ZVUČIŠ ZDRAVO: Škodina aplikacija koja detektuje kvar na osnovu zvuka motora

Škoda je razvila aplikaciju za „pametne“ telefone koja analizira zvuk motora i na osnovu njega, dijagnostikuje eventualne kvarove

Da u moru simpatičnih, ali neretko suštinski beskorisnih aplikacija, ima itekako kvalitetnih i korisnih rešenja, potvrđuje i Skoda Sound Analyzer, koji je nedavno prošao završna ispitivanja od strane češkog proizvođača.

Naime, ova aplikacija analizira zvuk motora vozila i na osnovu njega dijagnostikuje eventualne kvarove. Kako u Škodi tvrde, sistem je toliko osetljiv da detektuje i najmanje neregularnosti u toku rada motora na „leru“ i odmah daje predloge i potencijalna rešenja ukoliko detektuje „nezdrav“ zvuk.

Sistem funkcioniše tako što upoređuje zvuk motora kojeg „sluša“ i upoređuje ga putem spektrogramske analize (grafički prikaz zvuka) sa „zdravim“ primerkom koji se nalazi u bazi podataka. Ukoliko ima odstupanja, analiziraju se spektogramska „neslaganja“ i na osnovu njih, predlaže moguće rešenje.

Kako u Škodi tvrde, preciznost ove aplikacije, navodno, iznosi preko 90 procenata, a pored motora, Sound Analyzer može da detektuje neregularnosti u radu transmisije, sistema klimatizacije, odnosno klima-kompresora, kao i sistema za upravljanje.

Đorđe Pavićević/TopSpeed