Abarth VIP Challenge by Petrol: Zamenjene uloge (REPRIZA)

Abarth VIP Challenge by Petrol ne podrazmeva neke posebno opasne scene vožnje, ali za svaki slučaj tu je naš poznati kaskader Uroš Ćertić

I idemo... Akcija! Abarth 595 Pista se uz škripu guma i zanošenje zaustavlja na predviđenoj poziciji... Samo tako nešto obično ne radi gost, ali ako je to kaskader, napravićemo izuzetak!

Za Uroša Ćertića, našeg poznatog kaskadera, koji je veći deo svoje karijere proveo u inostranstvu, ovo je svakodnevica. Istina, trenutno se nalazi na odmoru u Beogradi i oporavlja se od povrede koju je imao na snimanju filma u Egiptu kada je prilikom pada sa nekolko metara visine, povredio vrat i kičmu. No, sada je kao što sam kaže dobro i već je počela da mu nedostaje akcija, pa mu je poziv za ovaj VIP Challenge stigao u pravi čas.

Ispred Mulitivisiona Uroš Ćertić je pažljivo saslušao instrukcije i razgledao stazu, te mesta na kojima je potrebno biti posebno oprezan. Onda su ga interesovali i različiti detalji u vezi sa automobilom. Ime Abarth mu je dobro poznato, kao i činjenica da vozilo ima samo 1.039,5 kilograma!

To, zapravo, znači da na svaku konjsku snagu dođe samo 6,3 kg mase. Priznaje i da više voli automobile sa pogonom na zadnje točkove, jer su zabavniji za vožnju, no ovako mali i okretan "škrorpion" sigurno ne može razočarati na stazi.

Kaciga na glavi nije ništa novo za našeg gosta, mada način na koji ga je Andrej upoznao sa stazom jeste. I oduševio ga je, ali ne i zbunio. Naime, Uroš je sve vreme pažljivo pratio da je sutština u tome da bude koncentrisan i vozi što mirnije i čistije. Ako želi dobro vreme, a odmah smo videli da ima velike ambicije, treba da obuzda temperament...

U početku, to je bilo prilično teško. Uroš Ćertić sedi pravilno, ima dobru vozačku tehniku i sve je OK, izuzev jedne sitnice, koja se odnosi na manje-više sve goste. Prebrz je prilikom ulaska u krivine! On "donosi" veliku brzinu i što je greška, jer onda ima problem da smiri automobil i zadrži idealnu putanju, a da pri tome na izlasku iz krivine brzina bude dobra...

Međutim, naš kaskader se dobro prilagođava, prihvata sugestije i brzo uči. Trudi se da izbegava podupravljaje, kad već tako zabavnog predupravljanja zbog pogona napred nema, te zaustavlja vreme na tačno 53 sekunde... U nulu! I to je bilo u prvom pokušaju. U drugom je njegova koncentracija malo popustila i opet je bio previše hrabar, što ga je dovelo u problema i da vozi preko mogućnosti, tako da nije popravio rezultat.

Međutim, i sa ovim vremenom on ima sasvim realne šanse da se nađe u finalu ovog takmičenja. A do tada treba samo da ne rizikuje više nego što je potrebno i da vežba. Za ovo prvo sumnjamo da će uspeti, jer rizik je deo njegovog posla, a za drugo može da posluži i vožnja kartinga!

Zoran Živkov/TopSpeed

Naš poznati kaskader Uroš Ćertić pokazao je umeće i poneki kaskaderski trik za volanom najnovijeg Abarta 595 Pista!