ZA TRŽIŠTA U RAZVOJU: Debitovao Volkswagen Nivus

Volkswagen je predstavio novi model kompaktnog krosovera po imenu Nivus, koji je prvenstveno namenjen Južnoj Americi i Meksiku, ali se najavljuje mogućnost dolaska na određena evropska tržišta tokom 2021. godine

Velika popularnost SUV i krosover vozila za posledicu ima pravo “štancovanje” modela od strane velikih proizvođača, bilo da su u pitanju globalni modeli ili automobili posebno namenjeni određenim tržištima, kao što su kinesko, indijski, južnoameričko, itd.

Upravo u tu grupu spada najnoviji krosover iz Volkswagena po imenu Nivus, namenjen prvenstveno Meksiku i Južnoj Americi, mada u Volkswagenu navode da će se Nivus tokom naredne godine naći i na tržištima nekih evropskih zemalja.

U pitanju je automobil u rangu VW T-Cross, s tim što je Nivus nešto duži i širi, ali i niži, sa kupeovskom linijom krova, baziran na MQB A0 platformi koju inače koristi još jedan Volkswagenov krosover, model Taigun, namenjen indijskom tržištu.

Za pogonsku jedinicu je odabran trocilindarski 200 TSI flex-fuel motor, koji za gorivo koristi etanol, oslobađa 128 konjskih snaga i 204 Nm obrtnog momenta, a “uparen” je sa 6-stepenim automatskim menjačem.

Pored HHC (Hill Hold Assist) sistema, Nivus je opremljen i ACC adaptivnim tempomatom sa funkcijom automatskom naglog kočenja u slučaju detekcije prepreke ili potencijalnog sudara.

U Nivus je implementiran “domaći” (brazilski) infotejnment sistem Volks Play sa multimedijalnim displejem dijagonale 10 inča, u koji je integrisan App Store kao i Wi-Fi funkcija.

Cena za južnoameričko tržište, pre svega brazilsko, na kojem Nivus debituje sredinom ove godine, za sada nije poznata, dok će na evropskom, kada se pojavi drugom polovinom 2021. verovatno biti približna T-Cross modelu.

Đorđe Pavićević/TopSpeed