Abarth VIP Challenge by Petrol: Dobar izbačaj (REPRIZA)

Ni delimično vlažna pista, ni hladno vreme, nisu sprečili Asmira Kolašinca da Abarth VIP Challenge by Petrol učini još neizvesnijim

Bila je to velika borba čoveka i mašine... I to, kolikog čoveka! Naš gost je sigurno jedan od najvećih koje smo do sada imali. No, on je i jedan od najboljih u svom sportu... A sport kojim se bavi Asmir Kolašinac ima veze sa grudvom snega, tačnije sa njenim oblikom, jer poznati atletičar nastupa u disciplini bacanje kugle. Uz to, njegova pasija su automobili i to je sport kojim bi se rado bavio.

Priznaje da čak oseća veći adrenalin kada je u vozilu, nego kada baca kuglu. I kao dete, uvek je maštao o brzim automobilima, a sada na svu sreću i ima jedan takav! Ipak, i dalje razmišlja kakvi bi bili njegovi rezultati da se eventualno posvetio automobilizmu, a ne atletici... Tu bi mu smetali njegovi “gabariti”, jer bi bilo kao da su stalno dvojica u automobilu!

Smatra da je Abarth VIP Challenge by Petrol pravi izazov za njega, ali se pribojava kako će se smestiti u mali Abarth 595 Pista, te da li je motor od 1.368 ccm sa 165 KS dovoljno snažan?! Potom se naš gost prisetio i svog prvog automobila u kojem kada se vozio zajedno sa bratom, prilikom svake promene stepena prenosa, obojica su morali da pomeraju kolena!

Kao pravi sportista, Asmir Kolašinac je obaćao da će dati sve od sebe... I u tome će mu pomoći iskustvo koje ima sa trka ubrzanja, ali ovde staza nije duga samo 400 metara i ovde ima mnogo krivina. Zbog toga je veoma pažljivo pristupio upoznavanju sa karakteristikama Autokomerc karting centra. Ono što će ga svakako ometati jesu ostaci snega i leda, te delimično vlažna podloga i hladno vreme, ali uslovi za takmičenje se ne biraju, tvrdi on.

Kada je pažljivo saslušao Andreja i proučio putanje i mesta za kočenje, pa potom i praktično to video tokom kraće demonstracije, Asmir se smestio za upravljač, i to čak lakše nego što je u prvi mah pomisilo. Potom je spreman i nasmejan krenuo u borbu sa vremenom...

Oduševljen činjenicom da automobil ima snage i da je 230 Nm maksimalnog obrtnog momenta u ovom slučaju sasvim dovoljno da se održi vozna dinamika, naš atletičar se pažljivo upoznao sa stazom. Sva četiri pokazivača pravca počela su da se uključuju prilkom kočenja, što znači da on kočnicu koristi upravo onako kako u ovom treba, kratko i intenzivno!

Sa komandom gasa bi još mogao biti malo suptilniji, ali je prosto neverovatno koliko je ovaj gorostas “nežan sa upravljačem”! To je ubrzo i pokazalo vreme prvog kruga od 55,44 s. A onda u drugom, Asmir Kolašinac je zabeležio i 55,26 sekundi, što je, imajući u vidu uslove na stazi, fantastičan rezultat! Još impresivnija je ujednačenost njegovih vremena što je svojstveno samo talentovanim vozačima, kao i način na koji je saslušao savete i potom ih sproveo u delo. Zato odličan rezutat nije izostao!

Zoran Živkov/TopSpeed

Asmir Kolašinac naš najbolji bacač kugle i evropski dvoranski šampion iz 2013.godine, umesto kugle baca Abarta po stazi!