i nestašniji u belo-crvenom Sport programu, a svakako najtvrđi i najagresivniji u crvenom Sport +.

Što se tiče izbora, pa zavisi šta želite?! Ako nemate nameru da budite komšije onda je GT mod, dobar izbor, dok je za stazu i sportske ambicije to Sport +. A za svakodnevnu upotrebu, Sport program je možda najoptimalnije rešenje, jer predstavlja odmerenu kombinaciju.

AMR Performance centar se pozabavio i sistemom oslanjanja, ali ne mnogo, već više ojačanjima šasije. Jer od samog početka da se naslutiti kako je DB11 odlično izbalansiran automobil. Veliki motor je postavljen što je više moguće centralno, ka sredini vozila, tako da je distribucija mase 51:49 % u smislu prednje i zadnje osovine. Čak je i veliki rezervoar za gorivo od 78 litara tako pozicioniran da automobil bude u gotovo savršenom balansu.

Inače, trim oslanjanja je već inače dosta tvrd, ali ne i nekomforan. U odnosu na „standardnu“ verziju DB11 čak je zadržana i dužina opruga, ali je anti-rol bar izraženiji, mada suštinska razlika je u naplacima... Naime, AMR je za ovaj automobil izradio nove od „kovanog“ aluminijuma, dimenzija 20 cola čija cena po komadu je 710 evra. To i ne treba da čudi jer svaki donosi uštedu od 3,5 kilograma!

A kakav je u vožnji? Pa, moram priznati da sam prvih nekoliko kilometara bio pomalo nervozan... Veliki, široki i ne naročito pregledan kupe sa „tankim“ staklenim površinama, mada postoje i kamere sa pogledom od 360 stepeni, nisam mogao da tačno pozicioniram baš tamo gde sam želeo, pre svega što je veoma brz i agilan!

U kokpitu se sve odvija nekako brzo... Za 3,9 sekundi Aston Martin DB11 AMR stiže do 100 km/h, naravno ukoliko to radite uz upotrebu Launch Control sistema. No, i bez njega, već kod naglih ubrzanja sa 60 i 80 km/h u tren oka ste u ozbiljnom saobraćajnom prekršaju. Srećom pa u Nemačkoj još uvek postoje deonice na auto-putevima gde brzina nije ograničena. Tu ovaj automobil može da dostigne i maksimalnih 334 km/h!

Pri velikim brzinama, aerodinamika je od ogromnog značaja. A Aston Martin je kod modela DB11 uveliko razmišljao na tu temu. Kako bi poboljšao stabilnost i prianjanje automobila, gotovo na samoj ivici zadnjeg dela postoji mali spojler nazvan AeroBlade. On je neupadljiv, tačnije „uvučen“ u karoseriju sve do brzina ispod 80, odnosno 130 km/h, zavisno od moda vožnje, da bi potom elektronika „izgurala“ metalni profil visine 6,35 cm, koji je širok gotovo koliko i poklopac prtljažnika, kako bi se dodatno stabilizovao zadnji deo automobila.

Kako je vreme odmicalo, moje samopouzdanje je raslo... Mada, stalno treba biti oprezan, jer DB11 AMR može lako da prevari! U GT modu deluje „uspavano“, ali u modu Sport, a pogotovo Sport+ će vas brzo razbuditi! Ozbiljno je brz i ako ima svu „silu“ savremene elektronike i bezbednosnih sistema, kao i onih koji asistiraju vozaču, u suštini on se vozi na prilično tradicionalan način. Na osećaj! Da pronađete njegove limite i uskladite ih sa svojim. Tada tek uživanje može da počne!

Međutim, nikako ne smete da potcenite njegovu masu. Iako je samo 100 kg teži od DB11 koji pokreće V8 motor, on i dalje ima 1.870 kilograma. Preciznost u krivinama je odlična, a kočnice su toliko efikasne, da iako diskovi nisu od ugljenikovih vlakana, već čelični, u par navrata sam se „prekočio“. Možda zbog toga što sam se setio i činjenice da samo crvena boja kočionih čeljusti, tačnije one u AMR verziji se doplaćuju 1.460 evra. Menjač funkcioniše veoma dobro, a na to što su mu komande na centralnoj konzoli, čovek se lako navikne.

Opise onog ostalog sa spiska standar-dne i dodatne opreme sam namerno preskočio. Dobro... Možda, ipak, treba spomenuti, kod priče o kočnicama i to da ovaj Aston Martin ima i PTC (Positive Torque Control). To je sistem koji sprečava blokiranje zadnjih točkova, budući da je pogon upravo na njima, u si-tuacijama kada kočite motorom... A upravo je to jedna od impresivnijih stvari kada se vozite u „Zelenom paklu“... Ta „rika“ moćnog V12!

Čak više mi prija nego zvuk sa Bang & Olufsen audio-sistema, za koji treba doplatiti, sad ni ja više ne znam koliko?! Odnosno znam, ali nije važno to, baš kao i koliko ovaj Aston Martin DB11 AMR troši. Jednostavno nije, jer potrošiće sav benzin koji sipate u njega i to veoma lako... I efikasno, ali i uz vaše zadovoljstvo!

Zapravo, ovo je automobil iz jedne druge dimenzije, baš kao što je i okruženje u kojem je nastao, Nurburging-Nordschleife, dimenzija za sebe. Stoga ako ste već za ovaj atraktivni sportski kupe izdvojili 235.990 evra, koliko košta upravo testirani model, sve ostalo će vam se učiniti irelevantnim... Jer, vi ste u jednoj sasvim drugoj dimenziji!

ZoranŽivkov/TopSpeed

Aston Martin DB11 AMRAston Martin je modelom DB11 AMR uveo novu dimenziju u trkama inspirisan svet porodice DB11. To je najdinamičniji i po performansama najbolji automobil u ovoj familiji, koji je nastao i razvijen u radionici AMR Performance Centre na Nirburgringu. Bili smo u "Zelenom Paklu" da se u to i uverimo...Karoserija kupe, 2/4 vrata/sedišta; d x š x v 4.750 x 2.060 x 1.290 mm, međ. rast. 2.805 mm; masa 1.870 kgMotor       benzin, V12, twin-turbo, 5.204 ccm, 639 KS pri 6.500 o/min; 700 Nm pri 1.500 o/minTransmisija automatska, osmostepena; pogon nazadOgibljenje nezavisno, napred udvojena aluminijumska trouglasta ramena sa upornicama, spiralne opruge, anti-             roll bar i adaptivni amortizeri; nazad multi-link, spiralne opruge, anti-roll bar i adaptivni amortizeriKočnice     samoventilirajući diskovi napred 400x36 mm i nazad 360x32 mmPneumatici napred 255/40 ZR20, nazad 295/35 ZR20Performanse 0 - 100 km/h za 3,7 s; 334 km/h; 11,4 l/100 km; emisija CO2 265 g/kmCena u Nemačkoj od 218,595 evra

Aston Martin DB11 AMR

Karoserija kupe, 2/4 vrata/sedišta; d x š x v 4.750 x 2.060 x 1.290 mm, međ. rast. 2.805 mm; masa 1.870 kg
Motor benzin, V12, twin-turbo, 5.204 ccm, 639 KS pri 6.500 o/min; 700 Nm pri 1.500 o/min
Transmisija automatska, osmostepena; pogon nazad
Ogibljenje nezavisno, napred udvojena aluminijumska trouglasta ramena sa upornicama, spiralne opruge, anti-roll bar i adaptivni amortizeri; nazad multi-link, spiralne opruge, anti-roll bar i adaptivni amortizeri
Kočnice samoventilirajući diskovi napred 400x36 mm i nazad 360x32 mm
Pneumatici napred 255/40 ZR20, nazad 295/35 ZR20
Performanse 0 - 100 km/h za 3,7 s; 334 km/h; 11,4 l/100 km; emisija CO2 265 g/km
Cena u Nemačkoj od 218.595 evra

Rejting
▲ Odlične performanse i vozna dinamika, preciznost u krivinama, sportska elegancija, zvuk V12 motora
▼ LCD displej i dizajn pojedinih delova enterijera

Utisak
Aston Marin DB11 AMR je verovatno jedan od najboljih GT automobila koji se trenutno može kupiti.

LUKOIL ECTO Sport

Za one koji žele sportski stil vožnje, kompanija LUKOIL je stvorila gorivo premium klase - ECTO Sport, evro bezolovni benzin sa 98 oktana.

Visoki oktanski broj i specijalni sastav goriva obezbeđuju automobilu bolje eksploatacione karakteristike, povećanje snage motora i maksimalno ubrzanje. Snižen sadržaj sumpora u gorivu ECTO Sport obezbeđuje optimalan rad katalizatora i smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu. Zahvaljujući modifikatoru trenja, povećana je snaga motora pri svim brzinama. Istovremeno, komponente koje čiste, štite od korozije i obrazovanja emulzije i smanjuju nastajanje pene čuvaju motor automobila.

Brendirano gorivo ECTO Sport može da se kupi na šest benzinskih stanica LUKOIL SRBIJA AD: „Aerodrom“ na autoputu Beograd - Zagreb, „Minut levo“ na autoputu Beograd – Novi Sad, „Avalski put“ u Beogradu, „Temerinski put“ i „Kisačka“ u Novom Sadu i „Hašimbegovića polje“ u Prijepolju.

Visoki kvalitet ECTO Sport goriva potvrđen je ispitivanjima koja su sprovedena u Velikoj Britaniji u nezavisnom i akreditovanom na međunarodnom nivou istraživačkom centru Tickford Power Train Test Ltd.