ZELENI PAKAO: Audi R8 Green Hell

Audi je u čast uspeha na legendarnoj trci 24 časa Nurburgringa, predstavio specijalnu limitiranu ediciju modela R8 po imenu Green Hell („zeleni pakao“)

Nurburgring Nordschleife, poznat još i po nadimku „Zeleni pakao“, koji mu je još 1960. godine dao bivši trostruki F1 šampion, Ser Jackie Stewart, jedna je od najzahtevnijih staza na svetu, sa preko 20 kilometara dužine i krivinama koje ne praštaju ni najmanju grešku.

Od 2012. godine do danas, Audi je u okviru GT klase, čak pet puta pobedio na trci 24 časa Nurburgringa sa R8 LMS GT automobilom, a u tu čast, predstavljena je specijalna, limitirana edicija modela R8 Performance koja nosi naziv Green Hell („zeleni pakao“).

Ograničen na svega 50 primeraka, od kojih će svaki koštati 233.949 evra, R8 Green Hell pokreće već dobro poznati atmosferski V10 motor, snage 620 „konja“, koji obezbeđuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,1 sekundu i maksimalnu brzinu od 330 km/h.

Vizuelno, pored specijalne tamno zelene boje, Green Hell krase i diskretni ukrasi na karoseriji u mat crnoj foliji, crna kućišta retrovizora, crni repni spojler i difuzor vazduha, kao i naplaci u istoj nijansi sa crvenim detaljima.

Enterijer se može pohvaliti sportskim sedištima presvučenim alkantarom sa plavo-zelenim štepom, crvenim „markerom“ na upravljaču koji se nalazi na poziciji „12 sati“, kao i premijum Bang & Olufsen audio sistemom.

Đorđe Pavićević/TopSpeed