ZA ONE SA PLIĆIM DŽEPOM: Porsche predstavio osnovni Taycan

Nakon što je prvo izašao sa najsnažnijom verzijom električnog sportskog kupea Taycan, Porsche sada izlazi u susret evropskim kupcima sa nešto „plićim džepom“, predstavljajući osnovnu verziju ovog modela

Iako je osnovna verzija Porsche Taycan debitovala još krajem leta prošle godine, tada je bila dostupna samo kineskom tržištu, dok su Evropljani morali da se „ispruže“ za 4S, Turbo ili najsnažniju Turbo S verziju.

Sada je i na Starom kontinentu dostupan osnovna verzija modela Taycan, koja u Nemačkoj startuje po ceni od 83.520 evra, što je osetno niže u odnosu na 4S, za koji treba izdvojiti čak 106.487 evra.

Osnovni Taycan je dostupan u dve verzije – sa standardnom baterijom od 79 kWh koja obezbeđuje 405 konjskih snaga uz autonomiju od 430 kilometara, kao i Performance Battery Plus od 93 kWh koja daje 475 „konja“ i 485 km autonomije.

Interesantno, ubrzanje od 0 do 100 km/h je isto i iznosi 5,4 sekunde dok je maksimalna brzina limitirana na 230 kilometara na čas. Kako se navodi, podržana je snaga punjenja od 225 kW za standardnu, odnosno 270 kW za snažniju bateriju, a punjenje od 5 do 80% kapaciteta iznosi nešto više od 22 minuta.

Uz osnovnu verziju se isporučuju LED svetlosne grupe, 19-inčni Aero naplaci, šestoklipne kočione čeljusti napred i četvoroklipne pozadi, dok je adaptivno vazdušno oslanjanje opciono.

Kako je najavljeno, prve isporuke su planirane za mart ove godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed